Hem Bağ-Kur'lu hem SKK'lı olunur mu? Hem 4A hem 4B olunur mu?

Bağ-Kur'lu bir kişi başka bir yerde sigortalı olarak çalışabilir mi, hem Bağ-Kur'lu hem sigortalı, SSK'lı olması mümkün mü? Bağkurluyken sigortalı olunur mu? Esnaf SSK'lı olabilir mi? 4A ve 4B aynı anda olur mu? 2023 güncel verilerle burada...

İşletme kurduktan sonra başka işte çalışmak isteyen kişiler 'hem SSK'lı hem de Bağ-Kur'lu?' olabilir miyim sorusunu akıllara getiriyor. Eğer bir işletme sahibiyseniz mutlaka Bağkur lu olmak zorundasınız. Bu da sizin vergi mükellefi olduğunuzu göstermektedir.

Siz iş sahibi olduğunuz için kendi sigortanızı kendiniz ödüyorsunuz. Diyelim ki, bir yandan sigortanızı öderken bir yanda da işletmenizi ayakta tutmak için var gücünüzle çalışıyorsunuz. Fakat yoğun çalışma temposu size yeteri kadar gelir getirmiyor. Bu yüzden işe girmek istiyorsunuz. Ancak aklınızda bir soru var; 'eğer işe girersem, Bağ-Kur'um yanar mı?'. Biz size şimdiden yanıt verelim; 2011'de yapılan değişiklik sonrası kişi hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı olabilir.

6111 sayılı torba yasa ve 5510 sayılı kanunda bulunan 53. maddede kişi hem kendi primini ödeyebilir hem de başka yerde çalışarak SSK'lı olabilir. Bu durumda siz hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı olarak prim ödeyebilirsiniz. İki tarafa da prim ödüyorsunuz fakat siz SSK'lı sayılıyorsunuz.

EMEKLİLİK MAAŞI ARTAR

Hem SSK'lı hem de Bağ-kur'lu olmak istemiyorsanız Bağ-Kur kaydınızı durdurmanız mümkün. Bulunduğunuz ilin Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvuruda bulunduğunuz anda Bağ-Kur kaydınızı durdurmuş olursunuz. Hem Bağ-Kur primlerinizi hem de SSK primlerinizi ödemek isterseniz de ikisini de aynı anda ödeme hakkınızın var. Her iki primi de ödemeniz halinde emeklilik maaşınızın yüksek olacağını da unutmamak gerekir. Az önce de belirttiğimiz gibi ödeme zorluluğu çekmiyorsanız Bağ-Kur priminizi de yatırmanızda fayda var.

ÇALIŞTIĞIM İŞTEN AYRILIRSAM NE OLUR?

Siz artık SSK'lı olarak çalışmaya başladınız fakat tekrar şirketinize dönmek istiyorsunuz. Eğer çalıştığınız şirketten ayrılmaya karar verdiyseniz, Bağ-Kur kaydınızı durdurmuş olsanız bile yeniden Bağ-Kur primlerinizi ödeme şansınız bulunuyor. 

Hem 4A Bağkur Hem 4A SSK Olur mu?

01.10.2008 tarihinden sonra 4/B Bağkur sigortalısı olan kişi, kendi işyerinde veya ortağı olduğu işyerinde 4/A SSK sigortalısı olarak kaydedilemez. Ancak başka bir işyerinde 4/A SSK sigortalısı olarak çalışabilir. Bu tür durumlarda 4/A (SSK) bildirimi geçersiz kabul edilir. (5510 Sayılı Kanun, Madde 53)

 

Etiketler SSK bağkur
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Naci Özkan
2018de üzerimeticari arac aldım aynı zaman da başka biryerde ssk lı çalışıyordum hiç işten ayrılmadan aracı devrettim ben bagkurdan mı emekli olurum yoksa ssk danmı bakurdan bu zaman zarfı içinde hiç günumde borcumda yok
gökhan ayvacı
96 ssk başlangıcım var parça parça 2012 ye kadar 1500 kadar günüm var 2012 de kendi şahıs firmamı kurudm ve halen aktif olarak çalışıyorum. eyt olarak emekli olmam için ssk ya geçsem home ofis şeklinde benim işyerim internet üzerinden satış şeklinde. başka bir firmada firmam aktif iekn ssk ödesem 3.5 sene sonunda emekli olurmuyum kardeşim şimdiden tşk ederim iyi çalışmalar
İsa Yıldırım
Sedef Hanım, haftanın 4 günü kendi muayenehanesinde hekimlik yapmakta; haftanın 1 günü ise özel bir hastanede hasta kabul etmektedir. SGK, Sedef Hanım’ın aynı anda birden fazla sigortalılık statüsüne tabi olarak çalışmakta olduğunu tespit ederek sigortalılık tescilini 4/a üzerinden gerçekleştirmiştir. 3. Sedef Hanım, 4/a statüsünde sigortalı kabul edilmesi durumunda, bu statüde geçen çalışmasının azlığı dikkate alındığında özellikle yaşlılık aylığı bakımından önem arz eden prim koşulunu sağlayamayacağı endişesiyle, sigortalılık statüsünün 4/b üzerinden değerlendirilmesi talebinde bulunmuştur. Sedef Hanım’ın böyle bir talepte bulunması mümkün müdür?