JPMorgan beş emtia ürünü hakkında tahminlerini açıkladı

JPMorgan, 2024'e yönelik beş emtia ürünü hakkında önemli öngörülerde bulunarak altın, gümüş, doğal gaz, buğday ve petrol ile ilgili tahminlerini açıkladı.

Dünya'dan Emre Ergül'ün aktardığına göre, JPMorgan'ın Küresel Emtia Stratejisi Başkanı Natasha Kaneva, 2023'teki düşüşün ardından brent petrol fiyatlarının 2024'te büyük ölçüde sabit kalmasını ve 2025'te yüzde 10 daha düşüş göstermesini bekliyor. Kaneva, brent petrol fiyatlarının haziran ayından bu yana değişmediğini belirtirken, 2024'te varil başına ortalama 83 dolar olmasını öngörüyor.

JPMorgan'a göre, petrol piyasasını dengelemek için OPEC+ ittifakının muhtemelen üretimi kısıtlamaya devam etmesi gerekecek. Bankanın dikkatini çektiği ikinci emtia ürünü ise doğal gaz oldu. Bankaya göre, ABD'deki gaz piyasalarında, arz fazlası muhtemelen 2024'te ABD gaz fiyatlarına yönelik yukarı yönlü riskleri sınırlayacak.

JPMorgan'ın Küresel Doğalgaz ve Doğalgaz Sıvı Stratejisi Başkanı Shikha Chaturvedi, yıl boyunca belirleyici iki hikaye olduğunu söylüyor. İlk hikaye, 2024'ün ilk yarısında ve muhtemelen yaz enjeksiyon sezonunun tamamında devam edecek olan aşırı arz ve düşük fiyatlar. İkincisi ise gaz talebinin bölgesel arz büyümesini dengelemekle kalmayıp aynı zamanda geride bırakması...

Altın ve gümüşte durum ne olacak? 

JPMorgan'ın raporunda altın ve gümüşe özel bir bölüm ayrıldı. "Metallere bakarsak, altın ve gümüşün sektörün geri kalanını gölgede bırakacağı tahmin ediliyor" denildi. Rapora göre, Amerika Merkez Bankası'nın faiz indirim döngüsü ve düşen ABD reel getirileri, altın fiyatlarını 2024 ortasında yeni nominal zirvelere çıkaracak ve dördüncü çeyrekte ortalama 2,175 dolar/ons seviyesine ulaşması bekleniyor. Gümüş fiyatlarının da muhtemelen altını takip edeceği ve dördüncü çeyrekte ortalama 30 dolar/ons civarında seyredeceği öngörülüyor.

JPMorgan'ın Baz ve Kıymetli Madenler Stratejisi Başkanı Gregory Shearer, "Tüm metaller arasında, 2024 boyunca ve 2025'in ilk yarısı için hem altın hem de gümüş için orta vadeli yükseliş tahminine en yüksek kanaate sahibiz, ancak girişin zamanlaması kritik olmaya devam edecek" dedi.

Şeker ve buğday fiyatları

Bankaya göre, tarım piyasalarında fiyat riski özellikle 2024'ün ilk yarısında mevcut spot seviyelerin yukarı yöne doğru kaymasına neden olacak. Bankanın Tarımsal Emtia Stratejisti Tracey Allen'a göre, şeker fiyatlarının 2024'te ortalama 0,30 dolar/lb olması bekleniyor. Buğday fiyatlarının ise kilo başına ortalama 6,33 dolar olması öngörülüyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800