Okul seçerken bu soruları mutlaka sorun!

Özel okul seçimi yaparken nelere dikkat etmeli? Burslardan yararlanmak isteyen öğrenciler ve velilerin yol haritası nasıl olmalıdır? Pazarlık yapmak indirim almak için geçerli bir yol mudur? Oğuzkaan Koleji Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz Paradurumu için yanıtladı.

Güncelleme:

Oğuzkaan Koleji Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz; "Özel okul seçimi yaparken nelere dikkat etmeli? İlkokul ve lise öğrencileri burslardan nasıl yararlanabilir? Burslardan yararlanmak isteyen öğrenciler ve velilerin yol haritası nasıl olmalıdır? Pazarlık yapmak indirim almak için geçerli bir yol mudur? Liseye başlayacak veya devam ettiği liseden memnun olmayan ve okul değiştirmek isteyen lise öğrencilerinin okul seçerken dikkat etmesi gerekenler neler ?" sorularını Paradurumu için yanıtladı.

Doğru okul nasıl seçilir?

Çocuğu ilkokula başlayacak veliler için okul seçimi yapmak anne babaları en çok düşündüren konulardan biridir. Her anne baba çocuğunun en iyi okullarda okumasını ister ama çoğu yeterli araştırmayı yapmadan çevreden duydukları ya da arkadaşlarının önerisiyle okul seçer.

Anne babalara önerilerim; Öncelikle çocuklarını vermeyi düşündükleri okulları yerinde görerek ve okulun müdüründen bilgi alarak incelesinler. Çoğu okulda, okulla ilgili bilgiyi bir halkla ilişkiler sorumlusu verir. Oysa okulu okul müdürü yönetir ve verdiği bilginin sorumluluğunu üstleneceğinden en doğru bilgiyi okul müdüründen alırsınız.

Velilerin çocuklarını özel okula gönderme nedenleri;

  • Çocuğum özel okulda özel ilgiyle eğitim alsın.
  • En azından bir yabancı dili konuşabilsin.
  • Akademik anlamda başarılı olsun, iyi bir lise veya üniversite kazansın.

Biraz daha uç örnekler verecek olursam;

  • Çocuğum yorulmasın, üzülmesin, beni de üzmesin. Ödevleri bile okulda yapılsın.
  • Herkesin çocuğu özel okula gidiyor, benimkinin neyi eksik.
  • En zenginlerin çocuğu şu şu okullara gidiyor, benimki de o okula gitmeli.

Çocuğumu özel okula verirsem her şeyi okul yapar, benim eğitim sorumluluğum kalkar gibi örnekler sıralayabiliriz. Bu ve benzeri okul seçim kriterleri ile de karşılaşıyoruz. Tabi ki bu kriterlerin eğitim öğretimin doğasına aykırı olduğunu hepimizin bilmesi gerekir.

Okul seçimi yapılırken esas sorulması gereken sorularsa okulla ve okulun eğitim sistemiyle ilgili olmak üzere iki ayrı başlık altında araştırması yapılmalı.

Okul seçerken bu soruları mutlaka sorun! resim: 0

Okulla ilgili sorular;

  • Düşündüğünüz okul; şahıs okulumu, vakıf okulumu, franchising mi?
  • Şahıs okulu ise kaç yıllık geçmişi var kamuoyundaki algısı nedir, okul sahiplerinin dünya görüşü size uygun mudur?
  • Franchising ise okulun eğitiminin yöneten kişinin eğitim geçmişi ve eğitime bakış açısı nedir?
  • Vakıf okulu ise herhangi bir cemaat, tarikat bağlantısı var mı? Dünya görüşü sizin görüşünüze uygun mudur?
  • Okulun bulunduğu bölgedeki algısı nedir?

Eğitim öğretim sistemi ile ilgili sorulması gereken sorular;

  • Bilgi aldığınız kişiden okulun özelliklerini, kendilerini nasıl tanımladıklarını ve eğitim felsefesini birkaç cümle ile özetlemesini isteyiniz.
  • İlkokulda sınıf öğretmenliği sistemi 4.sınıfın sonuna kadar mı, 3.sınıfın sonuna kadar var mıdır?
  • Sınıf oluşturma sistemleri homojen mi, belli kurallara göre ayrılıyor mu? (Herhangi bir kurala göre ayrım yapmak çocuklar arasında ayrımcılık olarak algılanır)
  • Öğretim sistemlerinin farklı bir özelliği var mı, geleneksel öğretim yöntemi mi uygulanıyor. Örneğin; disiplinlerarası öğretim uygulaması ve uygulama örnekleri, STEM etkinlikleri, oyunlaştırılmış uygulamalı matematik öğretimi gibi gerçekten çağdaş uygulamalar yapılıyor mu, derslerin işlenişinde dijital teknolojiler kullanılıyor mu?
  • Okulun birinci ve ikinci yabancı dilleri neler hangi sınıfta başlıyor?
  • Yabancı dille ilgili girilen uluslararası sınavlar neler ve okul bu konuda nasıl çalışıyor?
  • Öğrencilerin okuma-yazma-anlama-yorumlama becerilerini geliştirmeleri için nasıl bir çalışma yapılıyor?
  • Okulun ödev sistemi nasıl?
  • Okuldaki sınav uygulamaları neler ve sınav sonrasında velilere nasıl geri bildirim veriliyor?
  • Uygulamalı branş dersleri neler ve ne gibi etkinlikler yapılıyor?
  • Kodlama, robotik, bale, folklör, dans, drama, görsel sanatlar, müzik ve sportif etkinlik dersleri nasıl yapılıyor?
  • Bir ilkokul öğrencisinin dersine kaç farklı öğretmen giriyor?
  • Veli öğretmen iletişiminin kuralları nelerdir?
  • Okulun velilerinden beklentileri nelerdir?
  • Bu sorulara alacağınız cevaplar içinize siniyorsa ve okul çalışanlarının birbirleri ile ilişkileri size doğru yerde olduğunuzu hissettiriyorsa seçiminiz doğrudur.

