Bir Pano! Bakın ve Yorumlayın Kendinizi Görürsünüz Belki

Bir pano göreceksin, o panoya baktığında ne görmektesin, yaz lütfen, belki de nasıl algıladığını, iç dünyanı, birikimlerini de görebileceksin yazdığını okuduğunda.

Aslında bu panoya bakınca nasıl yorumladığın önemli. Hepimiz kendi hayatlarımıza göre yorumlayabiliriz. Muhtemelen o andaki iç dünyan ya da hayatının birikimleri yorumlarını etkileyebilir. Bir başka zaman da baktığında kim bilir farklı yorum gelebilir içinden...

Bir Pano! Bakın ve Yorumlayın Kendinizi Görürsünüz Belki resim: 0

Pano  By “ Aylin İkiışık “  - 2011

(Kısa süre önce aramızdan ayrılan bizlere binbir renk ve güzellikte anılar bırakan sevgili Aylin’in anısına)

Ben merak ettim, çeşitli yaş gruplarına yönelttim sorumu ve nasıl yorumladıklarını bana yazmalarını istedim. İşte gelen yorumlar;

- İki kadın soldakinin kendine güveni sonsuz, sağdaki ise yüzünü maske ile gizlemiş ayrıca bacaklarını da uzun bir giysiyle yine gizlemiş. İkisi de belden aşağı bir ağaç kökünden devşirilmişler.

- Stresli bir çift gibi.

- Adem ile Havva.

- Eril dişil denge gibi, kadın ay, erkek güneş

- El alem ne der?

- Kadının eli karnında, sanki bebek bekliyor izlenimi uyandırdı bende. Diğerinin yüzü dönük, ‘Şimdi ne halt yiyeceğiz?’ der gibi bakıyor. Hayat da böyle değil mi, herkes kendi bakış açısına göre bakıp, ona göre yorumluyor.

- Kendini kadın hissediyor erkek gibi davranıyor.

- Dönemini bilmek, mesajı almak için kolaylık sağlardı sanırım ama bana ilk bakışta eril ve dişil dengesini hatırlattı. Kadın figürü; mutlu gözükmese de daha ferah duruyor. Eski anaerkil zamanların, daha bereketli, daha barış ve huzur içinde imiş… Şimdilerde ataerkil zamanının sonunun geldiğini, çıkarmak istediği maskeden bu devrin artık ağır geldiğini ve bir şeylerin değişim zamanını geldiğini düşündürdü... Umarım öyle de olur, iyimser düşündüm.

- Kadın-Erkek. Birinde maske var gibi duygularını yansıtamıyor veya maskeyi çıkarsa gerçekler görünecek sanki. Bir de doğal ortamda gibiler şimdiki gibi şehirleşmiş hayatlar değil.

- Bu resmi iki tür izah edebilirim; ezoterik izah Hititler ve Anadolu halkı kadın tanrıça KİBELE erkek ise ikinci planda fakat erkeğin başının etrafında güneş var Buda ta MU medeniyetinden beri Tanrı sembolü fakat yüzü kapalı yani esas öge kadın ve incir yaprağı var doğurganlık bereket erkekte lotus çiçeği var saflık temizlik erkeğin yüzü kapalı yani devamlı ikinci plan daha çok sembol var öne çıkanlar bunlar modern yorum ise kasım saf temiz doğurgan erkek kötü kafasında bire çok kötü şeyler var bu kadar yeter.

- Bana göre kadının içinde bir erkek var. Adamda da kadınlık var.

Böylesine çok farklı yorumlar gelince bu farklılığın nedenlerini konunun uzmanına yönelttim, İşte aldığım bilimsel yorum;

''Algı, duyu organlarının  aldığı bilgileri işleyen ve anlam kazandıran bir beyinsel işleyiştir. Algı, beyne gönderilen bilgiyi seçer, düzenler ve yorumlamamızı sağlar. Bu önemli bilişsel kabiliyet gündelik yaşantı  için çok mühimdir çünkü çevremizi anlamamız bu sayede mümkündür. 

Gündelik olarak maruz kaldığımız bilgi miktarı beyin kapasitemizi aştığı için algılamak istediğimiz bilgileri filtrelememiz ve seçmemiz gerekir. Bu seçim dikkat, tecrübeler, ihtiyaçlar ve tercihler aracılığıyla yapılır. Seçilen  bu uyarıcılar düzenledikten sonra onlara anlam kazandırarak algı sürecini tamamlanır. Yorumlama süreci tecrübelerimiz ve beklentilerimiz tarafından ayarlanır.

Bu teorik bilginin ardından bu tablodan ben ne algıladım, ne yorumladım...

Bu tablo tek kelime ile bende “hüzün” hissiyatı uyandırdı. Neden mi?
Belli ki kadın ve erkek bir çiftler, ancak ayrı duruyorlar Gustav Klimt’in “Öpücük” tablosundaki çift gibi değiller. Her ikisi de karşıya bakıyor gibi görünüyor, hatta erkek biraz daha fazla başının arkasını kadına çevirmiş, kadının ellerini önden bağlaması mahcup, biraz ezilmiş izlenimi bırakıyor. Erkeğin eli ile ağzının kadın tarafını kapatıp diğer tarafa konuşması kadından sakladığı bir şeyler olduğunu gösteriyor. Erkeğin maske takması da dış dünyaya gerçek yüzünü göstermemek için çabaladığını düşündürüyor, bu da aslında kendisinin gerçekte olduğu  kişiyi toplumun sevmeyeceği, kabullenmeyeceği, saklaması gereken bir iç yüzü olduğunu algılamama sebep oluyor. 

Tabii tüm bunlar benim yaşadığım tecrübeler, genetik zeminim ve görsel uyaranlarımla seçtiğim bilgilerle beynimin bana yorumları,  özetle herkes her olayı, durumu farklı algılar ve yorumlar, bu yüzden gerçek doğru diye bir kavram çok tartışılabilir.''

Doç. Dr. Zeynep Aydın  

Nöroloji & Elektronörofizyoloji uzmanı

Farklılık ne güzel değil mi, hepimizin bebekliğimizden itibaren oluşan karakter yapısı, beyninin çalışması, algısı, genetiği dünyaya farklı gözlere bakmayı sağlamakta... Ne dersiniz karşımızdakinin görüşlerine bu pencereden bakıp hoşgörü ile empati yaparak karşılayalım... Dünya güzel, yaşamak güzel, huzur hepsinden de güzel...

Sevgi ile sağlıcakla kalın.

Fethi Denizmen

Heybeliada

17.07.2020 

Yorumlar
Kalan Karakter 800