Daha Az Çalışma Saati Daha Fazla Verim mi Sağlıyor?

Covid-19, haftanın beş günü boyunca 40 saatlik çalışma saati vb. geleneksel iş yapış biçimleri de dahil olmak üzere, işin yapısı ve doğası hakkında süregelen görüşleri sorgulatıyor. ⁠

2020'de uzaktan çalışmaya dair düzenlemeler, çalışanları bazı kısıtlamalardan kurtardı, ancak bazı çalışanlar bu dönemde daha uzun çalışma saatlerini içeren bir çalışma ortaya koyduğu için tükenmişliği de tetikledi. Eskisinden daha çok sayıda çalışan 2021'de ofislere dönerken, daha iyi bir iş-yaşam dengesi bekliyor.⁠

Çalışmaya ayrılan sürenin kısalması fikri, uzun çalışma saatlerinin ve stresin, kültürün büyük bir parçasını oluşturmadığı ABD dışındaki yerlerde uzun zamandır daha fazla ilgi görüyor. 

Finans ve hukuk gibi dünyanın en büyük ekonomilerinin bir parçası olan bazı getirisi bol Amerikan sektörlerinde kimi zaman hafta sonları da dahil olmak üzere gece geç saatlere kadar çalışmak hâlâ bir onur nişanı olarak değerlendiriliyor ve terfi ile ödüllendiriliyor.

İspanya hükümeti mart ayında, dört günlük bir çalışma haftasının verimli olup olmadığını denemeleri için şirketlere destek sağlayacağını beyan etti. Geçtiğimiz Kasım ayında ise, Londra’daki hızlı tüketim ürünleri sektörünün devi Unilever, Yeni Zelanda ofislerinde bu yeni konseptin pilot uygulamasını başlattı. Kısa süre önce, daha geniş kapsamlı bir “deneme sürüşü” hakkında karar verebilmek için denemenin aralık ayında bitmesini bekleyeceğini söyledi.

Olumlu sonuç alan ülkelerden biri, denemeye dahil olan bazı katılımcılar için yoğunluğu azaltılmış bir programın işe yaradığına dair yeni göstergelerin ortaya çıktığı İzlanda oldu. İngiltere merkezli bir düşünce kuruluşu olan Autonomy tarafından bu ayın başlarında yayınlanan bir araştırmaya göre, İzlanda'da maaş kesintisi olmadan daha az saatlik bir çalışma düzenine geçen 2.500'den fazla çalışandan oluşan bir grubun refah ve üretkenliğe katkıları oldu.

Geleceğin Meslekleri Raporu Bize Ne Anlatıyor? Dünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığı ve yayınladığı İşlerin/Mesleklerin Geleceği Raporu (2020), iş dünyası için çok önemli bir çıkarıma varıyor. Peki bu rapor bize ne anlatıyor?

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800