Dostoyevski Hikayelerinde Parayı Nasıl Konumlandırır?

Bu makalede Dostoyevski’nin; Yeraltı Adamı, Kumarbaz, Suç ve Ceza kitaplarında parayı nasıl konumlandırdığına değineceğiz.

Yeraltı Adamının yoksulluğu, hayatından zevk almasının ve başkalarıyla ahlaki ve sosyal olarak eşit hissetmesinin önünde bir engel haline gelir. Nitekim, arkadaşlarından borç almaya zorlandığında çok utanır. Birkaç örnekte Yeraltı Adamı, uşağı olarak gördüğü Apollon’un ücretini alıkoymak için girişimlerde bulunarak parasının gücünü kullanır. Başka bir deyişle; paranın, bir kişiyi ekonomik ve sosyal olarak güçlendirerek başkalarından saygı/statü kazanmasını sağlamak gibi bir rolü vardır.

Dostoyevski Kumarbaz'da da para temasını da çeşitli şekillerde kaleme alır. Başlangıçta, para medeniyetin bir sembolü olarak görülür. Bu nedenle romanda geçen tarihsel dönemde Rusya, çoğu Avrupalı tarafından barbar olarak görülür. Zengin Ruslar Avrupa'yı ziyaret ettiklerinde, Rusya gibi ilkel bir ülkeden gelen egzotik bir insan ırkı olarak görüldüler ve sadece paraları olduğu için Avrupa'da medeni olarak kabul edildiler.

Aynı şekilde, para Avrupa'da medeniyeti ve / veya sosyal konumu geliştirmek için gerekliydi ve toplumun önemli bir parçası olarak görülüyordu. Para, Rusya’da ve ötesinde yaşanacak, Batılılaşmış ve herkesin hayalini kurduğu türden bir yaşamın göstergesiydi.

Aynı zamanda, Dostoyevski’nin hikayelerinde para bir geçim kaynağı olarak sunulur, bu durumda Dostoyevski'nin yarattığı karakterlerin çoğu, Kumarbaz ve Suç ve Ceza'da olduğu gibi, paralarını aramanın ve korumanın peşindedir. 

Dostoyevski'nin öykülerinin çoğu, Avrupa'da medeni bireyler olarak muamele gören Rus seçkinlerinde olduğu gibi, paranın toplumun algısını yönetme ve insana saygı kazandırma gücü olduğunu anlatır. Bu, Dostoyevski'nin karakterlerinin çoğunda açıkça görülmektedir. Hatta, romanlarının çoğunun büyük kısmını oluşturan ve insanların hayatlarını daha iyi hale getiren rol budur.

Shakespeare Oyunlarında Para Olgusu Shakespeare’den birkaç perdelik para olgusu:

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800