Küflü besin yenir mi? Hangi küflü yiyecekler sağlığa daha zararlı?

Küflü yiyecekleri genelde çöpe atıyorsanız bu haberimizden sonra onları atmayı bırakabilirsiniz. Hangi besinlerde bulunan küf zararlı, hangi besinlerde bulunan küf zararsız? İşte bu soruların cevabı haberimizde…

Güncelleme:

Küflü yiyecekleri genelde çöpe atıyorsanız bu haberimizden sonra onları atmayı bırakabilirsiniz. Hangi besinlerde bulunan küf zararlı, hangi besinlerde bulunan küf zararsız? İşte bu soruların cevabı haberimizde…

Küf, aslında çok tehlikeli ve ciddi sağlık sorunları açabilecek bir oluşum. Ancak genel olarak evlerde yapılan küflü bir besin görüldüğünde onun küfünü almak ve geriye kalan kısmını yemek oluyor. Peki, bu ne kadar doğru? Ya da doğru soru hangi besinlerde bu uygulama doğru mu olmalı?

Küflü besin yenir mi? Hangi küflü yiyecekler sağlığa daha zararlı? resim: 0

Koca bir çilek poşeti içerisinde 1 tanesi çürüdüyse siz o poşeti mi atarsınız yoksa içerisindeki bir tane çileği mi? Özellikle içerisindeki tek bir çileği atan kişi sayısı %80 hatta %90’lara kadar uzanabilmekte. İşte haberimizde aradığımız cevapta hangi davranışın daha doğru olduğu.

Küflü besin tüketilir mi?

Öncelikli olarak küfler her yerde bulunur. Bu bilgi ile hareket ettiğimizde küfün hayatımızın günlük akışında da karşımıza çıktığını bilmemiz gerekir. Bununla birlikte Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, bazı küflerin alerjik reaksiyonlara ve solunum sorunlarına neden olduğunu, bazı küflerin ise insanı hasta edebilecek zehirli maddeler olan "mikotoksinler" ürettiğini ama genel olarak kesin konuşmanın zor olduğunu belirtti.

Göral nedenini şöyle açıkladı:

“Tehlike, o gıdada bulunan küfün cinsine, türüne, mikotoksin gibi zararlı bir metabolit oluşturup oluşturmamasına, o gıdanın tüketim miktarı ve alınma sıklığına göre değişir. Küfün bizzat kendisi zararlı olmasa bile bazı küfler, insan ve hayvanlar için zararlı toksinler oluşturabilir.”

Bazı küfler vücutta birikerek organlara hasar verebilir. BBC’ye konuşan küflenme uzmanı Dr. Patrick Hickey, küflü kabuk kısmı kesilip atılan ve kızartılan ekmekleri tüketmenin bir sorun olmayacağını söyledi. Ancak Schaffner, küfün ekmek somununun derinliklerine doğru ilerlemesinin mümkün olduğunu belirterek kızartmaya güvenilmemesi gerektiğini vurguladı.

Özellikle küf konusunda akla ilk gelen peynir ile ilgili de uzmanların görüşü net. Peynir yumuşaksa tüketilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar sert peynirde ise üzerinden 2.5 cm kadar kesildikten sonra kalan kısmın tüketilebileceğini söylüyorlar.

Yorumlar
Kalan Karakter 800