Yandan Çarklı Vapur Günlerinden

Çocukluk günlerimden hiç unutmadığım bir anıdır, babam bir ara yandan çarklı vapurlarda çalışmıştı ve bir gün Karamürsel’de oturan akrabalarımıza gitmek için bunlardan birine binmiştik. Köprüden saat 17:00 de kalkan vapur İzmit Körfezi'nde muhtelif iskelelere uğrardı.

Tam beş saatlik seyrin ardından, saat 22:00'da varmıştık Karamürsel’e. İşte, beni o yaşadğım günlere götüren, yandan çarklı vapurları yaşamamış olanlarla tanıştırma duygusudur bana bu yazıyı yazdıran...

Yandan Çarklı Vapur Günlerinden resim: 0

19. yüzyılın başlarında icat edilen buharlı gemilerin ilk örnekleri yandan çarklıydı. Bu gemilerin her iki yanında büyük çarklar bulunurdu. Bu çarklar motorla dönerek gemiyi çalıştırırdı. Özellikle nehirlerde ve sakin sularda kullanımı yaygındı. İstanbul’da Boğaz vapurlarının ilk örnekleri de yandan çarklıydı (örneğin, Suhulet ve Sahilbent gibi vapurlar).

Yandan çarklı sistemlerde zamanla sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştı. Neydi bunlar? Çarklar dışta olduğu için dalgalı denizlerde verim kaybı; geminin genişliğini artırdığı için dar limanlarda manevra zorluğu; dönüş verimliliği düşüklüğü; yakıt tüketiminin yüksekliği; yük taşıma ve yolcu kapasitesinin sınırlı oluşu.

Yandan çarklı vapurlardan pervaneli vapurlara geçiş, denizcilik tarihinde önemli bir teknolojik dönüşümü temsil eder. Bu süreçte, yandan çarklı (paddle wheel) sistemden, daha verimli ve manevra kabiliyeti yüksek pervane (propeller) sistemine geçiş olmuştur.

İstanbul’da 20. yüzyılın başlarından itibaren pervaneli vapurlar Boğaz hattında yaygınlaştı. Zamanla yandan çarklı vapurlar nostaljik veya müze gemi olarak kaldı.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İstanbul’da yandan çarklı vapurlar

Yandan Çarklı Vapur Günlerinden resim: 1

Şirket-i Hayriye kurulduğunda 1851 yılında ve sonrasında İstanbul’da vapur filosunun büyük bölümü yandan çarklı vapurlardan oluşuyordu. Bu vapurlar genellikle İngiltere’de inşa ediliyor, sonra parça parça İstanbul’a getirilip Haliç’te monte ediliyordu. Suhulet, Sahilbent, Tarz-ı Nevin, Kalender gibi yandan çarklı vapurlar dönemin önemli ulaşım araçlarıydı.

Boğaz’ın akıntılı sularında çarklar verimsiz kalıyordu. Manevra kabiliyeti düşük, bakım masrafı fazlaydı. Özellikle köprü altı geçişlerinde çarkların dışta olması sorun yaratıyordu.

Yandan Çarklı Vapur Günlerinden resim: 2

SUHULET (1871): Dünya denizcilik tarihinde özel bir yeri olan bu vapur, ilk araba vapuru olarak kabul edilir. (Dünyanın ilk arabalı vapuru olan "Suhulet"in planları Hüseyin Haki Bey ve arkadaşları tarafından yapılmış, gemi 1871 yılında İngiltere’de inşa edilmiştir. 45,7 metre uzunluk ve 8,5 metre genişliğe sahip olan ve Çanakkale Savaşı'nda da kullanılan bu vapur 1958'de emekliye ayrılana kadar tam 87 yıl boyunca çalışmıştır.)

