Müzikle uğraşmak ilerleyen yaşlarda beyin sağlığını güçlendiriyor

Bir İngiltere araştırması, müzikle meşgul olmanın yaşlanan beyinlerin sağlığını korumaya yardımcı olarak hafızayı canlı tuttuğunu ortaya koydu.

"International Journal of Geriatric Psychiatry" dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Exeter Üniversitesi'nden bilim insanları, müzikle uğraşan ve uğraşmayan bireylerin beyin yaşlanması süreçlerini inceledi.

Araştırmada enstrüman çalma, şarkı söyleme, nota okuma, müzik dinleme ve müzik yeteneğinin 40-68 yaş aralığındaki 1100'den fazla kişi üzerindeki etkileri araştırıldı.

Araştırmacılar, hayatlarında müzikle uğraşan ve uğraşmayan kişilerin bilişsel verilerini karşılaştırdı.

Sonuçlar, piyano ya da org çalan bireylerin müzikle meşgul olmanın faydalarını daha fazla deneyimlediğini, ancak yalnızca müzik dinlemenin bilişsel sağlığa aynı şekilde etki etmediğini gösterdi.

Sayısal hafıza daha güçlü oluyor

Araştırma, müzikle uğraşmanın hafızayı koruyarak yaşlılıkta beyin sağlığını desteklediğini, düzenli nota okuyan insanların sayısal hafızalarının daha güçlü olduğunu ortaya koydu.

Çalışmanın lideri Prof. Anne Corbett, BBC'ye yaptığı açıklamada, araştırma için titiz testler uygulandığını ve çeşitli beyin fonksiyonlarının incelendiğini, müziğin de bu etkilerin bir parçası olduğunun araştırıldığını belirtti.

Özellikle enstrüman çalmanın beyin üzerinde büyük etkileri olduğunu vurgulayan Corbett, "Araştırma, demans riskini aktif bir şekilde azaltmanın yollarını ve müziğin bu azaltmada nasıl bir rol oynadığını gösteriyor." ifadesini kullandı.

İngiltere'deki "Dementia UK" adlı kuruluş, çalışmanın demans hastalarında olumlu etkilerini vurgulayarak, bu hastaların iletişim aracı olarak müziği kullandıklarını belirtti.
 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800