2022 yılının en iyi 20 filmi

Sinema dergisi Sight & Sound, geleneksel yıl sonu listesini paylaştı, 2022 yılının en iyi filmlerini seçti. Uluslararası düzeyde 93 kişinin oylarıyla sıralanan listenin zirvesinde Charlotte Wells'in ilk uzun metrajı "Aftersun" filmi yer aldı. 2022'nin en iyi 20 filmi şöyle...

1 20 TANIDIĞI BABAYI TANIMADIĞI ADAMLA UZLAŞTIRAN SOPHİE
TANIDIĞI BABAYI TANIMADIĞI ADAMLA UZLAŞTIRAN SOPHİE

Aftersun - Charlotte Wells

Aftersun, boşanmış ebeveynlerin çocuğu olan bir kızın, babasıyla Türkiye’de yaptığı tatili konu ediyor. Sophie, yirmi yıl önce babasıyla çıktığı bir tatilin ortak neşesi ve özel melankolisi üzerine düşünür. Tanıdığı babayı tanımadığı adamla uzlaştırmaya çalışırken Sophie, aradaki boşlukları gerçek ve hayali anılar doldurur.

2 20 KIZINI ÖLDÜRMEKLE SUÇLANAN GENÇ KADIN…
KIZINI ÖLDÜRMEKLE SUÇLANAN GENÇ KADIN…

Saint Omer - Alice Diop

Genç bir romancı olan Rama, 15 aylık kızını kuzey Fransa'da bir kumsalda yükselen dalgalara terk ederek öldürmekle suçlanan genç bir kadın olan Laurence Coly'nin davasına katılmak için seyahat eder. Duruşma devam ederken, sanıkların sözleri ve tanık ifadeleri Rama'nın mahkumiyetlerini sarsar ve kendisini sorgulamaya başlar.

3 20 AYRILMA KARARI FİLM KONUSU
AYRILMA KARARI FİLM KONUSU

Decision to Leave - Park Chan-Wook

Deneyimli bir dedektif olan Hae-Joon, bir dağın tepesinde bir adamın şüpheli ölümünü araştırır. Yakında, merhumun karısı Seo-rae'den şüphelenmeye başlarken, ona olan çekiminden rahatsız olur…

4 20 UZAK BİR İRLANDA ADASINDA YAŞAYAN İKİ ARKADAŞ
UZAK BİR İRLANDA ADASINDA YAŞAYAN İKİ ARKADAŞ

The Banshees of Inisherin - Martin McDonagh

The Banshees of Inisherin, uzak bir İrlanda adasında yaşayan iki arkadaşın hayatına odaklanıyor. İçlerinden biri artık arkadaşlıklarını sonlandırmak istediğinde ikili kendilerini endişe verici durumların içinde bulur.

5 20 TÜYLER ÜRPERTİCİ BİR KEŞFE TANIKLIK
TÜYLER ÜRPERTİCİ BİR KEŞFE TANIKLIK

Nope - Jordan Peele

Hayır, esrarengiz ve tüyler ürpertici bir keşfe tanıklık eden, Kaliforniya'nın iç kesimlerindeki ıssız bir kanyonda yaşayan insanların hikayesini konu ediyor.

6 20 HEGEMONYAYA KARŞI MÜCADELE
HEGEMONYAYA KARŞI MÜCADELE

All the Beauty and the Bloodshed - Laura Poitras

All The Beauty And The Bloodshed, opioid kriziyle yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesinin müsebbibi olan ailenin sanat alanında kurduğu hegemonyaya karşı Nan Goldin ve daha birçok aktivisitin verdiği mücadeleyi ele alıyor.

7 20 SEVDİKLERİMİZİN YAŞLANMALARINI İZLEME HİKAYESİ
SEVDİKLERİMİZİN YAŞLANMALARINI İZLEME HİKAYESİ

One Fine Morning - Mia Hansen-Løve

“Sevdiklerimizin yaşlanmalarını ve zayıflaşmalarını izlemenin hikâyesi” olarak tanımlanan filmde Léa Seydoux, Paris’te küçük apartman dairesinde sekiz yaşındaki kızıyla birlikte yaşayan, babası nörolojik bir hastalıktan muzdarip olan genç bir kadını canlandırıyor. Babası için uygun bakım ve düzgün bir huzurevi bulmak için uğraşırken; eski bir arkadaşıyla karşılaşır. Bu arkadaşının başka bir sevgilisi olmasına rağmen ikili arasında tutkulu bir ilişki başlar.

8 20 MASUMİYET BİR AN BİLE KAYBETMEZ
MASUMİYET BİR AN BİLE KAYBETMEZ

EO - Jerzy Skolimowski

Melankolik bakışlı gri bir eşek olan Aİ'nin yaşam yolu iyi ve kötü birçok insanla çakışır, sevinçler ve acılar yaşar, talihini felakete ya da çaresizliğini umulmadık bir sevince rastgele dönüştüren feleğin çarkına katlanır. Ama masumiyetini bir an bile kaybetmez.

9 20 İKİ DEVRİMCİNİN YAŞADIKLARI
İKİ DEVRİMCİNİN YAŞADIKLARI

RRR - S.S. Rajamouli

1930 yılında ülkelerinde iç savaş başlamadan hemen önce iki devrimcinin evlerinden uzaklaşma sürecinde yaşadıklarını konu ediyor.

10 20 ALMAN MÜZİK ORKESTRASININ İLK KADIN ŞEFİ LYDİA
ALMAN MÜZİK ORKESTRASININ İLK KADIN ŞEFİ LYDİA

TÁR - Todd Field

Todd Field'ın 2006 tarihli, 3 dalda Oscar adayı son filmi "Little Children"dan (Tutku Oyunları) sonra merakla beklenen yeni filmi, dünya çapında sanatının en iyilerinden biri olarak kabul edilen ve büyük bir Alman müzik orkestrasının ilk kadın şefi olmayı başaran Lydia Tár'ın hayat hikayesini konu ediyor.

11 20 'SİSSİ', KIRKINCI DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLAMAKTA...
'SİSSİ', KIRKINCI DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLAMAKTA...

Corsage - Marie Kreutzer

Yıl 1877, yer Viyana. Bavyera Düşesi, Avusturya İmparatoriçesi ve Macaristan Kraliçesi Elisabeth Amalie Eugenie, namıdiğer 'Sissi', kırkıncı doğum gününü kutlamaktadır. Kamusal imajından hiç memnun olmayan Sissi, kilosunu ve ölçülerini takıntılı bir şekilde takip etmeye başlar.

12 20 HALKLA KAYNAŞAN YÜKSEK KOMİSER DE ROLLER…
HALKLA KAYNAŞAN YÜKSEK KOMİSER DE ROLLER…

Pacifiction - Albert Serra

Fransız Polinezyası'ndaki Tahiti adasında Fransa devletinin temsilcisi Yüksek Komiser De Roller, her hareketi hesaplı ve kusursuz, ilginç bir adamdır. Makamını biraz genişçe yorumlayarak hem adanın “üst düzey”leriyle içli dışlı olur hem de vakit geçirdiği karanlık mekânlarda halkla kaynaşır.

13 20 PROFESYONEL KARİYERİNİ DEĞİŞTİREBİLECEK BİR SERGİNİN HAZIRLIĞINDA...
PROFESYONEL KARİYERİNİ DEĞİŞTİREBİLECEK BİR SERGİNİN HAZIRLIĞINDA...

Showing Up - Kelly Reichardt

Showing Up, kariyerini değiştirecek bir serginin eşiğindeki bir sanatçının hikayesini konu ediyor. William, profesyonel kariyerini değiştirebilecek bir serginin hazırlığındadır. Açılış tarihi yaklaştığı sırada William'ın gündelik hayatı, başkalarıyla olan ilişkisi, hayatının karmaşası onun ilham kaynağı olur.

