Anne sütünden sonra en önemli besin balık! Haftada en az...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Vefik Arıca, çocukların zeka, hücre ve kemik gelişimine katkı sağlayan balık tüketiminin artması gerektiğini ve anne sütü kadar önemli olduğu belirtti. Arıca, ayrıca çocukların haftada en az iki üç öğün balık tüketmesi gerektiğini de belirtti.

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Prof. Dr. Vefik Arıca, çocukların zeka, hücre ve kemik gelişimine önemli katkı sağlayan balık tüketiminin vurgulanması gerektiğini ifade etti. Arıca, "Balıklar yüksek oranda protein, omega 3 ve iyot içerirler. Bu bileşenler özellikle çocuklarda beyin gelişimi, hücre yenilenmesi ve kemik gelişimi için kritiktir. Bu nedenle, özellikle bebeklerde 10. aydan itibaren balık tüketimini öneriyoruz" açıklamalarında bulundu. 

Anne sütünden sonra en iyisi balık

Omega 3 yağ asitlerinin, bilinen EPA ve DHA şeklinde, insan sağlığı ve gelişimi için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Arıca, bu yağ asitlerinin bulunduğu besinlere dair şunları söyledi: "Bu yağ asitleri vücudumuzda üretilemez, sadece anne sütünde bulunur. Bu nedenle, anne sütünden sonra bu yağ asitlerini alabileceğimiz en iyi kaynak balıktır. Evet, dışarıdan vitaminlerle alabiliriz, ancak doğal olarak balığın haftada en az 2 veya 3 öğün çocuklara verilmesini öneriyoruz. Eğer çocuk okula gidiyorsa, bu öğünü atlamamalı ve mutlaka balık yedirmelisiniz. Çünkü zeka gelişimi ve IQ açısından faydalı olduğunu biliyoruz."

Çocuklar için büyük balıklar tercih edilmeli

Prof. Dr. Arıca, çocuklara sadece balık yedirerek ihtiyaç duydukları omega 3 yağ asitleri, iyot ve yüksek miktarda proteinin sağlanabileceğini belirtti. Kılçık sorunu yaşanmaması için küçük balık yerine büyük balıkların tercih edilmesini tavsiye etti ve ekledi: "Bebeklerin özellikle büyük balıkları tüketmeleri faydalıdır. Çünkü çocuklar kılçıkları ayıramaz veya aileleri yanlışlıkla kılçıkla birlikte verebilir. Ailelerin büyük ve yağlı balıkları tercih etmeleri önemlidir. Haftada en az 2 kez verilmelidir; 3 kez verildiğinde IQ ve zeka gelişiminin daha ileri düzeyde olduğunu biliyoruz."

Dondurulmuş balıkların bebeklere verilmemesini öneren Arıca, balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususun çocuklarda alerji riski olduğunu belirtti. Alerji belirtileri yaşandığında, balık tüketiminin kesinlikle durdurulması gerektiğini vurguladı.

Etiketler Çocuk balık
Yorumlar
Kalan Karakter 800