Üniversitede nasıl başarılı olunur?

Üniversite bir amaç değil, amaca gitmeyi kolaylaştıran bir araç. Aracınızı ne kadar geliştirir, performansını ne kadar güçlendirirseniz amacınıza bir o kadar donanımlı varırsınız. Peki, üniversitede başarılı olmak için neler yapmalısınız?

OKULU TANIYIN

Hocalarınızı tanıyın, okulunuzun kampüsünü tanıyın, öğrenci işlerinin yerini öğrenin. Bunların ne faydası mı var? Yaşadığınız yeri ve çevreyi tanımak ve anlamak size oradaki fırsatları görmenize yardımcı olur.

KULÜPLER İLE TANIŞIN

Okulun aktif kulüplerine katılın. İlk zamanlar katılım sağlayamasanız bile etkinliklerinin takipçisi olun. Girişimci bir ruha sahipseniz siz kendi kulübünüzü kurun. Bulduğunuz her etkinliğe katılın. Başka üniversiteler neler yapıyor diye, üniversitelerin etkinlik takvimlerini kontrol edin. Benzer etkinlikleri okulunuzda düzenlemeye çalışın. İnanın bu sandığınız kadar zor değil. Bu süreçte her şey dijitale dönmüşken başka üniversitelerin kulüp etkinliklerine, dernek ve vakıfların, şirketlerin çevrimiçi etkinliklerine katılın.

HER FIRSATI DEĞERLENDİRİN

Bulduğunuz her fırsatı değerlendirin. Kendi fırsatınızı kendiniz oluşturun. Sorumluluk alın. Sorgulayın, araştırın, danışın, bulun. Öğrenci dostu yüzlerce uygulama, yüzlerce dernek, vakıf var ve buralarda öğrenciler için sayısız fırsat var.

Hazırlık sınıfındayken bir hocam gelip bir iletişim ağından ve bununla yurtiçi ve yurtdışı fırsatlarından yararlanma olanağımız olduğundan bahsetmişti. O günden sonra hocama hayallerimi anlatıp, aktif olarak yer almak istediğimi söylemiştim. Sonra ilk eğitimime katılmış orada tanıştığım insanlar sayesinde başka birçok eğitim, seminer ve geziye katılma fırsatı bulmuştum. 

GÖNÜLLÜ OLUN, KATKI SAĞLAYIN

Gönüllü olarak çalışacağınız sayısız alan var. Çocuklara kitap okuyabilir, köy okullarına kitap yardımı yapabilir, çevresel atıkların geri dönüştürülmesine katkı sağlayabilir ve daha birçok alanda gönüllü olabilirsiniz. Başkalarına yardım ettiğinizde mutluluğunuza katma değer sağlarsınız. 

DERS ÇALIŞIN

En başta söylemem gerekirdi bunu, öyle değil mi? Birinci olmanıza gerek yok, tabii olsanız da fena olmaz... Ancak okulu bitirdiğinizde bölümünüzle alakalı meslekleri yapacaksınız. Pratik ile teorik çok farklı olsa da temel atmadan apartman yapamazsınız. Yani öğrendikleriniz ve öğrenecekleriniz pratik için gerekli donanımı sağlar.

Farklı alanda çalışacak olsanız bile okuduğunuz bölümdeki derslerden maksimum verimi almak için çabalayın. Bölümünüzün diğer bilim dalları ile olan ilişkilerini araştırın. Yalnızca ders kitabınıza bağlı kalmayın. Başka kaynaklarda nasıl işlenmiş bir göz atın, gerçek hayatta nasıl işliyor diye araştırın. Derse gitmeden önce konuya mutlaka göz atın, dersten sonra konuyu en azından kendi içinizde bir tartışın.

STAJ YAPIN

Bazı üniversitelerde staj zorunluluğu var iken bazı üniversitelerde stajlar gönüllü olarak yapılıyor. İster zorunlu, ister gönüllü olsun mutlaka staj yapın. Olduğunuz şehrin, okuduğunuz bölüm ne olursa olsun sizin için en uygun olan yeri bulun ve stajınızı yapın. Staj yapmaya yalnızca fotokopi çekmek olarak bakmayın. Benim okulumda staj zorunlu değildi. Kariyer etkinlikleri kapsamında gelen bir şirketin yöneticileriyle konuşup staj yapma fırsatı bulmuştum. Mentorum evrakları zarflarken kağıtları cetvelle ölçerek katlatırdı. Bu o zamanlar çok saçma gelirdi ama iş yaşamına girdiğimde bunun inanılmaz derecede faydasını gördüm.

YARI ZAMANLI ÇALIŞIN

Okul döneminde veya yazları mutlaka çalışın. Bu size paranızı kazanmanın hazzını, paranızı nasıl kullanacağınızın kılavuzunu verir. Zaman yönetimini, stres yönetimini, para yönetimini öğrenir, network edinir, iletişiminizi güçlendirirsiniz.

FİNANSAL OKUR YAZAR OLUN

Paranızın kıymetini bilin. Elinize geçen parayla bütçe yapmayı, tasarruf etmeyi, birikim yapmayı öğrenin. Okul zamanında geleceğiniz için birikim yaparsanız okul bittiğinde iş arama sürecinde rahat eder, okul dışındaki eğitimler için fon oluşturmuş olursunuz.

VAZGEÇMEYİN

Çaldığınız her kapı açılmayabilir, kapılar açılsa da tekrar kapanabilir. Hayata bazen sandığınızdan farklı da olabilir. Siz kendinizi eğitin, bilinçlenin, paylaşın ve her ne olursa olsun vazgeçmeyin. Yollar kapandığında yeni yollar bulun, engellerle karşılaştığınızda engelleri aşacak bilgiye sahip olun. 

Merak edin, sorgulayın, yardım edin, ruhunuzun çiçeklerini sulayın, güler yüzlü olun ve kendinize inanmaktan, ışığınızın parlamasından asla vazgeçmeyin.

Yorumlar
Kalan Karakter 800