Geleceği Şekillendiren Adam: Elon Musk

Elon Musk olmak için maceracı, risk alabilen aynı zamanda mühendis bir beyin yapısı ile rasyonel çalışan analitik bir zihin yapısına sahip olmak gerekiyor.

''Elon Musk - Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde'' kitabını yeniden okuyup bilgilerimi tazelemek istedim. Malum kitapta birçok ayrıntı var. Büyük bir heyecanla bir yandan okuyup bir yandan da notlar alırken gördüm ki Elon Musk olmak için maceracı, risk alabilen aynı zamanda mühendis bir beyin yapısı ile rasyonel çalışan analitik bir zihin yapısına sahip olmak gerekiyor.

Sınırların Dışından Düşünmek

Sınırların dışından düşünen ve hayallerini özellikle insan ırkının devamlılığını sağlamak için Mars’ta kolonileşmeye adayan Musk bu özelliğini kitapta şöyle açıklıyor: ‘ Sanırım internette olanları, ekonomiyi ve kanunları takip eden çok fazla zeki insan var. Çok fazla yenilikle karşılaşmamamızın nedeninin bir bölümü de işte bu yüzden’ diyor.

Şartlara bağlı düşünmenin dışına çıkmadan yenilikçi ve farklı düşünemeyeceğimizin hayallerindeki çarpıcılığın, farklılığın, sıra dışılığının belki de en güzel açıklaması bu. Büyük başarılar Aristo mantığı gibi ‘ya hep ya hiç’ kuralından geliyor sanki. Çünkü hayallerine koyduğu hedefler ‘ İnsanoğlunu uzay kolonicileri haline getirmek!’ Hayatının açıklanmış amacı bu. Aldığı risklerin büyüklüğü ile hayat amacını örtüştürürken açıklamış olduğu ‘anlamlı bir dünya görüşü, insan ırkının bir tehlike karşısında varlığını koruması ve sürdürmesini sağlamak, Mars’ta kolonileşmeyi sağlamak ve kazara olabilecek insan ırkının yok olma tehlikesinden insanlığı korumaya çalışmak gibi anlamlı bir dünya görüşü var. Bu onun hiç bıkmadan ve neredeyse yorulmadan çalışma azmini de açıklıyor. Çünkü kitapta da belirttiği gibi ‘haftada 40 saat çalışarak devrim niteliğinde arabalar ya da roketler üretemezsiniz, bu amaçlara ulaşamazsınız’ diyor.

Elon Musk Günde Bir Kitap Bitiriyor

Beni en çok etkileyen görüşlerinden biri de 14 yaşında okuduğu ve onda derin izler bırakan ‘Otostopçunun Galaksi Rehberi’ açıklamasıydı. ‘ O yapılacak en zor şeylerden birinin hangi soruların sorulacağını belirlemek olduğuna işaret eder. Bir kez soruyu belirlediniz mi, sonrasında cevabını bulmak nispeten daha kolaydır. Hangi soruların sorulacağını daha iyi anlamak için insan bilincinin kapsam ve ölçeğinin genişletilmesini gerçekten arzulamamız gerektiği sonucuna ulaştım.’ diyor.

Bu arada çok sıkı bir okuyucu. Çocukluğunda her gün bir kitap eğer hafta sonu ise iki kitap bitiriyormuş. Özellikle çocukluğunda bilim kurgu ve çizgi romanlar en sevdiği kitaplar arasında. Çocuklukta okunan kitapların geleceğe, yetişkin hayata olan etkisi de burada açıkça görülüyor. Anlamlı bağlantıları görebiliyor hale gelmek. Musk, kitapta normal insanların göremediği pek çok ayrıntıyı kolaylıkla görebilmesini çocukluğunda okuduğu kitaplara bağlıyor. ‘Sadece kitap okuyun, okumayla kazanılan veri aralığı, biri konuşurken kazanılandan çok daha büyüktür.’ diyor.

Tesla Motors Dünyanın 4. Büyük Otomotiv Firması

Elon Musk Tesla Motors’un kurucu ortağı ve Ceo’su. 2003 yılında kurulan Tesla Motors elektrikli araba üreten bir firma olduğu halde otomotiv sektöründe dünyanın en değerli 4'üncü otomotiv şirketi olarak 1916 yılında kurulan BMW’yi, 1908 yılında kurulan General Motors’u da geride bırakmış durumda. Buradaki önemli fark ise  üretim ya da satış rakamları ile ilgili olmaması. Tesla Motors unicorn bir startup olarak yatırımcıların firmanın geleceğine güvendiğini, bu nedenle de şirketin hisselerine talep arttığı için böyle bir yükselmenin gerçekleşmesi de yatırımcıların Elon Musk’ın vizyonuna olan güvenini gösteriyor.

Hayallere Ulaşmak

Üstelik hayallerindeki işleri yapabilmek için internetten para kazandığını (PayPal) söylüyor. Kazandığı bu parayı da (180 milyon dolar) 100 milyon dolar SpaceX, 70 milyon dolar Tesla Motors ve 10 milyon dolar ile SolarCity’e para yatırarak anlamlı bir hayat sürmek olan hayat amacını gerçekleştirmeye çalışıyor.

Aldığı riskin büyüklüğü ile kendine ve yaptığı işe duyduğu güven arasında çok sıkı bir ilişki var.

Belki de bu sebepten kitabın giriş cümlesi ve sorusu: Ben deli miyim?

Muhteşem geleceğin peşinde olan, iyi bir kitap okuyucusu, hayatı doğrudan okuyan Elon Musk vizyonunun büyüklüğü ile çoktan hepimizin düşünce dünyasına girdi bile.

Etiketler Elon Musk
Yorumlar
Kalan Karakter 800