Kredi notunuzun sizin hakkınızda söyledikleri

Kredi notunuz, özellikle kredi verenlerin kredi başvurularını onaylayıp onaylamama konusunda karar vermelerine ve hangi kredi koşullarının sunulacağını belirlemelerine yardımcı olur. Kredi notunuzun sizin hakkınızda bankalara neler söyler gelin bakalım.

1 7 KREDİ NOTUNUN TEMELLERİ

Kredi notu, borç verenler için kararları kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Bankalar kişilerin borçlarına ne kadar sadık olacağını bilmek isterler, bu nedenle ipuçları için borçlanma geçmişinize bakarlar. Örneğin, daha önce borç alıp almadığınızı ve kredileri başarıyla geri ödeyip ödemediğinizi veya son zamanlarda birkaç kredi için ödeme yapmayı bırakıp bırakmadığınızı bilmek isterler. 

2 7 KREDİ NOTU NASIL HESAPLANIR?

Findeks Kredi Notu, aşağıdaki bileşenlerle hesaplanır:

  • Kredili ürün ödeme alışkanlıkları (Kredi notunun yüzde 45’ini oluşturur)
    Kredili ürün ödemelerinin zamanında yapılması kredi notunuzu yükseltir. 
  • Mevcut hesap ve borç durumu (Kredi notunun yüzde 32’sini oluşturur)
    İyi ve kötü kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler dikkate alınarak hesaplamaya dahil edilmektedir.
  • Yeni kredili ürün açılışları (Kredi notunun yüzde 5’ini oluşturur)
    Henüz ödeme performansı belirli olmamakla birlikte yakın zamanda alınan krediler, kişinin risklilik oranını arttıran bir unsurdur.
  • Kredi kullanım yoğunluğu (Kredi notunun yüzde 18’ini oluşturur)
    Kredi kullanan ve düzenli ödeme geçmişine sahip olan bir kişinin kredi notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan bir kişiye göre daha yüksek olabilir.

3 7 KREDİ NOTUNUZU BİLİYOR MUSUNUZ?

Bazı insanlar genç olduklarından, daha önce hiç kredi almadıklarından, kredi kartına sahip olmadıklarından veya başka sebeplerden dolayı borç alma geçmişine sahip olmayabilirler. Ancak kredi notu ihtiyaç anında bir anda yükseltilemez. Bu yüzden ilerideki hedeflerinizi ve kredi kullanma ihtimalinizi düşünerek bir an önce kredi notunuzu oluşturmaya başlamanızda fayda var. 

4 7 KREDİ NOTUNUN ETKİSİ

Herhangi bir kredi başvurusunda bankaların baktığı önemli bir nokta ancak tek nokta değil. Kredi kullanırken, araba, ev kiralarken, işe girerken, cep telefonu veya beyaz eşya alırken kredi notunuz her zaman karşınıza çıkar.

5 7 SİZE ÖZEL FAİZ ORANI

Kredi notunuz sizin kredi almanızı zorlaştırmak için değil, yüksek kredi notu olan kişilerin kredi almalarını kolaylaştırmak için oluşturulmuş bir referans not. Ayrıca bazı bankalar kredi notunuza göre size uygun kampanyalı faiz oranları da sunabiliyor.

6 7 ONAY ALMA

Kredi notunuz tek başına kredi talebinizin onaylanıp onaylanmayacağını belirlemez. Bunlar sadece kredi raporunuzdan oluşturulan sayılardır ve borç verenlerin kullanması için bir araçtır. Kredi puanlarının kabul edilebilir olduğu standartları belirler ve nihai kararı verirler.

Kredi notunuzu yükseltmek için, zamanında geri ödeme olasılığı yüksek, deneyimli, sorumlu bir borçlu olduğunuzu göstermelisiniz. Kredi dosyalarınızı olumlu bilgilerle oluşturursanız, kredi puanlarınız takip edecektir. Zaman alır, ancak mümkündür.

7 7 KREDİ NOTUMU BAŞKASI GÖREBİLİR Mİ?

Evet ancak başka birisi sizin kredi notunuzu öğrenmek istediğinde sizden onay alması gerekir. Size gelen kısa mesaja onay verirseniz kredi notunuzu başka birisi öğrenebilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800