İş başvurusunda ‘yalancı’ çıktık!

Küresel ekonomik krizin olumsuz etkisini yoğun hissettirdiği günümüzde bir çok çalışan maaş memnuniyetsizliğinden dolayı yeni iş arayışına giriyor. Görüşme sırasında adaylar işi alabilmek için sık sık yalana başvuruyor. Ne kadar yalan söylenebilir derseniz…

1 6

İş görüşmelerinde yalan dilimizden düşmüyor. İşi alabilmek için iş görüşmelerinde adayların yüzde 50si yalan söylüyor. Küresel ekonomik krizi, pek çok çalışanı yeni ve daha iyi kazanabileceği bir iş arayışına itiyor. Bu durumda işe kabul edilme motivasyonu yüksek olan aday çalışanlar, görüşme esnasında kariyer geçmişleriyle ilgili gerçekleri “abartarak” anlatıyor. Hatta ve hatta yalan söylüyor.

StandOut CV tarafından yapılan bir araştırma geçtiğimiz yıl 42,5 milyon insanın iş görüşmesinde yalan söylediğine dikkat çekiyor.

2 6 ENFLASYON İŞ GÖRÜŞMESİNDE ADAYLARI YALANA İTİYOR
ENFLASYON İŞ GÖRÜŞMESİNDE ADAYLARI YALANA İTİYOR

StandOut CV tarafından ABD’de yapılan araştırmaya göre pek çok insanı iş görüşmesinde gerçeği esnetmeye iten nedenlerin başında enflasyona bağlı olarak artan maliyetler geliyor.

3 6 HER ADAY EN AZ BİR KEZ YALAN SÖYLÜYOR
HER ADAY EN AZ BİR KEZ YALAN SÖYLÜYOR

Totale bakıldığında çalışanların yüzde 55’i hayatlarında en az bir kere iş görüşmesi esnasında yalan söylediği görülüyor. Raporda yer alan veriler, 2022 bağlamında ele alındığında ise geçen sen 42,5 milyon kadar insanın iş görüşmesi esnasında yalan söylemiş olabileceği ortaya çıkıyor.

4 6 HAYALİ İŞVEREN REFERANS OLUYOR
HAYALİ İŞVEREN REFERANS OLUYOR

Erkeklerin yüzde 59,9’u iş görüşmesinde yalan söylediğini kabul ederken, kadınlarda bu oran yüzde 50,6 oluyor. Veriler her 6 çalışandan birinin özgeçmişine referans olarak hiçbir zaman var olmamış eski bir işverenin adını yazıyor Her 5 kişiden 2’si ise eğitim gördüğü okullar hakkında yanlış bilgi veriyor.

5 6 SEKTÖRLERE GÖRE YALAN YÜZDESİNDE İLK İKİ SEKTÖR
SEKTÖRLERE GÖRE YALAN YÜZDESİNDE İLK İKİ SEKTÖR

Sektörel dağılıma bakıldığında ise kariyer geçmişi hakkındaki gerçeği en çok esnetenlerin başında;

İmalat sanayi (yüzde 72)

Sağlık (yüzde 64)

6 6 SEKTÖRLERE GÖRE YALAN YÜZDESİ
SEKTÖRLERE GÖRE YALAN YÜZDESİ

Yaratıcı işler (63) geliyor.

Listeyi sırasıyla;

İşletme (yüzde 58)

Eğitim (yüzde 58)

Bilim, teknoloji ve mühendislik (yüzde 56)

Perakende (yüzde 51) takip ediyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800