Kurumsal

OECD tarafından onaylanan ilk finansal okuryazarlık inisiyatifi olduk. Türkiye’deki her birey parasını en doğru şekilde yöneterek “finansal huzurlu” oluncaya kadar da iş ortaklarımızla birlikte bu yolda çalışmaya devam edeceğiz.

ÖZLEM DENİZMEN

“The Economist’te yayınlanan 14 yaşında  bir kız  çocuğunun kendinden 40 yaş  büyük olan kocasıyla  çekilmiş ve  gözlerinde çaresizlik olan fotoğrafı benim   için bir şeyleri değiştirme isteğinin ilk  adımı oldu. Bu  kızın ve dünyada onun  gerçeğini paylaşan pek çok  kişinin  hayatını yönetme fırsatı yoktu. Bu  çaresizliği  değiştirmek için öncelikle  kişilerin paralarını  yönetebilmeleri  gerektiğine inanarak Para Durumu  sosyal  girişimini kurdum.”

Para Durumu, dev bir kişisel finans yönetimi platformu.

Özlem Denizmen tarafından bir sosyal girişim olarak kurulan Para Durumu, kişilerin “finansal huzurlu” olmalarını sağlamak temeline dayalı. Bu nedenle, toplumun her kesiminde para ile ilişkinin doğru kurulmasına odaklanıyoruz.

“Parasını yöneten hayatını yönetir!” diyor ve adımızı da buradan alıyoruz…

Bugün Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarıyla iş birliği yaparak kişisel finans yönetimini birebir eğitimlerle anlatıyor, bu konuya önem veren kurumlarla tecrübemizi paylaşarak içerik üretiyoruz.

Verdiğimiz eğitim ve seminerler, yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projeleri, yayınlarımız, mobil çözümlerimiz ve dijital kanallarımız sayesinde kişilerin parayla ilişkilerini yeniden şekillendirmelerini sağlıyor; finansal kararların etkin alınmasını için yön gösteriyoruz.

Bu nedenle çalışmalarımızı yalnızca “eğitim” olarak değil davranış değişikliği sağlamaya yönelik bir dönüşüm hareketi olarak konumlandırıyoruz.

Kişisel finans yönetimi; bireyin parasını doğru bilgiyle, etkin şekilde ve risklerini anlayarak yönetebilme becerisi anlamına geliyor.

 PARA DURUMU OLARAK NEDEN KİŞİSEL FİNANS YÖNETİMİNİ NEDEN ÖNEMSİYORUZ?

 Bu anlamıyla, bir ülkedeki tüm bireylerin  kişisel para yönetimini sağlamak, dünyadaki adıyla finansal okuryazarlık bilincini artırmak ise ülke ekonomisine verilecek en büyük destek olarak kabul ediliyor. Çünkü tasarruf etmeyi bilen her vatandaş, kalkınmakta olan bir ülkede ekonominin temel yapıtaşlarını oluşturuyor.  

Finansal okuryazarlık alanındaki eksiklikler, tüm dünya için ortak bir sorun...

Buna verebileceğimiz en somut ve en yakın tarihli örnek, 2008 yılında ABD’de başlayan ekonomik kriz. Hepimizin hatırlayacağı gibi, tüketicilerin yeterli bilgiye sahip olmadan aldıkları ev kredisi borçlarını ödeyememeleri, ABD ile birlikte dünyayı da krize sürüklemişti.

·       Bütçesini yapar,

·       Birikim yapar,

·       Borçlarını planlar ve yönetir,

·       Kredi kartlarını doğru kullanır,

·       Harcamalarını bilinçli yapar,

·       Tasarruflu davranır,

·       Yatırım yapar,

·       Bankacılık sistemini tanır ve dahil olur,

·       Basit finansal hesaplamaları yapabilir,

·       Para ve ilişkililerini farkındalıkla yönetir.

Böylelikle hem evinde hem işinde mutlu ve verimli olur. Finansal huzurlu olur.

 

Para Durumu olarak kişisel finans yönetimini, 7’den 70’e her kesimde yaygınlaştırmak için pek çok alanda faaliyet gösteriyoruz. Tabii ki en önem verdiğimiz konu, doğru içeriğin doğru kişilere doğru kanallarla ulaşması ve onlarda davranış değişikliği oluşturması.

