Katılım Bankacılığı Nedir?

Ekonomik sistemlerin büyüyüp teknoloji ile birlikte hızlanıp geliştiği dünyada bankacılık hizmetlerinin çeşitleri müşteri çekmek için ortaya koydukları sunum şekilleri de farklılık gösteriyor.

Ekonomik sistemlerin büyüyüp teknoloji ile birlikte hızlanıp geliştiği dünyada bankacılık hizmetlerinin çeşitleri müşteri çekmek için ortaya koydukları sunum şekilleri de farklılık gösteriyor.

Son dönemde gelişen ve değişen bankacılık sistemlerinde katılım bankacılığı tabirini çok sık duymaya başladık. Katılım bankası, müşteri talepleri doğrultusunda katılım bankacılığına uygun bir şekilde mal, hak veya hizmet üretir. Katılım bankacılığı toplanan fon ve ortaklık çalışmalarından kar sağlayan bankacılığa denilir. Ama tabii katılım bankacılığının esas aldığı belli başlı prensipler vardır. İşte katılım bankacılığı ile ilgili detaylar.

Katılım bankacılığı nedir?

Katılım bankacılığı, faizsizlik prensiplerine göre çalışan, bu prensiplere uygun her türlü bankacılık faaliyetlerini gerçekleştiren, kar ve zarara katılma esasına göre fon toplayıp, ticaret, ortaklık ve finansal kiralama yöntemleriyle fon kullandıran bir bankacılık modelidir. İsimlerindeki “katılım” sözcüğü yapılan bankacılık türünün kar ve zarara katılma prensibine dayalı bir bankacılık olduğunu ifade etmek için kullanılmaktadır. Katılım bankacılığını daha iyi anlamak için faizsizlik prensibine de bakmamız gereklidir. Faizsizlik prensibi; belirlediği prensiplere uygun her türlü bankacılık faaliyetlerini gerçekleştiren, kar ve zarara katılma esasına göre fon toplayıp, ticaret ortaklık ve finansal kiralama yöntemleriyle fon kullandıran bir bankacılık modelidir.

Katılım bankalarının varlık nedeni ve altın kuralı faizsizlik prensibidir. Faizsizlik prensibinin özü şunlardır;

Fon toplarken kar ve zarara katılma esasına göre fon kabul etmek ve müşteriye “sabit bir getiri” taahhüt etmemek. Fon kullandırırken nakit kredi vermeyip, müşterinin ihtiyaç duyduğu malı satıcıdan peşin alıp kendisine vadeli satmak, kiralamak veya iş sahibiyle proje bazında ortaklık oluşturmaktır. Son olarak her türlü bankacılık hizmetinde hiçbir şekilde faize dayalı işlem yapılmaz.

 

18 Yaş Altına BES İmkanı Nedir?Ekonomik reformlar içinde yer alan 18 yaş altı gençlerin Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) girmesine imkan tanıyan düzenleme Meclis’ten geçti. Böylelikle milyonlarca 18 yaşından küçük çocuklara gençlere Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil edilmesinin yolu açıldı.

 

Etiketler Ekonomi
Yorumlar
Kalan Karakter 800