Çocuğum Yazın Çalışmalı mı?

Yaz ayları geliyor ve okullar tatile giriyor. Gençler tabii ki tatil yapmalı ve keyfini çıkarmalı. Peki gençlerin yazın çalışması onlara ne kazandırır? Gelecekteki hayatlarının daha iyi olması için yazı nasıl geçirmeliler?

Limonata yaparak satmak ya da çocuk bakıcılığı veya özel ders vermek… Yazları çocuğunuzun para kazanmayı öğrenmesi için en uygun zaman.

Genç yaşta para kazanma disiplini edinenler, ilerideki hayatlarında iki kat daha başarılı oluyorlar. Eğer çocuğunuz 10 yaş ve üzeri ise bana göre hazır demek... Yaşına uygun bir işle kendi parasını kazansın ki paranın kıymetini anlasın. Para konusuna gereken önemi verip onu kazanmayı ve yönetmeyi uygulamalı öğrensin. Paranın ağaçlarda yetişmediğini, onun için efor sarf edilmesi gerektiğini anlasın.  Harcama ve biriktirme konusundaki alışkanlıklar genç yaşlarda şekillendiğini biliyoruz. Peki, neden sizin çocuğunuzun para kazanma alışkanlığı bu yaz pekişmesin?

Hemen harekete geçin.

1. Plan: Çocuğunuzla birlikte oturun ve yaz için bir finansal plan hazırlayın. Hayaller kurun. Gelecek senelerin planlarını gözden geçirin. Senelik ne kadar paraya ihtiyaç var hesaplayın.  Bütçe yaparak hayallerine nasıl ulaşılabilir, hedeflerin değişebileceğini anlatın. Bütçe ile yaşamayı hayatın parçası haline getirmesi çok önemli. Bütçe yapmak bir alışkanlık.

2. Hedef: Yaz için çocuğunuzla birlikte harcama, birikim hedefleri oluşturun. Ziyaretlerim sırasında şunu gözlemliyorum ne üniversiteli ne liseli öğrencilerin net hedefleri yok. Yazın kazandığı parayla ne yapacağına dair onu heveslendiren, motive eden bir hedef koyun beraberce.  Örneğin: cep telefonu, basket topu, bilgisayar almak gibi.

3. Aile Beklentisi: Çocuğunuzla finansal konularda yapacağınız konuşma ve planlamalarda beklentilerinizi mümkün olduğunca net ve anlaşılır bir şekilde ortaya koyun. Biz senden bunu bekliyoruz. Harçlığınla şunları alabilirsin. Çalışıp kazandığın para ile şunları... gibi.  Ayrıca şayet durumunuz müsaitse, onun kazanacağı her 1 TL'ye karşılık sizinde kumbarasına 1 TL atacağınızı söyleyin.

4. Banka Hesabı: Yazın birlikte bankaya giderek bir hesap açtırabilirsiniz. Böylece hem birikim alışkanlığı gelişecek, hem de birikimlerini harcamadan önce bir kez daha düşünmesini sağlayacaksınız.

5. Masallar: Çocuğunuza kendinizle ilgili para hikâyelerinizi paylaşın.  Öğüt değil de kendinizle ilgili hikâyelerin satır arasında verin mesajlarınızı. Gülün eğlenin bunları konuşurken. Sizin parayı baş tacı yapmadığınızı, ama gerektiği kadar önemsediğinizi de görsün.

Bu yaz ayrıca çocuğunuzun yapısına ve karakterine uygun, seveceği ve ilgisini çekecek bir rol model bularak, ilerlemek istediği yolda, kendisini heveslendirecek ve motive edecek bir ortam yaratabilirsiniz. Belki de rol modeli sizsiniz?

İşte çocuğunuzun yazını verimli geçirmesini başardınız bile, haydi koyun çayınızı, alın çocuğunuzu yanınıza ve başlayın yazlık planlara... Unutmayın biz onların her zaman bizden bir adım önde olmasını istiyoruz... O zaman hiç durmayın. Sağlık, sevgi ve para ile kalın.

Yorumlar
Kalan Karakter 800