 Topluma doğrudan katkısına olan inancımızla, çeşitli kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor ve yürütüyoruz.

 Burada ‘birlikten güç doğar’ anlayışıyla özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve kamu ile ortak çalışmalar yürütüyor, kişisel finans bilgisini dalga dalga yayıyoruz.

Kimi zaman televizyon programı, kimi zaman bir dijital aplikasyon, kimi zaman bir eğitim ile ama her seferinde  yeni hedef kitlelere ulaşarak etki alanımızı her geçen gün daha da genişletiyoruz. Artık, kişisel finansını yönetebilen bireyler oluşturuyoruz.

Çalışmalarımıza 2010 yılında, Özlem Denizmen’in ‘bireyleri kendi paralarını doğru yönetme yeteneğine kavuşturacak bilinç ve eğitim sağlayan bir sosyal girişim oluşturma’ vizyonuyla başladık.

 “Parasını yöneten hayatını yönetir!” diyerek yola çıksak da, ilk zamanlar para konularını, hele sorunlarını konuşmak zordu hatta ayıp sayılıyordu.  Çok kişiye ulaşmak, konunun önemini uzun uzun anlatmak gerekiyordu.

Böylece kişilerin para durumlarına odaklanan, “kişisel finans yönetimi” kavramını ülkemizde ilk kez ekranlara taşıyan televizyon programı “Özlem Denizmen ile Para Durumu” ile finansal okuryazarlık hareketimize başladık. Böylece,  bugün milyonlara erişen bu sosyal girişimimizin adı da “Para Durumu” olarak konmuş oldu. 

2010 yılında Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum-WEF) konferansında, Bill Clinton ile Özlem Denizmen’in yaptığı görüşmenin ardından Bill Clinton Initiative (BCL), Para Durumu’nun çalışmalarına iki yıllığına destek verdi.  Bu süreçte, Para Durumu ekibi olarak biz de en iyi eğitim içeriklerini Türkiye’ye uyarlamak için “Aflatoun Programme”, “Child and Youth Finance” ve  Dünya Ekonomik Forumu “Learn Money” (Parayı Öğren) gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaptık.

Bireylere parayı doğru yönetme bilincini aşılarken ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefledik ve bu yaklaşımımız ile OECD tarafından “Türkiye’deki İlk Finansal Okuryazarlık Hareketi” olarak onaylandık.

Sosyal sorumluluk projeleri geliştirebiliriz.

Sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın da temelini oluşturan kişisel finans yönetimi ve tasarruf yaklaşımını oluşturmak için iş ortaklarımız ile kurumsal sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyoruz.  Ne kadar çok kişide kişisel finans bilinci oluşturup parayla ilgili tutum ve davranışlarını değiştirirsek, o kadar büyük bir toplumsal dönüşüm yaratabileceğimize inanıyoruz.

Kitlelerin finans bilincinin gelişmesini amaçlayan paydaşlarımızın önceliklerini dikkate alarak her hedef kitleye yönelik farklı eğitim içerikleri hazırlıyoruz. Bu içeriklerin sunulacağı seminer ve toplantıları organize ediyoruz. İş ortaklarımız, bu eğitimleri kitlelere ücretsiz ulaştırıyor.

Paydaşımız olan kurumların sosyal sorumluluk yaklaşımıyla ücretsiz sunduğu eğitimler, çok çeşitli hedef kitlelere ulaşıyor. Aynı zamanda, başta Özlem Denizmen olmak üzere eğitmenlerimizin verdiği seminerlerle bol bol kişisel para yönetimi konuşuyoruz.

Seminerle finansal okuryazarlığı anlatabiliriz.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde verdiğimiz seminerlerle; özel sektör, kamu personeli, üniversite, lise, ilköğretim öğrencileri ve yetişkinlere ulaşıyoruz. Geniş katılımlara uygun olan seminerlerimizin içeriğini hedef kitleye uygun hale getiriyoruz. Aynı zamanda herhangi bir finansal konunun özellikle talep edilmesi halinde eğitim programımızda bu konulara ağırlık veriyoruz.

