Amerika’da Doları TL’ye çevirmek için 3.7 ile çarpmayı nasıl bıraktım?

Türkiye’den kalkıp Amerika’ya giden 20 yaşındaki bir kızın, para harcama alışkanlıklarını değiştirme macerası.

Geçen sene Ağustos ayında üniversite eğitimim icin Philadelphia’ya geldim. Yaklaşık 7 aydır Amerika’da yaşıyorum ve Türkiye’den kalkıp Amerika’ya gelen 20 yaşındaki bir kız olarak alışmakta zorlandığım konulardan biri de para harcama alışkanlıklarım oldu.

 Amerika’da Doları TL’ye çevirmek için 3.7 ile çarpmayı nasıl bıraktım? resim: 0

Philadelphia, ABD’deki Pensilvanya eyaletinin nüfus bakımından en büyük kenti.

 Amerika’da Starbucks’a gidip kahve almak yaklaşık 5$. Akşam yemeğini kampüsteki bir salatacıda yiyeyim dediniz, salataya ödediğiniz miktar en az 10$. Sokakta yürürken sevdiğiniz bir mağazada gözünüze baharlık müthiş bir elbise takıldı, fiyatı 50$. 

Amerika’da Doları TL’ye çevirmek için 3.7 ile çarpmayı nasıl bıraktım? resim: 1

Amerika’da inanilmaz bir kahve tüketimi var. 2016’da sadece Amerika kıtasındaki Starbucks sayısı 13.000'den fazlaydı.

Bu cümlelerden dolar işaretini kaldırınca hayat ne kadar da sorunsuz, kulağa her şey mükemmel geliyor. Ancak ne zaman doları Türk Lirası’na çevirmeye başlıyorsunuz, sıkıntı orada başlıyor. Şimdi gelin bir önceki paragrafı yeniden yazalım. (1 Doları 3.7 TL olarak düşünelim bu sefer.)

Starbucks’a gidip kahve almak 18 TL. Aksam yemeğini kampüsteki bir salatacıda yiyeyim dediniz, salataya ödediğiniz miktar 37 TL. Sokakta yürürken sevdiğiniz bir mağazada gözünüze baharlık müthiş bir elbise takıldı, fiyatı 185 TL. 

Sayılar şimdi kulağınıza ne kadar farklı geliyor, değil mi? Amerika’ya geldiğimde uzunca bir süre kafamda her satın aldığım kıyafetin, dışarda yediğim yemeğin, marketten aldığım bir şişe suyun bile fiyatını hep kafamda Türk Lirası’na çeviriyordum.

Sonradan fark ettim ki buradaki kilit nokta Türkiye’de kazanılmış parayı Amerika’da harcamak. (Annem babamın okulum için ödediği ve bana harçlık olarak verdiği paradan bahsediyorum.) Amerikan halkı için –orta gelirlileri düşünelim- Starbucks’tan aldıkları bir kahveye ödedikleri 5$, onlar için çok da abartılacak bir miktar değil. Sorun Dolar’ı Türk Lirası’na çevirdiğimiz anda başlıyor.

Ben bu sorunun çözümünü üniversitemde bir iş bulup az da olsa para kazanmaya başlayarak buldum. Okulumun pazarlama departmanında sosyal medya üstüne bir staj yapıyorum ve saati 10$’a çalışıyorum. Artık aldığım kahve için ödediğim paraya da eskisi kadar yanmıyorum, kıyafet alışverişine çıktığımda harcadığım dolarlara da!

Amerika’da Doları TL’ye çevirmek için 3.7 ile çarpmayı nasıl bıraktım? resim: 2

AMERİKA'DA OKUL OKUMAYI DÜŞÜNENLERE

Siz de Amerika’da okumayı düşünüyor ve nasıl para kazanırım diyorsanız, mutlaka üniversitelerin kampüste sunduğu çalışma imkanlarını araştırın veya kampüs dışında bir iş bulun. Çocuk bakıcılığı, bir kafede veya kütüphanede çalışmak onlarca seçenekten sadece birkaçı…

Ben de bundan sonra sizlere Amerika’daki hayatımı, yurt dışı üniversite deneyimimi Para Durumu aracılığıyla yazacağım. Yaşayıp öğrendiklerimi, Amerika ve Türkiye’deki farklılıkları, şaşkınlıklarımı ve bir gün yolunuz buralara düşerse karşınıza çıkacakları Para Durumu'dan takip edebilirsiniz...

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Misafir
Yeni yazınızı merakla bekliyorum:)