Zeytinyağı ihracatı durduruldu

Zeytinyağı ihracatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, 31 Ekim 2023'e kadar durduruldu.

Güncelleme:

Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı, 1 Ağustos 2023'ten 31 Ekim 2023'e kadar durduruldu. Bu karar, Ticaret Bakanlığı tarafından İhracatçı Birlikleri'ne sözlü olarak bildirildi. Resmi yazının yakın zamanda takip edeceği belirtildi.

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracat beyannameleri geçici olarak kabul edilmiyor. Alınan bu kararın ardında, zeytinyağı fiyatlarının halk için daha erişilebilir olması gerektiği yönünde bir beklenti olduğu iddia ediliyor. Bu iddiaya göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Kredi marketlerindeki yüksek zeytinyağı fiyatlarını görünce halkın daha fazla yağ tüketebilmesi için ihracatın durdurulması talimatını verdi.

Zeytinyağı fiyatları

Bir litre naturel sızma zeytinyağı, Tarım Kredi marketlerinde 199 TL ile 279 TL arasında bir fiyat aralığına sahip. Türkiye'nin zeytinyağı sektörü, 2021 yılında en yüksek ihracatını 60,6 milyon dolarlık satışla ABD'ye gerçekleştirdi. ABD'yi sırasıyla Almanya (41,7 milyon dolar), Irak (31,2 milyon dolar), İspanya (21,2 milyon dolar) ve Romanya (19,6 milyon dolar) takip etti. Bu durumun sektör üzerindeki etkisi ve nasıl bir yol izleneceği yakından takip ediliyor.

Etiketler ihracat zeytinyağı
Yorumlar
Kalan Karakter 800