Yandan Çarklı Vapur Günlerinden resim: 3

SAHİLBENT, Akillas Millas

Yandan Çarklı Vapur Günlerinden resim: 4NEVESER, Akillas Millas

Yandan Çarklı Vapur Günlerinden resim: 5

Cumhuriyet Dönemi ve pervaneli vapurlara geçiş

Cumhuriyet’in ilk yıllarında, Şirket-i Hayriye devletleştirildi, filoya yeni gemiler eklendi. 1930’lardan itibaren pervaneli vapurlar yerli ve yabancı tersanelerde üretilmeye başlandı. 1938–1945 arası Almanya’dan getirilen ve Haliç Tersanesi’nde monte edilen Yalova, Moda, Fenerbahçe, Dolmabahçe gibi vapurlar bu yeni dönemin simgelerindendir. Bu vapurlar hem teknik olarak daha gelişmişti hem de yolcu konforunu artırıyordu. Zamanla yandan çarklılar emekliye ayrıldı ya da müze haline getirildi.

Bir Zamanlar İzmit Körfez Deniz Taşımacılığı  

1940 ve 1950’li yıllarda İzmit Körfezi, hem yolcu hem de yük taşımacılığı açısından önemli bir deniz ulaşım ağına sahipti. O dönemdeki vapur iskeleleri, bölgenin ekonomik ve sosyal hayatında merkezi bir rol oynuyordu. İzmit Körfezi’nde anımsadığım başlıca vapur iskeleleri: İzmit, Gölcük, Değirmendere, Hereke, Derince, Yarımca, Karamürsel.

Bu dönemde deniz ulaşımı, özellikle karayolu altyapısının yetersiz olduğu kıyı yerleşimlerinde hayati bir öneme sahipti. İzmit Körfezi’nde faaliyet gösteren vapurlar, hem yolcu hem de yük taşımacılığı yapmaktaydı. Özellikle Gölcük, Değirmendere ve Karamürsel gibi bölgelerde yaşayan öğrenciler, İzmit’teki okullara ulaşım için vapurları kullanıyordu. Ayrıca, askeri personel ve işçiler de bu ulaşım ağından faydalanıyordu.

1950’li yıllarda Galata Köprüsü’nden kalkan vapurlar, İstanbul’dan Karamürsel’e kadar olan güzergâhta birçok iskeleye uğrayarak bölge halkının ulaşım ve taşımacılık ihtiyaçlarını karşılamaktaydı. Bu seferler, dönemin sosyal ve ekonomik yapısında önemli bir yer tutmuş, deniz ulaşımının ne denli hayati olduğunu göstermiştir.

(Dönemin Önemli Olayı: Üsküdar Vapuru Faciası: 1 Mart 1958 tarihinde, İzmit-Gölcük seferini yapan Üsküdar vapurunun batması sonucu 300’den fazla kişi hayatını kaybetti. Bu olay, Türkiye denizcilik tarihinin en büyük sivil deniz kazası olarak kayıtlara geçti. Facia, vapurun kapasitesinin üzerinde yolcu alması ve kötü hava koşulları nedeniyle meydana geldi.)

Galata Köprüsü

Şehir Hattı vapurları Şirket-i Hayriye zamanından beri hep Galata Köprüsü'ne bağlanmış iskelelerden kalkar, döndüklerinde yine oraya ya­naşırlardı. Bu iskeleler aslında köprüye kalın zincirlerle bağlanmış genişçe dubalardı. Köprüden geçenler, merdi­venlerden aşağıya inerler, gi­şeden biletlerini alıp, sürme demir kapıdan geçerek vapura girerlerdi. O zamanlar Galata Köprüsü tamamen Şehir Hatları vapurlarına tahsis edilmişti. Üsküdar’dan başlayarak Beykoz’a kadar, Beşiktaş’tan başlayarak Anadolu Kavağı'na kadar seferler buradan hareket ederdi. Karaköy tarafından kalkan vapurlar Adalar'a giderdi.    