Kurumsal şirket çalışanlarının finansal okuryazarlık eğitimlerinden faydalanması için tiyatro, müzik, sahne gösterileri ve kendine has söylemleriyle hayatın içinden örnekler sunuyoruz. Zor kavramları davranışsal öğeleri dikkate alarak çalışanların kolayca içselleştirebileceği şekilde basit, pratik ve eğlenceli bir formatta aktarıyoruz. 

Finansal okuryazarlık projelerinizde danışmanlık yapabiliriz.

OECD tarafından akredite edilen ilk ve tek finansal okuryazarlık platformu olarak, farklı gruplardan bireylerin kişisel para yönetimi konusunda bilinçlenmesine katkı sağlayan projeleri destekliyoruz. Başta OECD Organizasyonu Finansal Eğitim Komisyonu olmak üzere Dünya Ekonomi Forumu (WEF) ‘Learn Money’ Finansal Okuryazarlık Komisyonu ve Uluslararası Çocuk Finansal Eğitimi (Child&Youth Finance International) ile yaptığımız ortak çalışmalarla Türkiye’de finansal okuryazarlık konusuna gönül veren ve bu konuda çalışmalar yürüten şirketlere, hem proje danışmanlığı yapıyor hem de eğitim içeriği sunuyoruz. Bu eğitimlerin, katılımcılara en doğru şekilde aktarılması için eğiticiler yetiştiriyoruz.

Hedefimiz, davranış değişikliği yaratmak olduğu için bunun ölçümlenmesine de özel önem veriyoruz.

Eğitim içeriklerini hazırladığımız ve eğitici eğitimlerini verdiğimiz Paramı Yönetebiliyorum ve TEB Bankası Aile Akademisi, finansal okuryazarlıkta ulaştıkları kişi sayısı ile bu bilgiyi birlikte yaygınlaştırdığımız projeler.

Para Okulu ile çalışanlarınıza kişisel finans yönetimini anlatırız.

Madem “Parasını yöneten, hayatını yönetir” dedik o zaman bunu öğretmek, yol göstermek ve davranış değişikliği için bireyleri harekete geçirmek en önemli görevlerimiz. Para Okulu’nu da işte tam bu ihtiyaçla kurduk. Para Okulu’nda kişisel finans yönetimini 7’den 77’e öğretmek için farklı hedef kitlelere farklı eğitimler veriyoruz. Çalışmalarımızı toplumsal, kurumsal ve bireysel olarak tanımlıyoruz. Ancak aslında hiçbirini birbirinden ayrı değil. Çünkü yaşamın kendisini kocaman bir okul.

Para Okulu olarak, kimi zaman bir iş ortağımızın kurumsal sosyal sorumluluk çalışması oluyor. Böylece çok geniş kitlelere erişiyoruz. Kimi zaman, kurumlara gidip, çalışanlara birebir eğitimler veriyoruz. Kimi zaman ise seminerlerimize katılan “Ben, hayatımı yönetmeyi istiyorum” diyen bireysel katılımcılarla buluşuyoruz.

Para Okulu’nda nasıl eğitimler veriyoruz? 

 Para Okulu’ndaki eğitimlerimiz, eğlendirirken düşündüren, uygularken güldüren programlar. Kimi zaman bir pazar alışverişi, kimi zaman ‘Bütçe Tahtaları’, kimi zaman ‘Hedef Ağaçları’na asılan gelecek planları…

Para Okulu; yaşatan, deneyimletirken öğreten bir okul.

paradurumu.com, Para Durumu ve Özlem Denizmen markalarının bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerin doğrultusunda farklı türlerde içerik üreten, interaktif, kullanıcı odaklı, gelecek dönemlerde yeni hizmetler sunabilen yaşayan bir web sitesi. Para Durumu olarak bugüne kadar yaptığımız ve ürün ve hizmetleri buradan takip edebilirsiniz.

Ayrıca, para hakkında her şeyin olduğu paradurumu.com’da konular 4 ana başlıkta işliyoruz. “PARA – İŞ – HAYAT – GERÇEK HİKAYELER”

 Bugüne kadar Para Durumu’na gelen sayısız mektup, Özlem Denizmen ile birebir görüşmelerde anlatılan deneyimler, TV programlarına katılarak harcamaları için onay mı ret mi diye fikir danışanlar ve bütçesini oluşturmaya çalışan tüm Para Durumu takipçileri artık paradurumu.com.tr’de kendi hikayelerini ve deneyimlerini herkesle paylaşabiliyor.

