Çalışma ortamı havası nasıl olmalı?

Çalışılan ortamdaki oksijenin azalması, çalışanların performansını önemli ölçüde etkiliyor. Peki çalışma ortamı havası nasıl olmalı? Nasıl ortamda çalışılır?

Güncelleme:

Çalışılan kapalı ortamın havasının çalışma türüne göre havalandırılmadığı takdirde, çalışanların sağlık ve güvenliğinde ciddi tehlikeler yaratacağını belirten İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, yetersiz havalandırmanın ortamdaki hava kalitesini düşüreceğini söyledi. Uçan, özellikle ortamdaki oksijen miktarının yüzde 20’nin altına düşmesi halinde çalışanların performansının düşeceğini ve çalışanlarda yorgunluk belirtileri görüleceğini kaydetti.

Merkezi havalandırma riskli

Uçan, “Merkezi havalandırma sistemlerinde havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinde sistemin yetersiz kalmasının bu tehlikeyi daha da büyüteceğini kaydeden Uçan, “Çünkü merkezi havalandırma sistemlerinde ortamdan emilen havanın tekrar iklimlendirilerek kullanılması, emilen hava içerisindeki kirletici unsurların, havalandırma yapılan diğer lokasyonlara dağılmasına neden olacaktır. Bu nedenle de pandeminin başlamasıyla birlikte yüzde 100 atmosfer havası ile çalışmayan sistemlerin, çalışma ofisleri, AVM ve benzeri kapalı yerlerde kullanılmaması istenmişti.” hatırlatmasında bulundu.

Nasıl önlem alınmalı?

Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, ofis ortamlarında bile havalandırmanın böylesine önemli olduğu düşünüldüğünde proses gereği çeşitli toz ve gazların bulunduğu ortamlardaki havalandırmanın öneminin daha iyi anlaşılacağını söyledi ve yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Çalışma sırasında bilgisayar, fotokopi gibi elektronik cihazlarla birlikte, iş yeri hava kalitesini olumsuz yönde etkileyen her türlü üretim makinesinden çıkacak toz, gaz vb kirleticilere, işyerindeki proseste kullanılan hammaddeler doğrultusunda, çalışanın sağlığı ve güvenliği için mutlaka havalandırma, tozsuzlaştırma veya atıkların bertarafı konusunda önlemler alınmalıdır. Önlemler, sadece çalışanların iş kazası geçirmelerini ve meslek hastalıklarına yakalanmalarını önlemekle kalmayacak, aynı zamanda çevrenin de bu kirleticilerden olumsuz yönde etkilenmemelerini sağlayacaktır.” 

Maaşıyla zor geçinen nasıl para biriktirebilir?Maaşıyla zor geçinen nasıl para biriktirebilir?“Nasıl para biriktirebilir?” en çok cevabını aradığımız sorulardan biridir. Her ay harcamalar sonrası eldeki para uçup gider. Bir de mütevazı bir gelirimiz var ise para birikim yapmak, çok bilinmeyenli denkleme dönüşür. Ancak bu çözümsüz değildir. İşte mütevazı bütçeyle para biriktirmenin 9 yolu.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800