Kredi çekip otomobil almak mantıklı mı? Otomobil almak için doğru zaman mı?

Otomobil piyasasının düşmesi ve bayilerin kampanya üzerine kampanya yapması ile birlikte vatandaşlar sıfır araç alma kuyruğuna girdi. Nakit akışında sorun yaşayan vatandaşlar kredilere yöneldi. Peki kredi çekip otomobil almak için doğru zaman mı? İşte detaylar…

Güncelleme:

Otomobil piyasasının düşmesi ve bayilerin kampanya üzerine kampanya yapması ile birlikte vatandaşlar sıfır araç alma kuyruğuna girdi. Nakit akışında sorun yaşayan vatandaşlar kredilere yöneldi. Peki kredi çekip otomobil almak için doğru zaman mı? Otomobil almak için doğru zaman mı?

Kredi faiz oranları TCMB tarafından açıklanan politika faizi ile orantılı bir şekilde seyrini devam ettiriyor. Faiz kararında devam eden yükseliş grafiği, geçtiğimiz ay sabit kaldı.

Döviz fiyatları etkileyen ana faktör

Otomobil piyasasında faiz ile birlikte orantılı şekilde devam ediyor. Bu konuya dair genel beklenti faizlerin bir süre yatay devam ederek, yılın üçüncü çeyreği itibarıyla kademeli düşürülmesi yönünde. Beklentilerin gerçekleşmesi durumunda talep yükseleceğinden, talebe bağlı olarak fiyatlarda biraz da olsa yükselişler olabilir. Aynı zamanda döviz kuru fiyatları etkileyen ana faktör. Döviz kurunda yükseliş devam ettiği takdire otomobil fiyatlarında artışlar devam edecek.

Peki otomobil almak için doğru zaman mı?

Tüm bu süreç değerlendirildiğinde otomobil almayı düşünen vatandaşlarımızın içinde bulunduğumuz dönemi değerlendirmeleri, bütçe ve ihtiyaçları doğrultusunda planlarını gerçekleştirerek gerek sıfır gerekse ikinci el otomobil almaları için bulunduğumuz durumları baz alarak doğru zaman diyebiliriz.

Döviz düşerse fiyatlarda düşer mi?

Krediler haricinde otomobil fiyatlarını etkileyen en önemli ana unsur döviz kuru. Döviz kuru ve buna bağlı olarak artan maliyetler neticesinde sıfır otomobilde birazda olsa otomobil fiyatlarında artış olabilir. Döviz kuru yükselmeye devam ettiği takdirde krediye erişimde yaşanan zorluklar sürse dahi, fiyat artışları tetikleyebilir.

Aynı zaman da  sıfır fiyatları artmasına karşın, ikinci el fiyatları düşük talebe bağlı olarak yerini koruyor. Önümüzdeki birkaç aylık zaman zarfında, ikinci el otomobilin sunduğu fiyat avantajıyla birlikte talebin bu pazara kayacağı ve yılın ikinci yarısının ikinci el dönemi olacağı düşüncesindeyiz.

Yorumlar
Kalan Karakter 800