Beyin hasarlarına umut ışığı: 3D yazıcı ile kök hücre basmak!

Oxford Üniversitesi'ndeki bilim insanları, insan beyninin dış tabakası olan serebral korteksin mimarisini taklit edebilen 3D baskılı kök hücreler geliştirerek bilimsel anlamda bir ilk başardılar. Bu yeni teknik, beyin yaralanmalarının tedavisinde kullanılabilecek potansiyele sahip.

Güncelleme:

Beyin yaralanmaları genellikle serebral kortekste ciddi hasara yol açar ve bu da hareket, biliş ve iletişim zorlukları gibi sorunlara neden olabilir. Şu anda, ciddi vakalar için etkili bir tedavi bulunmamaktadır ve bu durum hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu durumu değiştirmeyi amaçlayan araştırma ekibi, insan sinir kök hücrelerini kullanarak iki katmanlı bir beyin dokusu üretti.

Araştırmacılar, hastalardan toplanan hücrelerden elde edilebilen ve bağışıklık tepkisi riskini azaltan insan kaynaklı pluripotent kök hücreleri (hiPSC'ler) kullandılar. Bu hiPSC'ler, serebral korteksin iki ayrı katmanı için nöral progenitör hücrelere farklılaştırıldı. Daha sonra, bu farklılaştırılmış hücrelerle iki katmanlı bir beyin dokusu yapısı oluşturmak üzere basılan iki "biyomürekkep" üretildi. Fare beyinlerine implante edildiğinde, yazdırılan kök hücreler, konakçı doku ile hem yapısal hem de işlevsel olarak entegre oldular. Çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Linna Zhou, bu gelişmenin insanlar için de uygulanabilir olabileceğini belirtti.

Beyin hasarı tedavi ediliyor

Dr. Linna Zhou, "Damlacık baskı tekniğimiz, istenen mimarilerle canlı 3 boyutlu dokuları tasarlama konusunda bir araç sağlıyor ve bu da bizi beyin hasarı için kişiselleştirilmiş implantasyon tedavilerine daha da yaklaştırıyor." dedi ve ilerlemenin sürekli artacağını vurguladı.

Araştırmacılar şimdi, tekniklerini daha da geliştirerek insan beyninin mimarisini daha gerçekçi bir şekilde taklit edebilecek karmaşık ve çok katmanlı serebral korteks dokuları oluşturmayı hedefliyorlar. Bu 3D baskılı hücreler, beyin yaralanmalarının yanı sıra ilaç değerlendirmesi ve beyin gelişimi ile öğrenme konularındaki bilgilerimize de fayda sağlayabilir. (Shiftdelete)

Etiketler Beyin
Yorumlar
Kalan Karakter 800