İstifa edince kıdem tazminatı alınabiliyor mu? İşte kıdem tazminatı almanın yolları!

32 milyon çalışan için hayati olan kıdem tazminatını almanın yasal olarak yolları bulunuyor. İşte istifa dahi etseniz kıdem tazminatı alabilmenizi en bariz yolu…

Milyonlarca çalışan kıdem tazminatı için mutsuz bir şekilde işlerine devam ediyor. Çalışanın yıllara göre kazandığı kıdem tazminatını bırakmak ve almadan işten ayrılmak çokta kolay değil. Ancak istifa etseniz dahi bazı şartları yerine getirdiğiniz zaman kıdem tazminatı alabiliyorsunuz. İşte o şartlar…

Bazı şartlar var ki tamamlandığı takdirde hiçbir şeye gerek kalmadan direkt olarak kıdem tazminatı alınabiliyor. İşte onlardan bazıları…

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girmek

İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olanlar istifa ettikleri takdirde kıdem tazminatı alabilirler. Ancak onlar için bir şart daha var. O da 15 yıl sigortalılık süresi ile birlikte 3600 gün prim ödenmiş olması. İşte bu şartları tamamlayan herkes istediği takdirde kıdem tazminatını istifa ettiklerinde dahi alabilirler. Bu şartı tamamlayan kişilerin emekliliklerini bekleme gibi bir düşüncesi bulunmamaktadır.

Emeklilik için istifa

İşyerinden emeklilik için istifa ederseniz eğer yine kıdem tazminatını alabiliyorsunuz. Emekli olmak için yapılan istifalardan sonra kıdem tazminatı da alınabiliyor. Bunu işyerine bir yazı ile bildirmek durumundasınız. 1475 sayılı iş kanununun 14. Maddesinde bu konu ile ilgili bir madde bulunmaktadır.

Askerlik için İstifa

Askere gitmek için istifa eden kişiler de yine işyerinden kıdem tazminatını alabilirler. Askerlik için istifanın özel bir nedeni olduğundan dolayı işyeri askere gitmek için istifa eden kişiye kıdem tazminatı ödemek zorunda kalmaktadır. İş kanununun 31. Maddesinde bu konu ile ilgili bir madde bulunmaktadır.

Kadının evlilik için istifa etmesi

Kadınlarda evlendikleri zaman istifa edebilirler. Bu durumda 1475 sayılı kanuna göre evlenme tarihi itibari ile ilk 1 yıl içerisinde istifa etmesi gerekir. Böylece kıdem tazminatına hak kazanabilir.

Bunların dışında istifa eden kişi haklı bir nedenle sözleşmesini fesih ediyorsa eğer yine kıdem tazminatı alabilir. Bunlar özel durum olarak geçer.

Etiketler istifa Tazminat
Yorumlar
Kalan Karakter 800