Emekli ve memur maaşları kaç lira olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde emekli ve memur maaşları için sosyal refah düzenlemesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Milyonların en çok merak ettiği iki soru, 'En düşük emekli maaşı ve memur maaşları ne kadar olacak' konuları oldu.

1 8 MERKEZ BANKASI YENİ ORANI PAYLAŞTI

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı ve memur zammı için belirleyici olacak 6 aylık enflasyon oranı için ipuçları ortaya çıktı. 'Emekli ve memur maaşları 2023 ne kadar olacak' sorusu gündemdeki sıcaklığını giderek artırırken, Merkez Bankası Aralık ayı için yeni oranı paylaştı. Enflasyon farkı, emekli ve memur maaşları için hesaplar değişti. İşte tüm yeni maaşlar.

2 8 EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Emekli zammı 2023 Ocak için geri sayım başladı. SSK ve Bağ-Kur emeklisi ve memurların yeni maaşları Aralık ayı enflasyon rakamlarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından duyurulmasının ardından belli olacak. TÜİK'in Aralık ayı enflasyon rakamlarını 3 Ocak Salı günü açıklaması bekleniyor.

3 8 MERKEZ BANKASI YENİ SONUÇLARI DUYURDU

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 44 katılımcıyla gerçekleştirdiği Aralık ayına ilişkin 'Piyasa Katılımcıları Anketi' için yeni sonuçları açıkladı. Buna göre yıl sonu enflasyon oranı beklentisi yüzde 66,80 oldu.

4 8 OCAK 2022'DE 'EK ZAMLARIN ÖNÜ AÇILDI

Ocak 2022 sosyal refah düzenlemesi adı altında ek zamların yapılabilmesinin önü açılmıştı. Nitekim o dönemde memur ve memur emeklisi için yüzde 2,5 ek zam yapılmış, en düşük emekli maaşı yüzde 66,6 artışla 1.500 liradan 2.500 liraya çıkarılmıştı.

Temmuz zammı döneminde de SSK ve Bağ-Kur emeklilerin taban aylıklarının refah payı ile artırılması ve memurlar için bir ek zam verildi. En düşük emekli maaşı yüzde 40 artışla 3.500 TL'ye, en düşük memur maaşı ise 9.109 TL yerine resen artışla birlikte 9707 TL oldu. En düşük emekli maaşındaki toplam artış yüzde 133 oldu.

5 8 DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

Bununla beraber dul veya yetim aylığı alanlar, bu uygulamadan hisseleri oranında yararlandı. Alt sınır aylık hesaplaması nedeniyle vefat eden sigortalının hesaplanan aylığı en düşük 3.500 TL belirlendi. Buna göre örneğin;

Yüzde 75 hak sahibi dul eş, 3.500 TL'nin yüzde 75'i kadar hak sahibi olarak 2.625 TL maaş aldı.

Yüzde 50 hak sahibi dul eş, 3.500 TL'nin yüzde 50'i kadar hak sahibi olarak 1.750 TL maaş aldı.

Yüzde 25 hak sahibi yetim çocuk, 3.500 TL'nin yüzde 25'i kadar hak sahibi olarak 875 TL maaş aldı.

6 8 EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı Ocak ve Temmuz aylarında yılda 2 kez olmak üzere 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Ocak zammı Temmuz-Aralık dönemindeki, Temmuz zammı ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon kadar zam alıyor.

7 8 MEMUR MAAŞLARI İÇİN ZAM ORANI HESABI NASIL YAPILIYOR?

Memur ve memur emeklileri de SSK ve Bağ-Kur emeklileri gibi yılda 2 kez zam alıyor. Ocak ve Temmuz aylarında alınan bu zamları toplu sözleşme zam oranı ile beraber enflasyon farkı belirliyor. Memur ve memur emeklileri Temmuz ayında yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı almışlardı. Ocak'ta ise bu rakam yüzde 8 olacak.

8 8 5 AYLIK EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NETLEŞTİ

TÜİK Kasım ayı enflasyonu oranını açıkladı. TÜİK'in açıklaması sonrası emekli ve memur maaşları için 5 aylık zam oranı kesinleşti. Buna göre 5 aylık memur zammı 15,11 emekli zammı ise 14,04 oldu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800