Yandan Çarklı Vapur Günlerinden resim: 6

Galata Köprüsü'nün 1960'lardaki kuşbakışı görünümü, ARA GÜLER

 Yandan Çarklı Vapur Günlerinden resim: 7

Köprü: Adalar ve Yalova yolcu iskelesinin görünümü

28 Mayıs 2025

Suadiye

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Şima Filizer
Nasıl da güzel ve özel bir yazı olmuş Fethi bey; çok keyif aldım okurken; emeğinize; yüreğinize sağlık. 1979 yılı ve sonrasında Robert Kolej’de yatılı okurken; bazen Göztepe’deki evimize dönüşleri güzel havalarda Karaköy- Kadıköy vapuru ile yapar; doyasıya keyfini çıkarırdık, hafta sonu tatilinin en muhteşem başlangıç şekliydi! Cerrahpaşa’da okurken de tüm Anadolu yakası öğrencileri olarak sabah 7.30 Kadıköy- Sirkeci vapurunu kullanır, sınav öncesi son tekrarları vapurumuzda manzaranın verdiği yüksek enerji ile yapardık:)) 2 yıl önce de; Karaköy- Haliç vapuru olduğunu öğrenmiş ve büyük mutlulukla dura dura “ Altın Boynuz” iskeleleri ile mahallelerini keşfetmiştim. Şehir hatları candır, İstanbul için en kıymetli sembollerden biridir ve en güzel şekilde korunması& geliştirilmesi gereklidir bence. Sağolun bu güzel yazınız vesilesi ile beni öğrencilik yıllarıma götürdüğünüz için❤️🙏🏻❤️
Saim Oğuzülgen
Değerli dostum tebrik eder kutlarım. Sayende tarihte anılara yolculuk yaptım.İlk ŞH gemisini çocukluğumda 1950 de Rumelikavağı’bda görmüştüm. Zaman geçti TDİ nin gn md yard olarak 1997-2000 yılları arasında yöneticiliğini de yaptım. Ada vapurlarının lüks mevkii çok özeldi. Favori modelim Emin Kul/ Fahri Korutürk. Bı kodel çeşitli boylara muhafaza edilmelidir. Yazacak çok konu var. Tekrar tebrik ederim
Saim Oğuzülgen
Değerli dostum tebrik eder kutlarım. Sayende tarihte anılara yolculuk yaptım.İlk ŞH gemisini çocukluğumda 1950 de Rumelikavağı’bda görmüştüm. Zaman geçti TDİ nin gn md yard olarak 1997-2000 yılları arasında yöneticiliğini de yaptım. Ada vapurlarının lüks mevkii çok özeldi. Favori modelim Emin Kul/ Fahri Korutürk. Bu model çeşitli boylara muhafaza edilmelidir. Yazacak çok konu var. Tekrar tebrik ederim
Çakmak Turgay
Eline sağlık Fethicik,beni çocukluk günlerimizdeki hatırlara götürdün.Çok yaşa emi.
Onursal Kocatepe
Yanda çarklı Vapurlar. Şirket-I Hayriye. Boğaz. Nostalji. Hayatımıza katkı veren güzel duygular. Fethi bey elinize sağlık. Bayram için güzel bir hatırlatma olmuş.
Ersin Yildirim
Sariyerde doğduğum için mi bilmem ,denizi,vapurları,vapur gezilerini,vapura sesini çok severim. Hele taa uzaklardan gelen vapur dudugunun sesleri içime hep hüzün verir. Benim canım babacimda istinye tersanesinde baş ressam olduğu için. ,hep gemi vapur ve makinelerinin planlarını çizdiği için,bu güzel çok emekli çizimleri şahit olduğum için,vapurun hayatımda sevgi dolu bir yeri vardır.
Abdulkadir Cengiz
Keyifle okuduğum bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık efendim. Sağlık ,sıhhat ve afiyet diliyorum.
Ükaşettin Ülkeroğlu
Yandan çarklı vapurla moda plajına gider daha. Sonraki vapurun dümenine takılır kalamışa giderdik dönüşümüz yüzerek olurdu
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER