Amazon gizli algoritması sayesinde 1 milyar dolar kar etti

Amazon iddiaya göre herkesten sakladığı gizli algoritması sayesinde 1 milyar dolar kar elde etti. Federal Ticaret Komisyonu, konuyla alakalı olarak şirketi mahkemeye verdi.

Güncelleme:

Çeşitli şirketler, kurumlar ve organizasyonlar, rekabetin yoğun olduğu piyasada var olabilmek için çeşitli stratejiler kullanıyor.  Özellikle e-ticaret pazarlarında, politikaların yanı sıra özel algoritmalar ve yazılımlar da önem taşıyor. Ancak bazı gizli algoritmalar, rekabet kurallarına aykırı davranışlara neden olabilir. Bu konuda Amazon örneği önemli, iddialara göre bu algoritma ile milyarlarca dolarlık kar elde etti. 

E-ticaret siteleri ve pazaryerleri, büyük veya küçük rakip sitelerle aynı anda rekabet etmek zorunda. Bu rekabet ortamında fiyat politikaları da belirleyici bir faktör. Rakiplerin tepkilerini ölçmek amacıyla zaman zaman fiyat güncellemeleri yapmak önemli. Böylece en uygun fiyatlandırmayı yaparak en yüksek karı hedeflemek mümkün olur.

Nessie Projesi

Amazon örneğinde ise, sahip olduğu algoritmanın Federal Ticaret Komisyonu'nun antitröst yasalarına aykırı olduğu iddia ediliyor. Bu yasalara göre belirli rekabet kurallarına uymak zorunlu, aksi takdirde yüksek cezalara tabi tutulabilirsiniz. Federal Ticaret Komisyonu, Amazon'un haksız rekabete neden olan bu gizli algoritmayı kullandığı iddiasıyla şirketi mahkemeye verdi. 

Bu iddiaya göre Amazon, "Nessie Projesi" olarak adlandırılan algoritma aracılığıyla, diğer perakendecilerin fiyatlarını değiştirmelerini sağladı. Bu algoritma sayesinde belirli bir ürün grubunun fiyatlarını artırarak diğer e-ticaret sitelerinin ve tedarikçilerin tepkilerini bekledi ve buna göre fiyatlarını ayarladı.

Sonuç olarak, bu algoritma Amazon'un pazar fiyatlarını kontrol etmesine ve yaklaşık 1 milyar dolar ek kâr elde etmesine olanak sağladı. Amazon, 2019 yılına kadar bu algoritmayı kullandığını ve daha sonra kaldırdığını belirtse de, Federal Ticaret Komisyonu bu konuda farklı bir görüşe sahip ve bu mesele mahkeme tarafından çözülmeye çalışılıyor. 

Etiketler Amazon
Yorumlar
Kalan Karakter 800