LGS öncesi ailelere tavsiyeler: Öğrencilere nasıl davranılmalı?

Yaklaşan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı öncesi Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, ailelere sınav öncesi nasıl davranılması gerektiği ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Peki LGS sınavı öncesi neler yapılmalı? Sınav günü nelere dikkat edilmeli?

Güncelleme:

Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, sınav öncesi son tekrarların önemli olduğunu ve öğrencilerin son günlerde akademik olarak kendilerini yeterli hissetmedikleri konuların üzerinden bir kez daha geçebileceklerini hatırlatarak,  sınava günler kala sakatlanmalara yol açabilecek bedensel aktivitelerden kaçınılması gerektiğine vurgu yaptı. Aksu, “Sınav gününe kadar fiziksel olarak kendilerine iyi bakmalılar. Sınava günler kala beslenme düzenlerine dikkat etmeliler. Daha önce hiç denemedikleri bir yiyeceği bu hafta yememeli, fazla ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalılar. Ayrıca son bir hafta öğrencilerin uyku düzenleri çok önemlidir” dedi.

Sınav sürecinde öğrencilere nasıl davranılmalı?

Ergenlik döneminde sınav hazırlık sürecinde olan öğrencilerin duygularında iniş, çıkışların gözlemlenebileceğine dikkati çeken Aksu, şu ifadeleri kullandı:

"Böyle durumlarda onların duygularını anlamaya çalışmak, onlara destek olmanın ilk adımıdır. Özellikle ebeveynleri tarafından anlaşıldıklarını hisseden çocuklar aileleri ile pozitif ilişkiler kurarlar. Her çocuk özel ve biriciktir. Bu sebeple çocukların başkalarıyla kıyaslanması doğru değildir. Başkalarıyla kıyaslanan öğrencilerin başarıları değil, kaygıları artacaktır. Bu sebeple aileler çocuklarını çok iyi tanımalı ve başkalarıyla kıyaslamadan kendi potansiyeli doğrultusunda çocuklarının gerçekçi, ulaşılabilir hedefler belirlemesine yardımcı olmalıdır."

LGS sınavına girecek öğrencilere öneriler

Aksu, LGS sınavına girecek öğrencilerle ilgili olarak şu önerileri sıraladı:

"Çocukların sadece başarısızlığı değil, başarıları da aile içinde konuşulmalıdır. Başarıları gündeme gelen çocukların kendilerine olan güvenleri artar. Unutulmamalıdır ki çocukların olumlu davranışları takdir gördükçe pekiştirilir ve kalıcı hale gelir. Sınav sürecinde kaygı normal bir duygudur. Bazı öğrenciler kaygıyı çok yoğun bir şekilde yaşarken bazı öğrenciler bu kaygıyı doğru bir şekilde yönetebilir. Yoğun kaygı yaşayan öğrencilerin aileleri okullardaki rehber öğretmenlerinden destek alabilirler."

Öğrencilerin ellerinden geleni yaptıkları için başaracaklarına inanmalarının önemine değinen Aksu, sınavdan bir gün önce ders çalışılmaması yönünde tavsiyede bulunarak, “O günü kitap okuyarak, sevdikleri bir aktiviteyi yaparak geçirmeleri iyi olacaktır. Ders çalışmak öğrenciyi iyi hissettirecekse fazla abartmamak koşuluyla çalışabilir. Sınavdan önceki gece uyumakta güçlük çekeceklerini düşünüyorlarsa yataklarına, planladıklarından daha erken bir saatte girmeleri uykuya geçişlerinde etkili olacaktır. Olumlu düşünceler ve güzel hayaller, uykuya dalmalarını kolaylaştırabilir” dedi.

Sınav günü yapılması gerekenler

Gülşen Aksu, öğrencilere, sınava vaktinde gidebilecekleri bir saatte uyanmalarını, kahvaltıda yağlı, ağır ve mideye dokunacak gıdalardan kaçınmalarını, ayrıca süreçte rahat edecekleri kıyafetleri tercih etmelerini önerdi.

Aksu, sınavda; öğrencilerin, soruları orta hızda, sorunun tam olarak ne istediğini anlayarak okumalarının doğru çözüm için ilk adım olduğuna işaret ederek, 'Zorlanılan sorularda zaman kaybetmek yerine turlama tekniğiyle o soruyu işaretleyip en son o soruya tekrar dönülmelidir. Diğer soruları çözerken bilgiler güncellendiğinden zorlanılan soruyu çok daha rahat çözebilirler.' bilgisini verdi.

LGS ne zaman?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavı, 4 Haziran'da olacak. 

 LGS kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrenciler, sınav merkezi, bina, salon gibi bilgilere"http://www.meb.gov.tr/" internet adresi ve e-Okul üzerinden ulaşabilecek.

Etiketler sınav LGS
Yorumlar
Kalan Karakter 800