Doktorlardan sonra onlar da gitmek istiyor

İstanbul’da yaşayan mühendislerle yapılan araştırmaya göre, geçinme sıkıntısı yaşamaya başlayan mühendislerin büyük bölümü yurtdışına gitmek istiyor. Araştırma her 2 mühendisten birinin yeni bir iş arayışında olduğunu da ortaya koydu.

 İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması, 1206’sı faal olarak çalışan 489’u emekli 1.949 mühendis ve mühendislik öğrencisinin katılımıyla yapıldı. Araştırmanın sonuçları, MMO İstanbul Şubesi’nde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Öne çıkan sonuçlar şöyle: 

Ücretli çalışan mühendislerin gelirleri enflasyon karşısında eridi. Mühendislik bilimleri ve mesleğinin maruz kaldığı itibarsızlaştırma ve değersizleştirme ile işsizlik ve güvencesizleşme sorunları tüm ciddiyetiyle önümüzde.

-18 - 5 Şarj0 yaş arası grupta katılımcıların % 5 Şarj1,84'ü gelirlerinde resmi enflasyona karşı azalma olduğunu bildirdi. Bu oran 5 Şarj0 yaş üstü katılımcılarda % 67,98.

-Katılanların sadece % 35 Şarj,74’ü tamamen mesleğiyle bağlantılı işlerde çalıştıklarını belirtti.

-Yüzde 30’u yoksulluk sınırının altında ücret alıyor.

-Mühendislik kontenjanlarında 2019’dan bu yana düşüş devam etmesine rağmen, mühendislik eğitiminde ihtiyacın çok üzerinde öğrenci olduğunu belirtenlerin oranı % 69,78. Aldıkları eğitimin kalitesiz ve yetersiz bir eğitim olduğunu belirtenlerin oranı da %73’ü aşmakta.

-Mesleğin itibarının ciddi anlamda azaldığını vurgulayanların oranı % 40’lar seviyesinde.

-6 aydan daha uzun süre iş arayanların oranı % 5 Şarj5 Şarj,94

-23-30 yaş arası katılımcıların % 5 Şarj6,20’si; kalabalık, ekonomi, trafik ve sosyal yaşam başta gelen sebepler olmak üzere İstanbul’dan ayrılmak istemekte.

-Aynı yaş grubunun % 68,01’i ekonomi, sosyal yaşam ve iş standartları başta gelen sebepler olmak üzere ülkeden ayrılmak istemekte. 2021’de bu oran yüzde 42,99.

-Ülkedeki en büyük sorun olarak % 89,38 ile adalet ve hukuk olarak işaret edilmekte.

-Yüzde 67’si yaşantısında barınma, beslenme, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını bile kısmen veya güçlükle karşılayabildiklerini belirtmekte.

-Katılımcıların yüzde 40'ı mesleki itibarlarının yüksek düzeyde düştüğü görüşünde.

Evlenecek çiftlerin unutmaması gereken 4 maddeEvlenecek çiftlerin unutmaması gereken 4 maddeİki gönül bir olunca samanlık seyran olur demişler… İki gönül seyran olur olmasına da, zamanında konuşulmayan finansal konular yüzünden sorunlar da ortaya çıkıverir. İster nişanlı olun, ister evlilik yolunda ilerleyen bir ilişki içinde, en baştan birbirinizin finansal karakterini tanıyın.

 

Etiketler doktor Haber son dakika
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800