Çocuğunuz ortaokula başlayacaksa eğitim öğretim sistemi ile ilgili ek olarak aşağıdaki soruları da sormaya özellikle özen gösteriniz.

Akademik öğretim hedefleri nelerdir ve bu hedefe ulaşmak için ne gibi çalışmalar yapıyorlar?  (Hazırlık sınıfı veya hazırlık sınıfı eğitimine denk yabancı dil eğitiminin olup olmadığı, öğrencilerin katıldığı özel yabancı dil etkinlikleri, kodlama- robotik öğretim düzeyi ve bu konuda öğrencilerin katıldığı yarışmalar, koçluk eğitimi, veliler için öğrenci takip sistemi, LGS başarısı ve LGS hazırlık programının özelliği ile birlikte sosyal sportif etkinlikler, toplum hizmeti projeleri gibi alanlarda okulda yapılan çalışmaları sorgulayınız.)

Liseye başlayacak veya devam ettiği liseden memnun olmayan ve okul değiştirmek isteyen lise öğrencilerinin okul seçerken dikkat etmesi gerekenler;

  •  Öncelikle gidebileceğiniz liselerden hangilerinin sizin gelecek hedeflerinize uygun olduğunu belirleyiniz.
  • Disiplinli,  öğrencisini takip eden ve onun başarısı için çalışan bir okul mu, başarınızı takip etmeyecek rahat bir okul mu arıyorsunuz?
  • Seçmeyi düşündüğünüz okulun size yurt dışında eğitimle ilgili farklı seçenekler sunmasını ve bu konuda bizi desteklemesini önemsiyor musunuz yoksa bu konu sizin için önemli değil mi?
  • Seçmeyi düşündüğünüz okulun YKS hazırlık programı için neler yaptığını ve hangi alanlarda YKS hazırlık programı olduğunu inceleyiniz. Aksi halde 11.sınıfa başlarken okul değiştirmek zorunda kalırsınız.
  • Seçmeyi düşündüğünüz özel lisesinin diğer liselerden neleri farklı yaptığını araştırınız.
  • Okul değiştirmeyi düşünüyorsanız okuduğunuz okul türüne bağlı olarak hangi liselere gidebileceğinizi belirleyiniz. Belirlediğiniz liselerle ilgili okul yöneticileri ile görüşerek bilgi alınız.

Okul seçerken bu soruları mutlaka sorun! resim: 1

 İlköğretim ve lise ücretlerinde indirim almak için neler yapılmalıdır?

Her özel okulun bu konuda farklı kuralları vardır. Dolayısıyla okula görüşmeye gittiğinizde bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Örneğin; öğrencinin bursluluk sınavı sonucuna göre veya kabul sınavı sonucuna göre belirli oranlarda eğitim bursu alabilirsiniz. Ayrıca kardeş indirimi, anlaşmaları kurumlarla yapılan indirim sözleşmeleri gibi kuralları olan okullar bu konuda sizleri bilgilendirecektir.

Pazarlık yapmak indirim almak için geçerli bir yol mudur?

Belirli kuralları ve eğitim disiplini olan okullar pazarlık yaparak öğrenci almazlar.  Tabi ki bu şekilde öğrenci alan okullar bulmanız da mümkündür. Ancak bu durumda okuldan alacağınız eğitim hizmetinin kalitesine ne kadar güvenebileceksiniz. Eğitim; maliyeti yüksek bir hizmettir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının getirdiği ücret sınırlaması normal şartlarda özel okullar için pazarlıkla fiyat düşürmeyi imkansız hale getirmiş olmalı diye düşünüyorum.

Düşük ücretli okula düşük miktarda fiyat artışı, yüksek ücretli okula yüksek miktarda fiyat artışı.

Ücret sınırlamasının özel okullara yaptığı en büyük haksızlık; düşük ücretli okulla yüksek ücretli okula aynı oranda zam yapma zorunluluğu getirmiş olmasıdır.

Örneğin; 2022-2023 eğitim öğretim yılında A okulunun eğitim ücreti 40.000 TL, B okulunun eğitim ücreti 80.000 TL.  Her iki okula da %65 zam yapma hakkı verildiğinde A okulunun ücreti 40.000 TL’den 26.000 TL artarak 66.000 TL’ ye, B okulunun eğitim ücreti ise 50.400 TL artarak 130.400 TL’ye yükselir. İki okul arasında %65 zam oranından kaynaklanan fark 24.000 TL’dir. Düşük ücretli okula düşük miktarda fiyat artışı, yüksek ücretli okula yüksek miktarda fiyat artışı vermenin mantığını anlamak mümkün değildir. Bu nedenle düşük ücretli okulların mağduriyeti MEB eliyle artırılmıştır. En kısa sürede bu haksızlığın giderilmesi gerekmektedir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800