MONAY'LA SORU CEVAP
Soran: Ayşe Bulut

70.000 TL birikim

Benim 70.000 TL birikimim var. Şu an ailemin yanında kalıyorum ama ileriki yıllarda ayrı eve çıkma durumum da olabilir. Şu an maaşım 5500 tl. 2020 Ocakta 5600-5700 arası olabilir. Ben bu 70.000 tl birikimimi İstanbul/Şişli bölgesinde 1+1 / 2+1 gibi aylık 1000-1500 tl aralığında kira getirisi sağlayabilecek, 190.000 tl civarı, aradaki fark kadar 5 yıl süreli kredi çekmek suretiyle (190.000-70.000=120.000 tl) bir ev almayı düşündüm. Sizce ne kadar mantıklı? yada belli bir müddet daha para biriktirerek kredi miktarını mı düşürmeliyim? (fakat gayrimenkuller de sürekli artış halinde) hatta bu sırada 70 bin birikimimi herhangi bir yatırım aracında değerlendirmeli miyim? altın vs gibi.. en iyi şekilde nasıl değerlendirebilirim?
Cevaplayan: Özge Özsoy

Yanıt - 70.000 TL birikim

Ayşe Hanım merhaba,

Para Durumu olarak finansal huzurunuzun kaçmaması adına aylık tüm borç ödemenizin, ev kredisi dahil, gelirinizin yüzde 40'ını geçmemesini öneriyoruz. 
Yüzde 0.99 faiz oranıyla 60 ay vadeli 120 bin lira konut kredisi çekmeniz durumunda aylık ödemeniz 2.700 lira civarında olacaktır. Bu da gelirinizin yaklaşık yarısına denk geliyor.
Ailenizin yanında yaşadığınızı belirtmişsiniz, aylık giderleriniz şu an ne kadar? Birikime ne kadar ayırabiliyorsunuz? Ailenizin yanından ayrıldığınızda kiraya mı çıkacaksınız, aldığınız evde mi oturacaksınız? Kiraya çıkacaksanız diğer masraflarla birlikte ev kredisi ödemeniz sizi zorlayacak mı? Kendinize bu ve bunun gibi soruları sorarak kararınızı verebilirsiniz.
Kararsız kaldığınız noktada bir süre kredi öder gibi düşünüp her ay 2.700 lirayı birikim hesabınıza yatırın, böylece bu ödemeler sizi zorluyor mu yaşayarak görebilirsiniz.
Para Durumu olarak yatırım tavsiyesi vermiyoruz. Bu konuda karar sizin. Kararınızı verene kadar paranızı bildiğiniz, tanıdığınız yatırım araçlarından oluşan bir yatırım sepetinde değerlendirebilirsiniz. Bu, paranızın yatırım riskini de dağıtacaktır. Yatırım sepetinize  koyacağınız yatırım araçlarının dağılımı konusunda bankacınızdan destek alabilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve para ile kalın

Sizin de danışmak istediğiniz bir konu varsa uzmanlarımıza sorabilirsiniz. Uzmanına Soru Sor
Diğer Sorular
Ek gelir için ne yapabilirim?
Cevaplayan: Özge Özsoy
deşifre hizmeti
Cevaplayan: Özge Özsoy
Kredi kullanmak
Cevaplayan: Özge Özsoy
Kefillik kredi notu
Cevaplayan: Özge Özsoy
Takibe düşen borç
Cevaplayan: Özge Özsoy
Borçlarımı Nasıl Kapatabilirim?
Cevaplayan: Özge Özsoy
Kredi ve kredi kartı
Cevaplayan: Özge Özsoy
BORÇTAN KURTULMA
Cevaplayan: Özge Özsoy
Nakit para degerlendirme
Cevaplayan: Özge Özsoy