İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türk Lirası'nın değerini yorumladı

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Türk Lirası'nın Dış Değeri başlıklı yazısında değişimi dönem sonu kurlarını alarak ve reel efektif kur endeksini kullanarak yorumladı.

Güncelleme:

   İktisatçı Mahfi Eğilmez, kendi blog sayfasında Türk Lirası'nın Dış Değeri başlıklı yazısında dönem sonu kurlarını alarak ve reel efektif kur endeksini kullanarak değişim hakkındaki görüşlerini paylaştı.

   Türk Lirası’nın dolara karşı sürekli değer kaybettiğini hazırladığı grafikle gösteren Eğilmez, reel efektif kur endeksinin (REK) nasıl hesaplandığını anlattı. TL, REK 100 ise ticaret partneri ülkelere göre gereken düzeyde, 100’ün üzerindeyse değerli ve 100’ün altındaysa değersiz olduğunu bildiren Mahfi Eğilmez, son 13 yılda Türk Lirası'nın düşerek şu anda seviyenin çok altında bulunduğunu işaret etti.

   Doları esas alarak veya Türkiye’nin en önde gelen 36 ticaret ortağının paralarıyla TL’nin ilişkisini ele alarak bakıldığında aşağı doğru eğilimin çok ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Eğilmez, bu durumun TCMB’nin döviz satarak kura müdahale etmesine karşın gerçekleşmesine dikkat çekti.

   Mahfi Eğilmez'in kaleme aldığı yazısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mahfiegilmez.com/2024/03/turk-lirasnn-ds-degeri.html

Mahfi Eğilmez kimdir?

   1972 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun olan Mahfi Eğilmez, Gazi Üniversitesi'nde Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. Hazine Müsteşarı olarak görev yapan Mahfi Eğilmez, buradan ayrıldıktan sonra Dünya Bankası'nda Türkiye'yi temsil etti. Çeşitli medya kuruluşlarında çalışan Eğilmez, Altınbaş Üniversitesi'nde ders vermeyi sürdürmektedir.

Etiketler mahfi eğilmez
Yorumlar
Kalan Karakter 800