‘Her şey dahil’ israfına karşı ‘Turuncu Bayrak’

İklim krizini tetikleyen faktörlerden biri olan gıda israfını önlemek için Gıda Dostu Derneği, “Turuncu Bayrak” projesiyle otellerdeki israfın önüne geçmeye çalışıyor.

Dernek Başkanı Ali Akgün, projeyle otellerdeki israfın yüzde 70’e varan oranda azaldığını, bu yıl sonunda 120 otelin Turuncu Bayraklı olacağını söyledi.

40 milyar dolarlık israf

Akgün, Türkiye’de yıllık 26 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini belirterek, israfın maddi boyutunun ise 40 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.

Turizm sektöründe 3 gıdadan 2’sinin çöpe gittiğini aktaran Akgün, “Sadece Alanya’daki otellerde 60 bin ton yemeğin çöpe gittiğini biliyoruz. Otellerde misafirlerin yiyeceğinin 3 katı yemek yapılıyor” dedi. Gıda israfını önlemek adına 2017’de başlattıkları Turuncu Bayrak projesine dikkat çeken Akgün, şöyle konuştu:

“Tatilcilerin yüzde 60’ı iklim dostu ve kaynakları koruyan tatil yerlerini tercih ediyor. Turuncu Bayrak olarak online rezervasyon sitelerinde ‘iklim dostu oteller’ kategorisini açtırdık. 2022 sonunda 120 otelimiz Turuncu Bayraklı olacak. 2023 sonunda 5 otelden birinde Turuncu Bayrak hedefliyoruz.”

Akgün, Turuncu Bayraklı otellerdeki uygulamalar için, “Servise küçük tabaklar da koyuluyor. Açık büfedeki yemek küvetleri daha minimal oluyor. Misafir ilişkileri temsilcimiz misafirlere israf konusunda anketler düzenliyor. Çocuklar için de ‘İsraf Dedektifi’ oyunları yer alıyor” dedi.

Uygulamayla otellerdeki israfı yüzde 70 azalttıklarını ifade eden Akgün 2023’te restoranlarda da faaliyete geçecekleri bilgisini verdi.

Atabileceğiniz en büyük parasal adım bu!Atabileceğiniz en büyük parasal adım bu!Kişisel finansınız konusunda atabileceğiniz en büyük adım, durumunuzu göz ardı etmemeniz, konuyu tamamen kendinize özel bir şekilde incelemeniz ve sadeleştirmeniz. Aksi takdirde kendinizi bir sabah uyanıp “bu duruma nasıl geldim ben!” derken bulmanız olasılığı artıyor.

 

Etiketler otel İsraf
Yorumlar
Kalan Karakter 800