Ayçiçek yağı izdihama neden oldu

Zam gelmeden önce sıvı yağ almak isteyen vatandaşlar, marketlerde izdiham oluşturdu. İşte haberin detayları:

Güncelleme:

Gıda ve akaryakıt fiyatlarına art arda zamlar gelirken, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan ithalat sıkıntısı Türkiye'de yağ stoklarının azalmasına neden oldu. İthalatta yaşanan sorunlar nedeniyle hükümet, sıvı yağda gümrük vergisini sıfırladı ve ihracata kısıtlama getirdi.

Bu durumun sıvı yağ satışlarına etki edeceği ve fiyatların yükseleceği endişesi, halkı marketlere akın ettirdi.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde vatandaşların, paketlenmiş sıvı yağ tenekelerini almak için yarıştığı kaydedilirken, bazı vatandaşların "çocuk var, çocuk var" bağırması ve kalabalığı sakinleştirmeye çalıştığı görüldü.

Sosyal medyada bazı kullanıcılar da başka marketlerde oluşan yağ kuyruklarının fotoğraflarını paylaştı.

BAKAN: YETERLİ STOK VAR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci  konuyla ilgili Twitter’dan şu paylaşımı yaptı: “Ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir. Gerekli tedbirler alınmıştır. Ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyin. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir."

‘TÜM TEDBİRLER ALINIYOR’

Bakan Kirişci, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açarak ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı ve bu nedenle piyasa fiyatlarının arttığı bilgilerinin gerçeği yansıtmayan spekülasyonlar olduğunu söyledi.

Türkiye’de ayçiçeği üretiminde son yıllarda önemli artışlar yaşandığını belirten Kirişci şunları söyledi: “Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artmıştır. Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır. Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır.”

 

Ne kadar zamanda paranızı 2'ye katlarsınız?Yatırım yapmak için ‘’şu an yeterince param yok, biraz birikim yapayım yatırım yapmaya başlarım ‘’ benzeri düşünceleriniz varsa bir durun, siz de erteleme tuzağına düşmüş olabilirsiniz.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800