Mevsim geçişlerinde hastalıklar artıyor! Nelere dikkat edilmeli?

Medicana Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Hande Tanal, mevsimler arası geçişlerin olduğu zamanlarda aniden değişen hava koşullarının hastalıkların daha hızlı yayılmasına neden olduğuna dikkat çekti.

Dr. Tanal, hastane tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer vererek, "Ani sıcaklık değişimleri, hava hızla soğuduğunda uygun giyinmeme, çocukların bulunduğu sınıf, oyun alanı gibi ortamlarda artan bakteri, toz ve polen miktarı, hasta kişilerle temas ve havasız mekanlar, çocukların sık hastalanmasına yol açar. Bu nedenle çocuklar, mevsim değişikliklerinde yetişkinlere göre daha fazla risk altındadırlar. Özellikle okul çağındaki çocuklar, haftada en az 5 saat kapalı ortamda bulundukları için hastalıklara daha yatkındırlar." ifadelerini kullandı.

Çocuklarda üst solunum yolu hastalığı belirtileri nelerdir?

Sonbahar mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarının en yaygın görüldüğünü belirten Tanal, şunları kaydetti:

"Çocukların sık sık grip veya nezle olmasının nedeni, enfeksiyon etkenleriyle sık temas etmeleridir. Bunun yanı sıra bademcik iltihaplanması, farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonları da meydana gelebilir. Çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının belirtileri genellikle ateş, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, ses kısılması, kulak ağrısı ve burun akıntısı gibi şikayetlerdir. Bu hastalıklardan korunmak için el hijyenine önem vermek, sağlıklı ve düzenli beslenmek, özellikle C vitamini içeren sebze ve meyveleri tüketmek, kalabalık ve kapalı mekanlardan mümkün olduğunca kaçınmak ve yeterli uyku uyumak önemlidir."

Mevsim değişikliklerinin yaşandığı dönemlerde ani hava değişikliklerinin hastalıkların hızla yayılmasına neden olduğuna dikkat çeken Tanal, "Bu dönemde kulak enfeksiyonları da sıkça görülen hastalıklardandır. Çocuklarda kulak ile boğaz arasındaki östaki borusu kısadır, bu nedenle boğaz enfeksiyonu kulaklara ilerleyebilir. Kulak enfeksiyonu, kulak ve beyin arasındaki yakın ilişki ve işitme kaybı riski nedeniyle önemli bir enfeksiyondur. Odanın nemlendirilmesi, burunun serum fizyolojikle açık tutulması ve boğaz enfeksiyonu durumunda kulakların incelenmesi, ihmal edilmemesi gereken önlemler arasındadır. Yıl boyunca 5'ten fazla orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda, geniz eti, alerji ve bağışıklık sistemi de ayrıca incelenmelidir." dedi.

Kulak enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Tanal, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve hapşırma gibi semptomlarla ortaya çıkan kulak enfeksiyonunun ateş ve halsizlik gibi belirtilerle birlikte gelmediğini belirterek, "Bu durumu tetikleyen alerjenleri belirleyip, bu süreçte uzak durmak önemlidir. Mevsim değişiklikleri ve özellikle soğuk hava, astım atağının başlamasına yol açabilir. Hava yollarının daralmasıyla kendini gösteren, ataklarla seyreden alerjik astım, hava yollarını etkiler. İltihaplanırsa hava yollarının mukozası şişer ve ödem oluşur. Öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alerjik astımın belirtileri arasında yer alırken, ateş ve koyu renkli balgamlı öksürük enfeksiyon ihtimalini düşündürebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlıklı ve dengeli beslenme çok önemli

Uyku ve beslenme düzenine büyük önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Tanal, iyi ve düzenli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtti.

Dr. Tanal, düzenli ve yeterli uykunun ruhsal ve fiziksel sağlığı koruduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Taze mevsim sebzeleri ve meyveleri tüketmek, vitamin ve besin değeri yüksek gıdaları tercih etmek önemlidir. Demir seviyesi kan testi ile kontrol edilmeli, gerekirse desteklenmelidir. Demir açısından zengin besinler diğer gıdalarla dengeli bir şekilde tüketilmelidir. D vitamini eksikliği bağışıklığı azaltabilir, bu nedenle güneşli havalarda dışarıda vakit geçirilmeli ve gerektiğinde takviye alınmalıdır. Çocuklarda aşırı besin tüketimi ve normal kilonun üzerinde olmak bağışıklık sistemini zayıflatabilir.

 Bol bol açık havada vakit geçirilmeli, evler ve kapalı mekanlar gün içinde mutlaka sıklıkla havalandırılmalıdır. El hijyenine dikkat edilmeli, gerektikçe eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Hasta olan çocuklar evde istirahat etmeli, iyileşene kadar okula devam etmemelidir. Mevsim geçişlerinde özellikle kışa girerken çocuklarımızın aşılarını kontrol etmeli, eksik olanlar tamamlanmalıdır. Bu dönemde giysi seçimine özen göstermek ve mevsime uygun giyinmek ihmal edilmemesi gereken kurallardandır."

Etiketler Çocuk enfeksiyon
Yorumlar
Kalan Karakter 800