Altının sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Altın fiyatları da el yakıyor. Altın alırken nelere dikkat etmeli? Altının sahte olup olmadığını nasıl anlarız? Detaylar haberimizde.

Güncelleme:

Altın fiyatlarının yükselmesiyle piyasada 'çakma altın' olarak bilinen Suriye altını piyasada dolaşmaya başladı.

Sahte altının gerçek altından ayıran en belirgin özelliğinin rengi ve hafifliği olduğunu söyleyen Kuyumcu Bülent Dalyan, "Sahte altına yakından bakıldığında üzerindeki işçilik kendini belli eder. En ayırt edici özelliği ise koyu sarı rengidir. Eline aldığında diğer altınlara göre hafif kalır. Bir de üzerine herhangi bir metal ile kazınırsa boyası kalkar. Gerçek altın ne kadar kazınırsa kazınsın özelliğini kaybetmez" diye konuştu.

Dalyan, hassas terazide yapılan ölçümde; aynı görünüm ve ebattaki 'Adana burması' modelinde yapılmış Suriye altını 15 gram, gerçeği ise 30 gram çıktığını kaydetti.

İmitasyon ürünler ve Suriye altını satışı da yapılan bir işyerinde çalışan Gamze Taraca, imitasyon altınlara talebin çok yüksek olduğunu söyledi. Taraca, "Altın fiyatları çok yükselince hanımlar bu ürünlere yöneliyor. Fiyatları çok uygun, gerçeğinden ilk bakışta ayırt etmek çok zor. Ciddi miktarda satış yapıyoruz" dedi.

Altının sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır? resim: 0

SAHTE ALTINI ANLAMA YÖNTEMİ

- Eğer altını diğer kuyumculardan daha ucuza satan bir yer ile karşılaştıysanız altının gerçekliğinden şüphe edebilirsiniz.
- Satın aldığınız altının üzerinde damga olması gerekir.
- Isırma yöntemi gerçek altını anlamak için kullanılan ve eskilerden beri en çok tercih edilen yöntemdir.
- Isırma yönteminden sonra en çok bilinen yöntem ses yöntemidir. Gerçek altın sert bir zemine atıldığında tok bir ses çıkar. Sahte altınlarda ise bu ses oldukça ince ve cılızdır.
- Mıknatıs yönteminde altını mıknatısa yaklaştırdığınız da birbirlerini çekiyorlarsa bu altının sahte olma olasılığı çok yüksektir.
- Altın, yoğunluğu yüksek bir madendir. Bu nedenle aynı ölçüde olan farklı bir takıdan çok daha ağırdır.
- Seramik tabak yönteminde seramik bir tabağa altın ile çizikler atılır. Eğer tabakta oluşan çizgiler siyah ise altın yüksek ihtimalle sahtedir. Eğer oluşan çizgiler altın rengindeyse bu, altının gerçek olduğunu gösterir.

Altının sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır? resim: 1

ALTIN ALIRKEN Nelere DİKKAT ETMELİYİZ?

Altın alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli faktörler şunlardır:

Güvenilir bir satıcı seçmek: Altın alırken güvenilir bir satıcı seçmek önemlidir. Satıcının güvenilir olduğundan emin olmak için, çevrimiçi yorumları okuyabilir veya sektördeki ünlü ve saygın satıcılardan birini seçebilirsiniz.
Altının safiyeti: Altının safiyeti, altının kalitesini belirler. Saf altın, genellikle 24 ayar olarak adlandırılır ve safiyet oranı yüzde 99,9'dur. Diğer altın alaşımları, daha düşük safiyet oranlarına sahip olabilir.
Fiyat karşılaştırması yapmak: Altın fiyatları, farklı satıcılarda farklı olabilir. Bu nedenle, alışveriş yapmadan önce birkaç farklı satıcıdan fiyat teklifi alarak fiyatları karşılaştırmak önemlidir.
Muhafaza yöntemi: Altın, uzun süreli saklama için ideal bir yatırım aracıdır. Ancak, altını nasıl saklayacağınız önemlidir. Altın, çizilmelere veya hasara yol açabilecek sert yüzeylerden uzak tutulmalıdır.
İlgili vergiler ve vergi kuralları: Altın, farklı vergi oranlarına tabi olabilir. Satın almadan önce, ilgili vergiler ve vergi kuralları hakkında bilgi edinmek önemlidir.
Altın yatırımının riskleri: Altın yatırımı, herhangi bir yatırım gibi risk içerir. Bu nedenle, yatırım yapmadan önce altın fiyatlarındaki dalgalanmaları ve altın yatırımının risklerini anlamak önemlidir.

ALTIN NASIL SAKLANIR?

  • Altınları fiziksel olarak saklamak isterseniz, o zaman banka kasaları en güvenilir çözüm. Yıllık ücretleri kiralamak istediğiniz kasanın büyüklüğüne bağlı olarak değişiyor.
  • Bankalarda gram ile altın alıp satımı yapabileceğiniz vadesiz altın hesapları var. Yani her şey sanal, 1 gram, 5 gram istediğiniz kadar alabiliyorsunuz. Daha sonra isterseniz yine istediğiniz kadar gram altını satabiliyorsunuz. Evinizde, kasanızda fiziksel olarak altını saklamayın.

Altın Ayarı Nasıl Anlaşılır? 

Altınların ayarının nasıl anlaşılacağı konusu, altının sahte olup olmadığını anlama konusundan farklı bir konudur. Özellikle takı olarak kullanılan altınların ayarının, altının safiyet oranını gösterdiği için bilinmesi önemlidir. Altınlar genellikle 8, 14, 18 ve 22 ayar olmak üzere dört farklı çeşitte üretilir ve ayarlar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.

Altınların kaç ayar olduğunu öğrenmek için kuyumcuya başvurabileceğiniz gibi, takılardaki damgalardan da anlayabilirsiniz. Altın yüzükler, bilezikler ve diğer takılar genellikle iç kısmında ayarını gösteren damgalar taşır. Örneğin, 22 ayar altınlar için 22, 910, 916, 930, 933 gibi sayılar kullanılırken, 18 ayar altınlar için 750 veya 18 kodları kullanılır. Her altın parçasında ayarını gösteren bir kod bulunmalıdır.

Eğer altınınızda bir kod bulamıyorsanız, sahte olma ihtimali vardır ve bu durumda bir kuyumcuya danışmanız önerilir. Ancak kodun varlığı, altının gerçek olduğu anlamına gelmez, bu nedenle altınınızın gerçekliğinden emin olmak için mutlaka güvenilir bir kaynakla doğrulama yapmanız gerekmektedir.

Düğün öncesi 'cicim bütçesi' yapın!Düğün öncesi 'cicim bütçesi' yapın!'Düğüne göre para değil, para durumunuza göre düğün yapın' diyen Özlem Denizmen'den düğün öncesi tavsiyeler...

 

Etiketler Altın
Yorumlar
Kalan Karakter 800