Sinsi hastalık gençlerde artıyor. Baş ağrısına dikkat!

Önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan hipertansiyon, ülkemizde her 3 erişkinden 1’inde görülen yaygın bir hastalık. Üstelik son yıllarda gençlerde görülme sıklığı giderek artıyor.

Türkiye’de 35 yaşından genç her 10 kişiden 1-2'sinde hipertansiyon tespit ediliyor.

SİNSİ SEYREDİYOR

Sinsi seyreden hipertansiyon nedeniyle gençlerin de tehlike altında olduğunu belirten Acıbadem International Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Gülay Yılmaz, hastalığın kendini en sık baş ağrısı ile belli ettiğine dikkat çekiyor: “Bu nedenle baş ağrısının ‘strestendir’ düşüncesiyle ihmal edilmemesi yaşamsal öneme sahip. Ayrıca halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, görme bozuklukları ve bulantı sorunları gelişebiliyor. Altta yatan hastalığın tedavisi yapılmadıkça, kan basıncının düzenlenmesi ve uç organ hasarının önlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle hiçbir yakınması olmasa bile 17 yaşından itibaren her gencin yılda bir kez kan basıncını ölçtürmesi gerekiyor.”

 Sinsi hastalık gençlerde artıyor. Baş ağrısına dikkat! resim: 0

ALINACAK ÖNLEMLER

Dr. Yılmaz, hipertansiyona karşı alınacak önlemleri de şöyle sıraladı:

Tuzsuz beslenin:
Hipertansiyondan korunmak için dikkat etmeniz gereken en önemli alışkanlığınız tuzu azaltmak olmalı! Yapılan çalışmalara göre, günlük tuz alımını 3 gram azaltmak kan basıncını 1,2 mmHg düşürüyor. Kan basıncınızın ideal değerlerde kalması için günde 5-6 gramdan fazla tuz almayın. Bunun için yemeklerinize tuz serpmeyin, işlenmiş ve paketli gıdalardan da uzak durun.

İdeal kilonuza ulaşın:
Çağımızın önemli bir sağlık sorunu olan obezite hipertansiyonun önemli bir sebebini oluşturuyor. Öyle ki obezite sorunu yaşayan her 4 gençten 1’inde hipertansiyon tespit ediliyor. Boyunuza ve yaşınıza göre ideal olan vücut ağırlığına ulaşmaya çalışın. Vücut kitle indeksinizin 18,5-25 kg/m2 arasında olması ideal ağırlıkta olduğunuzu gösteriyor. İdeal kilonuzu korumak için sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin. Haftanın 3-4 günü 20-30 dakika yürüyebilir, koşabilir, yüzebilir veya bisiklet sürebilirsiniz.

Akdeniz tipi beslenin:
Akdeniz tipi beslenme alışkanlığının kan basıncının düşmesinde etkili olduğu yapılan çalışmalarda kanıtlanmış. Taze sebze ve meyve, lifli gıdalar, haftada 2-3 gün kuru baklagiller ile balık tüketerek kan basıncının ideal seviyede kalmasını sağlayabilirsiniz. Salam, sosis gibi doymuş yağ içeren ürünlerden ise kaçının. Ayrıca kalorisi yüksek ve rafine şeker içeren pasta, kek ile hazır meyve suyu gibi ürünlerden de uzak kalmanız çok önemli.

Sigara ve alkolü bırakın:
Sigara kan damarlarının daralmasına ve damarı koruyucu tabakanın bozulmasına yol açarak kan basıncını yükseltiyor. Yapılan çalışmalara göre; sigara içen hipertansif hastaların kalp krizinden ölme riskleri 3 kat, inmeden ölme riskleri de 2 kat artıyor. Alkol hem doğrudan etki ile hem de kullanılan ilaçlarla etkileşerek kan basıncını yükseltebiliyor. Ayrıca, alkolün yanında tüketilen ve tuz içeriği yüksek olan kuruyemiş ile çeşitli besinler nedeniyle de kan basıncı yükselebiliyor.

Stresten kaçının:
Stres sempatik sinir sistemini aktive ederek kan basıncının yükselmesine neden olabiliyor. İyi uyku, gün ışığı ve stresle baş etmek için destek almak kan basıncını düzenleyebiliyor.

Sıcak havalarda sağlıklı uyku için ne yapmalı?Yaz aylarında sıcak havalardan dolayı uyku kalitesi azalabiliyor. Sıkk sık uykudan uyanma ve bununla beraber uyanıldığında yorgun hissetme gibi durumlar gözlemlenebiliyor. Yaz aylarında sağlıklı uyku için ne yapılmalı?

 

Etiketler Haber Stres
Yorumlar
Kalan Karakter 800