Forbes'un 35. Yıllık Dünya Milyarderler Listesi

Forbes’un dünyanın en zenginlerinin 35. yıllık listesine 2 bin 755 milyarder girdi. Ve bu sayı bugüne kadarki en yüksek milyarder sayısı.

Servetinde 5 trilyon dolarlık artış ve benzeri görülmemiş sayıda yeni milyarderleriyle, salgına rağmen dünyanın en zenginleri için rekor kıran bir yıldı.

Hızla yükselen piyasalar, arzlar, yükselen kripto para birimleri ve hisse senedi fiyatlarıyla. Başka hiçbir şeye benzemeyen bir yıl oldu. Forbes’un dünyanın en zenginlerinin 35. yıllık listesine 2 bin 755 milyarder girdi. Ve bu sayı bugüne kadarki en yüksek milyarder sayısı. Listedeki milyarderlerin serveti bir yıl içerisinde yüzde 60’tan fazla artarak 8 trilyon dolardan 13,1 trilyon dolara yükseldi.

Listeye 493 yeni gelen rekor sayıda kişi var. 210'u Çin ve Hong Kong'dan ve 98'i ABD'den. Diğer kayda değer yeni katılımcılar arasında film ve TV yapımcısı Tyler Perry, Bumble flört uygulaması kurucu ortağı Whitney Wolfe Herd dünyanın en genç, kendi kendine yeten kadın milyarderi ve Avrupalı ödeme şirketi Checkout.com'un kurucusu Guillaume Pousaz yer alıyor. Geçmişte milyarderler listesinden düşen 250 kişi daha kükreyerek geri geldi. Toplamda, tüm milyarderlerin şaşırtıcı bir şekilde %86'sı bir yıl öncesine göre daha zengin.

Forbes'un 35. Yıllık Dünya Milyarderler Listesi resim: 0

Jeff Bezos, yükselen Amazon hisselerinin bir sonucu olarak bir yıl öncesine göre 64 milyar dolar artışla 177 milyar dolar değerinde üst üste dünyanın en zengin kişisi oldu. Dolar açısından en çok kazanan Elon Musk, 151 milyar dolarlık bir servetle 2. sıraya yükseldi. Bu, bir yıl öncesine göre 126,4 milyar dolarlık bir artışla, 31. sırada yer aldı ve 24,6 milyar dolar değerindeydi. Bunun ana nedeni: Tesla hisselerinde %705'lik bir artış. Fransız lüks mallar kralı Bernard Arnault 3. sıradaki yerini koruyor ancak Louis Vuitton, Christian Dior ve kozmetik gibi markaların sahibi LVMH'nin hisselerindeki %86 artış nedeniyle serveti 76 milyar dolardan 150 milyar dolara yaklaştı. 

Bu yıl 100 milyar dolar veya daha fazla değere sahip dört kişi var. Geçen yılki listede yalnızca bir kişi (Bezos). Bezos, Musk ve Arnault'un yanı sıra, Microsoft, Kanada Ulusal Demiryolu ve traktör üreticisi Deere & Company'de sahip olduğu hisselerin gücü ile 124 milyar dolarla 4. sırada yer alan Bill Gates var.

Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, 97 milyar dolarla ilk beşi tamamlıyor. Facebook'un hisseleri, dünyanın her yerinden insanlar iletişimde kalmak için sosyal medya platformlarını kullandığından geçen yıl %80 arttı. Bu yılın en zengin kadın kozmetik varisi Fransa'dan Francoise Bettencourt Meyers.

Warren Buffett, 96 milyar dolar değeriyle dünyanın en zengin altıncı kişisi oldu.

ABD'de 724 değerinde (geçen yıl 614 iken) diğer ülkelerden daha fazla milyarder var. Çin aradaki farkı 698 ile kapatıyor (71 Hong Kong ve 1 Makao dahil). Geçen yıl ABD'de 614 milyarder vardı ve Çin'de 456 (Hong Kong'dan 66 ve 1 Makao'dan olmak üzere) vardı. Çin'deki kazanımların bir sonucu olarak, Pekin, New York'u sollayan dünyanın herhangi bir yerinden daha fazla milyardere ev sahipliği yapıyor. Hindistan, 140 ile en yüksek üçüncü milyarder sayısına sahip. Toplamda, Asya-Pasifik ülkelerinden gelen 1,149 milyarder 4,7 trilyon dolar, ABD milyarderleri ise 4,4 trilyon dolar değerinde.

Geçen yıl 1.457 olan rekor sayıdaki 1.975 milyarder kendi kendini yetiştirdi. Bu, listenin %72'sine eşit. (2020'de yaklaşık %70'e karşılık) Forbes, "kendi kendine yapılan" terimini "miras alınan" ve "miras alınan ve büyüyen" terimlerinin aksine kullanır; birisinin kendi başına milyar dolarlık bir servet yarattığını göstermez. Böyle bir başarıya ulaşmak için ekip çalışması gerekir.

