İşsizlik Maaşı Neden Alamıyorum?

İşsizlik maaşı, işsiz kalan vatandaşlara devlet tarafından veriliyor fakat bazı kişiler işsizlik maaşı alamıyor. Peki işsizlik maaşı hangi durumlarda alınamıyor, hangi şartlar eksik? İşsizlik başvurusu reddine itiraz nasıl yapılır? İşsizlik maaşı neden alınamaz?

İşten Kendi İsteğimle Çıktım, İşsizlik Maaşı Alabilir Miyim?

İşsizlik maaşı almanız için işten kovulmanız gerekiyor. İş yeriniz iflas etmediyse ve kendi isteğinizle ayrılırsanız işsizlik maaşı alamazsınız. Tabii bazı istisna durumlar var. İstifa edenlerin işsizlik maaşından yararlanma şartları bu yazımızda anlatmıştık.

Aynı zamanda iş yerinde eğer yüz kızartıcı bir suç işlediyseniz yine işsizlik maaşı alma hakkınızı kaybediyorsunuz. 

Prim Gün Sayısı Eksikse İşsizlik Maaşı Alınabilir Mi?

İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce aynı yerde 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız gerekiyor. Sadece bu da değil son 3 yıllık çalışma hayatınızda 600 gün prim sayısını doldurmuş olmanız gerekiyor. Eğer bunlardan biri eksikse işsizlik maaşı alma şartlarını yerine getirmemiş sayılıyorsunuz.

Başvuru Süresini Kaçırdım

İşsizlik maaşını alamamanızın bir diğer nedeni ise başvuru süresini kaçırmış olmanız. İşten ayrıldığınız andan itibaren 30 gün içinde İŞKUR'a başvuruda bulunmanız gerekiyor. Eğer 30 gün içinde İŞKUR'a başvuru yapmazsanız işsizlik maaşı alma hakkını kaybedersiniz.

İş Yerinden Belge Almadım

İş yerinden kovulduğunuza dair belge almadıysanız işsizlik maaşı alamazsınız. İşsizlik maaşı almanız için iş yerinden kağıt almanız gerekiyor.

Kayıt Dışı Çalışırsanız İşsizlik Maaşı Alamazsınız

İşsizlik maaşı aldığınız sırada kayıt dışı çalıştığınız İŞKUR yetkilileri tarafından tespit edilirse o ödeneği almayı unuttun. İŞKUR'un kendi sitesinde yer alan şartlara baktığımız zaman hem işsizlik maaşı alıp hem de başka bir kurumda sigortasız çalışmak hakkınızın elinden alınmasına neden oluyor. 

İşsizlik Maaşı Nasıl Alabilirim?

İsşizlik maaşı almanız için öncelikle bazı koşulları yerine getirmeniz gerekiyor. Bunlardan öncelikli olan iş yerinizden kendi rızanız dışında ayrılmış olmanız. Eğer çalıştığınız kurum el değiştirirse ya da sizi kovarlarsa işsizlik maaşı alabiliyorsunuz. 

120 Gün Sayısına Dikkat

İşsizlik maaşı almanız için ikinci şart ise prim gün sayısı. Bir yere işe girdiniz ve orada 60 gün çalıştınız ve iş akdinizi gerçekleştirdiler. Siz bu şartlar artında kovulmuş olmanıza rağmen işsizlik maaşı alamıyorsunuz. İşsizlik maaşı almanız için aynı iş yerinde 120 gün çalışmanız gerekiyor. Bu da 4 ay yapıyor. Aynı zamanda işsizlik maaşı için 600 günlük priminizi de doldurmuş olmalısınız.

İşsizlik Maaşı İçin Nereye Başvuracağım?

İşsizlik maaşı almak için iş yerinizden alacağınız belge ile İŞKUR'a başvurmanız gerekiyor. Tabii ki bunun belli bir süresi var. İşsiz kaldığınız andan itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvuruda bulunmanız gerekiyor.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Devam Ediyor?

İşsizlik maaşı ödeme süresi prim gün sayısına göre değişiyor.

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanıyor?

İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır sorusu da merak edilenler arasında. İşsizlik maaşı miktarı sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanıyor. İşsizlik maaşı için günlük ortalama brüt kazancının %40’ı baz alınıyor. Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’inini geçmiyor.

İşsizlik Maaşı Reddine İtiraz Nasıl Yapılır?

İşçi, 4447 sayılı kanunda öngörülen tüm şartları taşıdığı halde, İşkur'a yaptığı işsizlik ödeneği başvurusunun reddedilmesi durumunda bu karara itiraz edebilir. İtiraz, red kararının tebliğinden başlayarak 15 gün içinde İşkur'a yapılmalıdır. İtirazlar, İşkur tarafından 30 gün içinde sonuçlandırılır. İtiraz yoluna başvurmak, yargı yoluna başvurmayı engellemez. Dolayısıyla işsizlik ödeneğine hak kazandığı halde, bu talebi reddedilen kişiler iş mahkemesinde bu konuyu dava konusu yapabilir.

Bu noktada sorunun daha çok kuruma bildirilen kodlardan kaynaklandığı gözlemlenmektedir. Örneğin, kadın işçi evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirdiği (kod 13) halde işveren, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlarından dolayı fesih (kod 29) bildiriminde bulunursa işçi, işsizlik ödeneğinden yararlanamaz. Ancak bu durumda işçi, işsizlik ödeneğinden yararlanma imkanı elde etmek için bir tespit davası açabilir.

2023 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

2023 yılı için asgari ücretin belirlenmesi sonrası işsizlik maaşı tutarları da açıklandı. Asgari ücretin brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak belirlenmesiyle birlikte, işsizlik ödeneği, GSS primi, kıdem tazminatı ve staj ücreti gibi birçok kalemden değişiklikler yapılacak. 2023 yılında işsizlik maaşı en düşük 4 bin 3 lira olacak.

Bugün işsiz kalsanız kaç ay idare edebilirsiniz?Hayatta sağlam durmak için beklenmedik durumlara karşı mümkün olduğunca hazırlıklı olmalıyız.
Yorumlar
Kalan Karakter 800
FIRAT ARIMUM
ışsızlık maaşı alamıyorum 27 gunluk eksıgım varmıs oyle dedıler daha once carrefourda calıtmıstım almıstım baska yerlerde de calıstım alamadım en son dogus marınde calısmıstım ısten cıkardılar sozleşmen bıttı dedıler cıkısımı verdıler ışsızım ışsızlık maası almak ıstıyorum ne yapmam gerekıyor ış kuru arıyorum ulaşabılene aşkolsun acmıyorlar telefonlarını yerlerıne gıdıyorum bu dunya sıra var kuyrukta
selim çakar
533 gunum var ısten cıkarılırsam işsizlik maası alabılır mıyım
ali durmaz
Merhaba peki birşey sormak istiyordum. ben son 3 sene de ödenen prim günüm 1080 gün olup şuan iş değiştireceğim arada 1 gün bile boşluğum olmayacak. ama yeni geçtiğim firma 1 ay sonra beni kovarsa gene de işsizlik maaşı alamıyor muyum? Yani 120 gün koşulunu aslında 2 firmada devam ettiriyor olacağım. Böyle bir durumda maaşa başvuramaz mıyım? Bilgi alabilir miyim? Teşekkürler.