'Geçinemiyorum' diyenler için ideal bütçe örneği

'Zaten gelen gidiyor niye bütçe yapayım?' demeyin. Bütçe ile bugününüzü anlarsınız, yarınınızı planlarsınız. Geleceğiniz adına para biriktirmek için önce bütçe yapmak gerekir.

1 11 NEDEN BÜTÇE YAPMALIYIZ?
NEDEN BÜTÇE YAPMALIYIZ?

Gelirinizin belli ama ya giderlerimiz? Bunu bilmek için mutlaka yazmanız gerekiyor. Gelirinizi kontrol etmeniz, harcamalarınızın nerelere ne kadar gittiğini görmeniz için yazının sonunda bir tablo bulunuyor. Gelirinizi bu bütçe kalemlerine dağıtın. Bakalım en fazla harcama hangi bütçe kalemine gitmiş.

2 11 İSTEK Mİ İHTİYAÇ MI?
İSTEK Mİ İHTİYAÇ MI?

Bütçe yaparken harcamalarınızın nerelere gittiğini yazın. Hangi harcamalarınızın İhtiyaç, hangi harcamalarınızın istek olduğunu görürsünüz. Eğer bütçeniz denkleşmiyor, borçlanıyorsanız harcamalarınızın birçoğu isteklerinizden oluşuyor demektir. Örneğin ikinci bir ayakkabı gibi.

3 11 ÖNCE BİRİKİME PARA AYIRMALI!
ÖNCE BİRİKİME PARA AYIRMALI!

Çünkü harcamaları yapmadan birikime para ayırmazsak para kalmıyor. Birikim yapılamıyor. Maaşınızı alır almaz en az yüzde 10’unu birikime ayırın. Birikimin doğru formülünü hatırlayın. GELİR – BİRİKİM=GİDER

4 11 KİRA GİDERİ, GELİRİNİZİN YÜZDE 25’İNİ GEÇMEMELİ
KİRA GİDERİ, GELİRİNİZİN YÜZDE 25’İNİ GEÇMEMELİ

Harcamalar içinde en çok kiraya gidiyor. Kiranız gelirinizin yüzde 25’ini geçmemeli. Eğer Konut kredisi alacaksanız aylık ödeyeceğiniz taksit gelirinizin yüzde 40’ını aşmamalı. Ev kendinizin ise veya aileniz ile yaşıyorsanız birikim oranını artırmalısınız.

5 11 GIDA HARCAMASI NE KADAR OLMALI?
GIDA HARCAMASI NE KADAR OLMALI?

Bütçe içinde ikinci en çok harcama yaptığımız kalem gıda. En çok isteklerimize harcama yaptığımız yerde gıda. Tasarruf yapacağımız para avına çıkacağımız kalem de gıda. Gıda harcamaları gelirimizim yüzde 20 sini geçmemeli. Mutfak alışverişlerinizi kampanyaları takip ederek düşürebilirsiniz. Tabi ki en çok da dışarıda yeme alışkanlığından hem sağlığınız için hem de cebiniz için vaz geçeceksiniz.

6 11 FATURALARI GÖZDEN GEÇİRİN
FATURALARI GÖZDEN GEÇİRİN

Elektrik, su, doğalgaz, telefon, internet, TV faturalarınızı düzenli olarak inceleyin. Özellikle cep telefonu ve internet sağlayıcılar yeni kampanyalar düzenliyorlar. Her ay kendi tarifenizle karşılaştırın. 50 liralık bir fark bile yılda 600 lira yapmakta. Elektrikten, sudan, doğalgazdan yapacağınız tasarruflarla bütçenize kaynak yaratırsınız.

7 11 ULAŞIM BÜTÇESİ NE KADAR OLMALI?
ULAŞIM BÜTÇESİ NE KADAR OLMALI?

Ulaşıma gelirinizin yüzde 14’ünü ayırmalısınız. Arabanız varsa ve masrafları bu oranları aşıyorsa bir daha düşünün. Araba bütçeniz için istek mi ihtiyaç mı? Örneğin haftanın belirli günleri toplu taşıma kullanın.

8 11 TATİL İÇİN ÖNCEDEN BİRİKTİRİN
TATİL İÇİN ÖNCEDEN BİRİKTİRİN

Tatil herkesin hakkı. Tatil için önceden biriktirin. Erken rezervasyon fırsatlarını takip edin. Uçak biletlerini promosyon zamanında çok ucuza alabilirsiniz.

9 11 ZAAFLARINIZDAN KURTULUN
ZAAFLARINIZDAN KURTULUN

Bütçe açığının en önemli kalemi zaaflarımızdır. En büyük zaaf ise sigara alışkanlığı. Günde 1 paket sigara içiyorsanız bu ayda 900 lira, yılda 11 bin lira eder. Eğer asgari ücret alıyorsanız yılda 2 ay 4 gün sigara almak için çalışıyorsunuz. Yani 2 ay 4 gün evinize para girmiyor, borçlanıyorsunuz demektir.

10 11 SİZİN BÜTÇENİZ İDEAL Mİ?
SİZİN BÜTÇENİZ İDEAL Mİ?

İşte size 9 bin liralık ideal bütçe örneği. Kendi durumunuza göre bütçe kalemlerinin yüzdelerini değiştirebilirsiniz. Ama toplamında yüzde 100’ü tutturmanız gerekmektedir. Hadi hemen başlayın bakalım sizin bütçeniz ideal mi? Hangi bütçe kalemleri yüksek hangisi ideal. Bir sonraki aya fazla olan kalemleri ideal oranlarına getirmeye çalışın.

11 11 9 BİN LİRALIK ÖRNEK BÜTÇE
9 BİN LİRALIK ÖRNEK BÜTÇE

Tablodaki örnek verilen oranları bakarak gelirinize göre bütçenizi yapabilirsiniz. Çok faydasını göreceksiniz.  

EN UYGUN FİYATLI SIFIR OTOMOBİLLER! (KASIM - ARALIK 2022)

Yorumlar
Kalan Karakter 800
FULYA SAVAŞ
Merhaba; Bu örnek bütçe için ben kendi adıma teşekkür ederim. Bunu baz alıp her ay harcamalarımı yazıp aylık bütçeler oluşturacağım. Geriye dönüp bakarak nerden kısabilirim,nasıl tasarruf yapıp daha çok para attırabilirim,diye düşüneceğim. İnsan isterse her şeyi başarır. Özlem hanım ve ekibi :)) yolumuzu aydınlattığınız için sonsuz teşekkürler :)) İyi ki varsınız.