Çocukların para karakterleri nasıl şekillenir?

Para karakterimiz çocukken oluşur. Anne hesapsızca alışveriş yaparken kızının tutumlu olması mümkün mü? Ya da baba sürekli borç içindeyse, çocuk da borcun normal bir şey olduğunu düşünmez mi? Peki bunu değiştirmek için nasıl bir yol izlemeli?

Anne hesapsızca alışveriş yaparken kızının tutumlu olması mümkün mü? Ya da baba sürekli borç içindeyse, çocuk da borcun normal bir şey olduğunu düşünmez mi? Peki bunu değiştirmek için nasıl bir yol izlemeli?

HARÇLIK DİSİPLİNİ 

Önce harçlık. Çocuğunuza mutlaka harçlık verin. Para eğitiminin ilk adımı. 6-7 yaşından itibaren harçlık verebilirsiniz. Haftanın bir gününü seçin ve düzenli verin. Sakın aksatmayın. Miktarı siz belirleyin. Harçlığı ile ne yapacağını anlatın. Çocuğunuz 13 yaşına geldiğinde harçlığını aylığa çevirin. Parasını idare etmeyi ne kadar erken öğrenirse hayata hazırlanması için o kadar iyi.

PARA ARAÇTIR AMAÇ DEĞİL 

Para üç ayaklı bir tabureye benzer. Bir ayağı harcamak, bir ayağı biriktirmek, bir ayağı da paylaşmak. Şöyle de yapabilirsiniz. Hem bunu yaparken çocuğunuzla beraber vakit geçirip eğlenebilirsiniz. Üç tane cam kavanoz, renkli el işi kağıtları, renkli boya kalemleri alın. Oturun beraber masaya, kekler kurabiyeler de koyun. Beraber kumbara hazırlayın. Her kavanozu farklı yapın ve üstüne ne olduğunu yazın. Bir kavanoz harcama, biri birikim, biri de paylaşmak. Peki bunu nasıl kullanacak? Çocuğunuza, harçlığını alınca küçük bir miktarını önce birikim kumbarasına, geri kalanını da diğer iki kumbaraya atmayı öğretin. Paylaşma kumbarasına da ara sıra bir miktar para atın.

ÇOCUK HAK ETMEYİ ÖĞRENMELİ

Psikiyatr Pof. Dr. Yankı Yazgan çocuklarıyla az vakit geçiren anne-babaların yaptığı en büyük hatanın hediye ve para ile telafi olduğunu söylüyor. “Çocuk hak etmeyi öğrenmeli. Yoksa para çar çur olur” diyen Yazgan şunları da ekliyor: “Hediye için bir neden olmalı. Kutlama, ödül gibi. Durduk yere sırf mağazaya girdik diye oradan bir şey alıp çıkmak ve hele bunu kendimizi bağışlatmak için yapmak çocuğun ağzına bir parmak bal sürmek oluyor. Etkisi çabuk geçiyor amacımıza yaramıyor.”

YATIRIMCI ÇOCUK

Çocuk yatırımı da küçük yaşta öğrenmeli. 13 yaş sonrası ona yatırım araçlarını anlatın. Hisse senedi, fon, bono. Tabii canı sıkılmasın diye biraz eğleneli bir şekilde ve basitçe. Beraber hisse senetlerini, gelişimini takip edin. Sonra bırakın o takip etsin, ara sıra sorular sorun. Öğrendiği ekonomik terim başına 25 kuruş verin. Bakalım hevesi var mı?

İŞLEYEN DEMİR IŞILDAR

Anne-babaların en büyük zaafı: “Ay çocuğuma kıyamam, zaten ömrü boyunca çalışacak…” Eee çocuk çalışıp karşılığında para kazanmayı ne zaman öğrenecek? Üniversiteyi bitirip iş aramaya başladığında mı? Kıyın çocuğunuza! İnanın ona kötülük değil çok büyük iyilik yapmış olacaksınız. Yaz tatillerinde mutlaka küçük bir işte çalışmasını sağlayın. Hayvan seviyorsa veteriner yanında köpekleri gezdirme işi yapabilir. Kendinden küçük çocuklara iyi olduğu konularda mesala matematik, yabancı dil gibi ders verebilir.

 

Kendine güvenli çocuklar yetiştirmek için bu cümlelerden uzak durun!Çocuğa söylenilen her kelimenin bir anlam yaratabileceğini ve düşünmeden kurulan cümlelerin olumsuz psikolojik sonuçlar doğurabileceğini unutmayın.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800