·       Marmara Belediyeler Birliği (MBB) belediye başkanları

·       İstanbul Emniyet Müdürlüğü

·       VISA’nın ‘Paramı Yönetebiliyorum’ projesinde yer alan genç eğitmenlerinin eğitimi 

·       Migros’un ‘Evde İşler Yolunda’ projesi kapsamında çeşitli şehirlerde, kadınlara ev ekonomisi eğitimi

·       Yıldız Holding’in marka yönetimi personeli

·       Kadınlara fitness hizmeti sunan B Fit bayileri

·       Otokar şirketinin beyaz yakalı çalışanları

 ·       Hekimlere kapalı devre yayınla finansal okuryazarlık eğitimi

 ·       Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) üyeleri ve Bursalı iş kadınlarına seminer

·       Bursa Lions gençleri

 ·       Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu

·       Afyonlu kadınlar için düzenlenen eğitim semineri

 ·       İsmek 20.000 kadın FOY Eğitimi

 ·       GB Kalp Kadın FOY Seminerleri ve Girişimcilik Atolyesi eğitimi

·       GB Kalp Kadın Platformu sosyal medya içerik ve yönetimi

·       TEB Aile akademisi Eğitmen Eğitimi

·       TEB Aile Akademisi HEM Eğitmenleri Eğitimi

·       TEB Aile Akademisi FOY Antalya Panayırı

 ·       TEB Çocuk FOY İçerik

·       TEB Aile Akademisi FOY İçerik

 ·       Akbank Çocuk FOY İçerik

 ·       Visa Paramı Yönetebiliyorum FOY içerik

 ·       Kagider FOY İçerik

 ·       Doku Doğuş kadın YOY eğitimi/ proje uygulama

 ·       Doğuş 3 KUMBARA  Çocuk FOY proje geliştirme/uygulama

 ·       Üniversite seminerleri

·       Temel eğitim okulları seminerleri

·       Doğuş Oto Mavi yakalı FOY seminerleri

·       Novartis Beyaz yakalı FOY semineri

Para Durumu’nun kurucusu Özlem Denizmen’in, kişisel para yönetiminde farkındalık yaratmak ve bunun yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla başlattığı finansal okuryazarlık girişiminin bir diğer ayağı da yazdığı kitaplar.

·       Cebinde Mucize Yarat (2012): 26.000 baskı

“Para Yönetimine Kılavuzluk Eden Kitap”

Bütçe, istekler, ihtiyaçlar, mutfak harcamaları, tatil, birikim, tasarruf, ev-araba alma, borç yönetimi, kredi kartı kullanımı, kredi, yatırım, evlilik, iş kurma ve çocukların para eğitimi gibi daha birçok konuda kılavuzluk edecek bilgiler bulunuyor. Özlem Denizmen, kendi hayat tecrübeleri ve alışveriş pratikleri ile kitabın okunmasını kolaylaştırıyor.

·       Kredi Kartlarınla Mucize Yarat (2013): 30.000 Baskı

“Kredi Kartı Kullanma Ehliyeti” Kuralları

Kredi kartının doğru kullanımı konusunda sade, esprili ve eğlenceli bir kitap. Para karakteri, asgari ödeme, limit, son ödeme tarihi, kart sayısı, nakit kullanma, kart borcu, internetten alışveriş gibi konulara yer veren Özlem Denizmen kredi kartı kullanımı hakkında yol gösteriyor.

·       Bolluk ve Bereket için Yer Aç (2015): 4.000 baskı

“Kaliteli Yaşamın Sırrı Tasarrufta”

Tasarruf ve birikim odaklı bir kitap ‘Bolluk ve Bereket için Yer Aç’. Zamandan, eşyadan, paradan tasarruf yapmanın önemine işaret ediyor ve paylaşmak ile gelen bolluk ve bereketin yollarını gösteriyor. Denizmen kitabında tasarruf yapılabilecek 175 “pratik” tavsiye ile birlikte tasarruf yapmanın kaçınılmaz olduğunu anlatıyor.