14 20 MÜSTAKBEL SUÇLAR
MÜSTAKBEL SUÇLAR

Crimes of the Future - David Cronenberg

Ünlü bir performans sanatçısının bedeninde alışılmadık yeni organlar belirmeye başlar. Hızlandırılmış evrim sendromu olarak adlandırılan bir hastalıktan mustarip olan adam, bu yeni organlarını ortadan kaldırmayı canlı bir gösteriye dönüştürür.

15 20 GİZEMLE DOLU, NEREDEYSE BOŞ BİR OTEL
GİZEMLE DOLU, NEREDEYSE BOŞ BİR OTEL

The Eternal Daughter - Joanna Hogg

The Eternal Daughter, gizemle dolu, neredeyse boş bir otel haline gelen eski aile evlerine döndükleri zaman, yıllardır saklı kalan sırlarla yüzleşmek zorunda kalan bir anne ve orta yaşlı kızının hikayesini konu ediyor.

16 20 LÜKS BİR GEMİYLE GEZİYE ÇIKAN BİR MODEL İLE SEVGİLİSİ…
LÜKS BİR GEMİYLE GEZİYE ÇIKAN BİR MODEL İLE SEVGİLİSİ…

Triangle of Sadness - Ruben Östlund

'Triangle Of Sadness', konu olan lüks bir gemiyle geziye çıkan bir model ile sevgilisi arasındaki hikâyeyi ele alıyor. Bu lüks gemide zenginlik, görkem, şatafat öyle üst bir noktada ki yolculuk tam da seyircinin beklediği gibi bir felaketle sonuçlanıyor.

17 20 PRESLEY VE BUTLER'IN ARASINDAKİ KARMAŞIK İLİŞKİNİN DİNAMİĞİ
PRESLEY VE BUTLER'IN ARASINDAKİ KARMAŞIK İLİŞKİNİN DİNAMİĞİ

Elvis - Baz Luhrmann

Hikaye, Amerika'da gelişen kültürel manzara ve masumiyetin kaybolmaya başladığı zeminde, Presley'in şöhrete yükselişinden, benzeri görülmemiş bir yıldıza dönüştüğü 20 yılı aşkın sürede, Presley ve Butler'ın arasındaki karmaşık ilişkinin dinamiğini gözler önüne seriyor

18 20 SIRADAN BİR HAYATTAN ÇILGIN BİR MACERAYA YOLCULUK
SIRADAN BİR HAYATTAN ÇILGIN BİR MACERAYA YOLCULUK

Everything Everywhere All at Once - Daniel Kwan & Daniel Scheinert

Aile hayatı ve işiyle sıradan bir yaşam süren Evelyn, kendisini bir anda dünyayı kurtarması gereken çılgın bir maceranın içinde bulur. Yaşayabileceği alternatif hayatlarla bağlantılı diğer evrenleri keşfeden Evelyn, bu süreçte evreni kurtaracak yegane gücün kendisinde olduğunu öğrenir.

19 20 BİLİM İNSANLARI KATİA VE MAURİCE KRAFFT'IN HİKAYESİ
BİLİM İNSANLARI KATİA VE MAURİCE KRAFFT'IN HİKAYESİ

Fire of Love - Sara Dosa

Fire of Love, Fransız bilim insanları Katia ve Maurice Krafft'ın hayat hikayesini konu ediyor. Hayatlarını yanardağların sırlarını çözmeye adayan Katia ve Maurice, yirmi yıl boyunca gezegeni dolaşarak patlamaları takip etti ve bulgularını belgeledi.

20 20 FABELMANLAR FİLM KONUSU
FABELMANLAR FİLM KONUSU

The Fabelmans - Steven Spielberg

İkinci Dünya Savaşı sonrası Arizona'da büyüyen Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle) adında genç bir adam, aileyi sarsan bir sırrı keşfeder ve filmlerin gücünün gerçeği görmesine nasıl yardımcı olabileceğini keşfetmeye başlar.

Etiketler sinema
Yorumlar
Kalan Karakter 800