Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

Fitch Ratings adlı küresel kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, aynı zamanda not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı. Notun yükselmesi, Haziran 2023'ten bu yana uygulanan politikaların, özellikle para politikasındaki önceden uygulanan sıkılaşmanın etkili olması, makroekonomik ve dış kırılganlıklarda azalma göstermesiyle bağlantılı.

Fitch'in açıklamasına göre, pozitif görünüm, Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki belirgin düşüşle uyumlu olması, daha düşük cari açık ve daha güçlü likidite tamponlarıyla dış kırılganlıkların azalmasına dair beklentileri yansıtıyor. 

Enflasyonun yüzde 40 olması bekleniyor

Raporda, enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı belirtildi.  Enflasyonun 2024'te ortalama yüzde 58 ve yıl sonunda yüzde 40 olması bekleniyor. 

2024'ün ilk çeyreğinden sonra, iç talep ve özel tüketim üzerinde daha güçlü bir etki yaratan sıkı politika karışımının, görece zayıf dış taleple birleşmesi nedeniyle büyümenin bu yıl yüzde 2,8'e yavaşlamasının beklendiği ifade edildi. 2025 beklentisi ise yüzde 3,1 olarak belirlendi. 

Fitch, yerel seçim sonuçlarının politika değişikliğine yol açmayacağı öngörüsünde bulundu.  Son olarak, Fitch 8 Eylül 2023'te görünümü negatiften durağana çekmiş ve bir sonraki değerlendirmenin 6 Eylül'de yapılacağını duyurdu. 

Etiketler Fitch
Yorumlar
Kalan Karakter 800