On Çalışanı Olan İşletmeler Zorunlu BES'e Katılıyor

1 Temmuz'da yeni bir dönem başladı ve çalışan sayısı 10 ile 49 arasında olan işyerleri de Bireysel Emeklilik Sisteminde Otomatik Katılım Uygulamasına katıldı. Peki Zorunlu Bes hakkında bilmeniz gerekenler neler?

Emekli olduğunuzda nasıl bir yaşam düşlüyorsunuz? Gezmek, dolaşmak, vakit ayıramadığınız hobilerinizle uğraşmak, bir kıyı kasabasında yaşamak… İster 25, ister 40 yaşında olun, emeklilik dönemi size ne kadar uzak gelirse gelsin, eninde sonunda gelecek.

Emeklilik için birikimin önemini yazmayacağım düşlediğiniz yaşamla çevrenizdeki ( veya TV de haberlerde) emeklilerin yaşadığı hayatı karşılaştırın, gerisi size kalmış. Emeklilik için birikim yaparken dikkat edeceğiniz hususlardan biri; paranın zamanda değer kaybetmesi. Birikiminizi yastık altında sakladığınızda, enflasyon yüzünden değer kaybedecek.

Bu nedenle hem birikim yapacak hem de yıllar içinde değerini de arttırabilecek bir şeye ihtiyacınız var. Bu noktada otomatik katılım sistemi devreye giriyor.Sistemi küçümsemeyin, burada biriktireceğim para mı hayatımı kurtaracak diye de düşünmeyin. Ne kadar birikim yaparsanız kâr.

1 Ocak 2017 itibarıyla bireysel emeklilikte Otomatik BES dönemi başladı. Artık 45 yaşını doldurmamış kamu ve özel sektör çalışanları, aşama aşama işverenleri tarafından, otomatik olarak sisteme dahil ediliyor. 1 Temmuz itibariyle çalışan sayısı 10 ile 49 arasında olan işyerleri Bireysel Emeklilik Sisteminde Otomatik Katılım Uygulamasına dahil oldu.

Sistemde prime esas kazancınızın en az %3’üne karşılık gelen tutar emeklilik katkı payı ödemesine aktarılıyor.

Fon seçimi sizin tercihleriniz doğrultusunda emeklilik şirketine bildiriliyor, eğer tercihte bulunmazsanız fon seçimi işveren tarafından belirlenecek. Katkı payı maaşınızdan otomatik kesilip emeklilik şirketine aktarılıyor.

Avantajları ise;

Ödenen katkı payının yüzde 25'i kadar devlet katkısı, ilk iki ay sonunda sistemde kaldığınızda bir defaya mahsus 1.000 TL devlet katkısı sunuluyor.

Ayrıca emekliliğe hak kazandığınız da birikiminizi emekli aylığı olarak alırsanız, en az 10 senelik yıllık gelir sigortası tercih edenler için toplam birikiminin yüzde 5'i kadar ilave devlet katkısı verilecek.

Otomatik Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkı payından hak ediş süreleri;

3 yıldan önce ayrılırsanız devlet katkısından faydalanamıyorsunuz.

3-6 yıl arası devlet katkısını hak ediş oranı %15,

6-10 yıl arası devlet katkısını hak ediş oranı %35, 

10 yıl ve üstü devlet katkısını hak ediş oranı %60,

Emeklilik, maluliyet vefat durumunda %100 devlet katkısından faydalanabiliyorsunuz.

Birçok insanın düşünmek için hiç vakit harcamadığı bir konu, fakat kendinizi finansal hayatınızdan sorumlu tutun,plan yapın ve uygulamaya başlayın…

Yorumlar
Kalan Karakter 800