Liste üyelerinin üçte ikisi kendi kendine olan 40 yaşın altında. Kendi kendini yetiştiren en genç milyarder, otomotiv sensör firması Luminar Technologies'i kurmak için Stanford'dan ayrılan 26 yaşındaki Amerikalı Austin Russell; o 2,4 milyar dolar değerinde ve 1299’uncu sırada. En genç milyarder de var: Almanya'dan 18 yaşındaki Kevin David Lehmann, babası Guenther Lehmann perakende mağazalar zincirindeki ‘’Dm-Drogerie Mkt’’ hissesini kendisine devretti; 3,3 milyar dolar değerinde ve 925. sırada yer alıyor. Yelpazenin diğer ucunda, 99 yaşındaki en yaşlı milyarder ise ABD sigorta kralı George Joseph.

Hindistan'dan Mukesh Ambani, Asya'nın en zengin kişisi oldu. 10. sırada yer aldı ve tahmini 84,5 milyar dolar değerinde. Bir yıl önce Asya'nın en zengin kişisi olan ve servetinde yaklaşık 10 milyar dolarlık bir artışla 48,4 milyar dolara yükselmesine rağmen sıralaması 26. sıraya (geçen yıl 17. sıradan) düşen Jack Ma oldu. Yüzde olarak bu yıl en büyük kazanan Çin'den: Zhong Shanshan,su şirketi Nongfu Spring kamuoyunu geçtiğimiz sonbaharda Hong Kong Borsası'na aldı ve hisselerini yükseldi. Net değeri yılda 2 milyar dolardan %3.345 artışla 68,9 milyar dolara yükseldi.

2020 listesinde yer alan 61 kişi ayrıldı, bu on yıldaki en az sayıda ayrılma oldu.

Dikkate değer ayrılanlar arasında Kardashian aile üyesi ve makyaj girişimcisi Kylie Jenner ve Batı Virginia Valisi Jim Justice yer alıyor.

Mart 2020'nin ortasından bu yana, bir banka servetinin varisi olan İsviçreli Benjamin de Rothschild'in de aralarında bulunduğu 23 milyarder vefat etti. 27 Mart'ta, Forbes bu yılki sıralamayı tamamladıktan sonra, Çekya’nın en zengin iş insanı Petr Kellner Alaska'da bir helikopter kazasında öldü. Eşi ve çocuklarına geçecek servet muhtemel 17,5 milyar dolar.

 

1. JEFF BEZOS

NET DEĞER: 177 MİLYAR DOLAR

SERVET KAYNAĞI: AMAZON

KONUT: SEATTLE

2. ELON MUSK

NET DEĞER: 151 MİLYAR DOLAR

SERVET KAYNAĞI: TESLA, SPACEX

KONUT: AUSTIN, TEXAS

3. BERNARD ARNAULT

NET DEĞER: 150 MİLYAR DOLAR

SERVET KAYNAĞI: LÜKS ÜRÜNLER

KONUT: PARİS 

4.  BILL GATES

NET DEĞER: 124 MİLYAR DOLAR

SERVET KAYNAĞI: MICROSOFT

KONUT: MEDINA, WASHINGTON

5.  MARK ZUCKERBERG

NET DEĞER: 97 MİLYAR DOLAR

SERVET KAYNAĞI: FACEBOOK

KONUT: PALO ALTO, CALIFORNIA

6.  WARREN BUFFETT

NET DEĞER: 96 MİLYAR DOLAR

SERVET KAYNAĞI: BERKSHIRE HATHAWAY HOLDİNG

KONUT: OMAHA, NEBRASKA

7. LARRY ELLİSON

NET DEĞER: 93 MİLYAR DOLAR

SERVET KAYNAĞI: SOFTWARE

KONUT: LANAI, HAWAII

8.  LARRY PAGE

NET DEĞER: 91.5 MİLYAR DOLAR

SERVET KAYNAĞI: GOOGLE

KONUT: PALO ALTO, CALIFORNIA

9. SERGEY BRİN

NET DEĞER: 89 MİLYAR DOLAR

SERVET KAYNAĞI: GOOGLE

KONUT: LOS ALTOS, CALIFORNIA

10. MUKESH AMBANİ

NET DEĞER: 84.5 MİLYAR DOLAR

SERVET KAYNAĞI: ÇEŞİTLİ

KONUT: MUMBAI, INDIA

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/kerryadolan/2021/04/06/forbes-35th-annual-worlds-billionaires-list-facts-and-figures-2021/amp/?sh=67c3ee8f5e58&__twitter_impression=true&s=09

 

Finansal Stresle Nasıl Başa Çıkılır?İşte para stresinizi azaltmanıza ve finansal durumunuzu kontrol altına almak için motive olmanıza nasıl yardımcı olacağınıza dair bazı öneriler:

 

Etiketler Forbes
Yorumlar
Kalan Karakter 800