1 milyon dolarlık banknot var mı?

Ülkemizde birkaç defa polisin şüphelilerden ele geçirilmesiyle haberdar olduğumuz 1 milyon dolarlık banknotlar kimi haber kaynaklarınca gerçek olarak açıklanmıştır. Peki 1 milyon dolarlık banknotlar var mı? 1 milyon dolarlık banknot tedavülde mi? Detaylar içeriğimizde.

Güncelleme:

Ülkemizde birkaç defa polisin şüphelilerden ele geçirilmesiyle haberdar olduğumuz 1 Milyon Dolarlık banknotlar kimi haber kaynaklarınca gerçek olarak açıklanmıştır.

1 Milyon Dolarlık banknot gerçek mi?

Amerika Birleşik Devletletlerinin para birimi olan ABD Doları’nın bilinen en büyük banknotu 1 milyon dolarlık banknotlar. Fakat yanlış bilinenin aksine ABD hükümeti tarafından 1 milyon dolarlık banknotlar hiçbir zaman basılmadı ve tedavüle girmedi. Yani bu banknotların finansal bir karşılığı yok. Dolaşımdaki dolarların üreticisi olan ABD Hazinesine bağlı Gravür ve Baskı bürosu (Bureau of Engraving and Printing) basılmış 1 milyon dolarlık tek banknot bulunmuyor.

Gravür ve baskı bürosunun 1 milyon dolarlık banknot ile alakalı şu açıklaması bulunuyor:

  • "ABD hükümeti hiçbir zaman 1 milyon dolarlık bir banknot ihraç etmemiştir. Ancak "Platin Sertifikalar" veya "Bir Milyon Dolarlık Özel İhraç Senetleri" vardır. Bu senetler ciro edilemez ve yasal ödeme aracı olarak kabul edilmez. Bu tür banknotların çoğu, Kanadalı bir firma tarafından her biri 1 dolara satılan özel sınırlı telifli sanat serisinden kaynaklanmaktadır. Yıllar içinde bu tür banknotların çeşitli tasarımları ortaya çıkmıştır. Bu tür ürünler Hazine Bakanlığı tarafından paraya çevrilemez ve Birleşik Devletler hükümetinin yasal bir yükümlülüğü olarak kabul edilmez."

1 milyon dolarlık banknot var mı? resim: 0

1 Milyon Dolarlık Banknot Ne Kadar Eder?

Günümüzde 1 milyon dolarlık banknotlar promosyon amacıyla basılıp satılabiliyor. Reklam ve tanıtım amacıyla basımına izin verilen 1 milyon dolar görünümündeki banknotlar gerçekçi bir değer yansıtmadığından “sahte para” kategorisinde görülmüyor. Bu sebeple reklam amacıyla basılması ve satılması konusunda bir yasak bulunmuyor. 1 Milyon dolarlık banknotların 100 tanesi kimi mağazalarda ortalama 10 dolar gibi fiyatlara satılıyor.

1 Milyon Dolarlık Banknot Bozdurulabilir mi?

1 Milyon Dolarlık banknotlar ABD Hazinesine bağlı Gravür ve Baskı bürosu tarafından basılmadığından piyasa geçerliliği olan bir para değildir.

Etiketler Dolar
Yorumlar
Kalan Karakter 800