AB neden Google'a 2.42 Milyar Euro ceza kesti?

Dünyanın en büyük internet şirketlerinden biri tam olarak ne yaptı da böyle büyük bir ceza ile karşı karşıya kaldı?

1 6 REKOR CEZA
REKOR CEZA

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google dudak uçuklatan bir ceza ile karşı karşıya kaldı. Avrupa Komisyonu, dünyanın en büyük arama motoru Google'a, karşılaştırmalı alışveriş sonuçlarını arama sayfasının en üstünde gösterdiği gerekçesiyle 2 milyar 420 milyon euro (2,7 milyar dolar) ceza kesti. Bu ceza, Google'ın 2014 yılında başlattığı ve bir aramayla ilgili olan karşılaştırmalı alışveriş sonuçlarını arama sayfasının en üstünde gösterdiği uygulamanın rekabete aykırılık taşıdığı gerekçesiyle verildi.Bu rakam Komisyon tarafından pazardaki bir şirkete, rekabete aykırılık gerekçesiyle kesilen şu ana kadarki en yüksek ceza olarak tarihe geçti.

2 6 CEZANIN NEDENİ: PAZAR HAKİMİYETİNİ KÖTÜYE KULLANMASI
CEZANIN NEDENİ: PAZAR HAKİMİYETİNİ KÖTÜYE KULLANMASI

Google, arama motoru pazarındaki hakim konumunu kötüye kullandığı ve internet alışverişinde rekabet kurallarını ihlâl ettiği gerekçesiyle Avrupa Birliği tarafından 2.42 milyar euro tutarında cezaya çarptırıldı. Avrupa Komisyonu'nun Google'a verdiği rekor cezanın nedeni ise arama sonuçlarını kendi lehine olarak yeni Google alışveriş servisleri doğrultusunda manipüle etmesi ve pazar hakimiyetini kötüye kullanması olarak gösteriliyor.

3 6 KARAR 7 YILLIK ARAŞTIRMANIN SONUCU! AB 90 GÜNLÜK SÜRE TANIDI

7 yıldır süren araştırmanın sonucunda verilen karara ilişkin gerekçe Google tarafından reddedilirken, AP tarafından bildirilen habere göre Google'a arama sonuçlarıyla ilgili söz konusu manipülasyonu durdurması için 90 günlük süre tanındı. Aksi takdirde bağlı olduğu Alphabet'in dünya genelindeki günlük cirosunun yüzde 5'i oranında ek cezalarla yüzleşileceği kaydedildi.

TÜKETİCİ ZARARA UĞRUYOR

Avrupa Komisyonu Rekabet Kurulu Şefi Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklamada, rakip alışveriş servislerinin Google sonuçlarında görüntülenmesinin yüzde 90 oranında alt sıralara atıldığı ve tüketicilerin zarara uğratıldığı belirtiliyor.

4 6

Böylelikle Google'ın hem daha fazla trafik aldığı hem de kendi servislerine yönlendirdiği kişi ya da kuruluşlardan rekabet yasalarına aykırı olarak haksız bir şekilde daha fazla gelir edildiği söyleniyor. Vestager, bunun rekabet yasalarına ciddi şekilde aykırı olduğunu belirtirken, sitenin 2008 yılında belirtilen şekilde değiştirdiği politikası ve arama algoritması nedeniyle reklamverenlerin de tekele mahkûm bırakıldığını vurguladı. Zira siteler ne kadar fazla hit alırsa reklamverenler de o kadar fazla görüntüleniyor.

Vestager, Avrupa Birliği yasaları uyarınca fırsat eşitliğinin zorunlu olduğunu belirtirken Google'ın rakiplerine bunu sağlama sorumluluğuna dikkat çekti.

5 6 GOOGLE'DAN AÇIKLAMA
GOOGLE'DAN AÇIKLAMA

Kararın ardından Google'dan da açıklama geldi. Açıklamada; "Online alışveriş yaparken siz aradığınız ürünleri kolayca ve hızla bulmak istersiniz, reklamcılar da söz konusu ürünleri tanıtmak ister. Google bu nedenle, kullanıcılarıyla irili ufaklı binlerce reklamvereni her iki taraf için de yararlı olacak yollarla bir araya getiren alışveriş reklamları görüntülemektedir. Bu nedenle saygı duymakla birlikte bugün açıklanan karara katılmıyoruz. Temyiz yoluna gitmeyi düşündüğümüz için Komisyon'un kararını ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz ve gerekçelerimizi anlatmaya devam edeceğiz." dendi.

6 6 DAHA ÖNCEDEN DE REDDETMİŞTİ

Kasım 2016'da yayınlanan bir blog yazısında Google genel müdürü Kent Walker, Avrupa Komisyonu'na yaptığı orijinal şikayetinde, Amazon gibi şirketlerin rekabetçi önemininin ve çevrimiçi alışverişin daha geniş dinamiklerinin dikkate alınmadığını savundu. Bu sözler, çemrimiçi alışveriş alanında Google'ın büyük düşündüğünü ve Amazon gibi başarılı sitelerle rekabet içinde olduğunu gösteriyor.

Ayrıca Kent Walker, Amazon'un Komisyon'un argümanına meydan okuduğuna dikkat çekerek, Almanya'daki çevrimiçi tüketicilerin üçte birinin Amazon'dan alışveriş yaptığını tekrar vurguladı.

Google bu sözleriyle adeta, kendisi para cezası ödüyorsa diğer çevrimiçi alışveriş sitelerinin neden ceza ödemediğini dile getiriyor ve çevrimçi alışverişe daha fazla önem verilmesini istiyor.

K:Bursadabugun.com

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800