Fitch, Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini yükseltti

Fitch Ratings, küresel ekonomik büyümeye ilişkin bu yıl için tahminini 0,3 puan artırarak %2,4'e yükseltirken, Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini %2,5'ten %2,8'e çıkardı.

Güncelleme:

Fitch, Mart ayındaki Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nu "Büyüme İyileşiyor, Ancak Enflasyon Devam Ediyor" başlığıyla yayımladı. Rapora göre, kısa vadeli büyüme beklentilerindeki artış, bu yılın büyüme tahminini %2,4'e yükseltti. ABD ekonomisi için yapılan keskin revizyon, Çin ve Avro Bölgesi beklentilerinin düşürülmesine rağmen belirgin bir şekilde öne çıktı.

Raporda, Çin hariç gelişmekte olan piyasalar için büyüme tahmininin arttığı ve Hindistan, Rusya ve Brezilya için büyüme tahminlerinin yükseldiği belirtildi. Dünya ekonomisinin 2025 yılında %2,5 büyümesi beklentisinin korunduğu ifade edildi.

Türkiye ekonomisinde son durum

Türkiye ekonomisine ilişkin raporda, geçen yılın son çeyreğinde özel tüketimdeki artışın etkisiyle büyümenin tahminlerin üzerinde gerçekleştiği ifade edildi. Ekonomik ivmenin bu yılın ilk çeyreğinde de devam etmesinin beklendiği ve bu nedenle Türkiye'nin büyüme tahmininin %2,8'e yükseltildiği bildirildi. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2025'te %3,1 büyümesinin tahmin edildiği belirtildi.

ABD ekonomisi

ABD'de geçen yılki konjonktürel genişlemenin iç talebi artırdığı ve ekonomik büyümeye esneklik kazandırdığı, ancak 2024'te mali ivmenin azalması ve hanehalkı gelirindeki yavaşlamanın beklendiği vurgulandı. Ayrıca, parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin reel faizlerin yükselmesiyle birlikte büyümenin yavaşlamasına neden olacağı öngörüldü.

Avro Bölgesi'nde durgunluk devam ediyor

Avro Bölgesi'nde Almanya'daki resesyonun etkisiyle durgunluğun devam ettiği ve Alman ekonomisinin yapısal büyüme kısıtlamalarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesiyle orta vadede büyümenin hızlanmasının beklendiği ifade edildi.

Çin'deki emlak piyasasındaki çöküşün devam ettiği, ancak mali gevşemenin etkisinin GSYH tahminlerini hafiflettiği kaydedildi. ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar faiz indirimine gitmelerinin beklendiği, ancak enflasyondaki düşüş sürecinin kalıcı olduğuna dair daha fazla kanıt bekledikleri belirtildi.

Etiketler Fitch
Yorumlar
Kalan Karakter 800