Tüm emeklileri ve asgari ücretlileri ilgilendiriyor! Enflasyon zamlara nasıl yansır?

Merkez Bankası, Ekim ayı piyasa beklentileri anketi sonuçlarını açıkladı ve bu sonuçlara göre Eylül ayında 67.22 olan yıl sonu enflasyon beklentisi, bu ankette 68.01'e yükseldi. Enflasyon değişikliği nasıl çalışanlar, emekliler ve asgari ücretlilerin maaşlarına yansır? İşte ayrıntılar...

Güncelleme:

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye şunları belirtti: "Merkez Bankası Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayınladı ve bu ankete göre yıl sonu enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Bu yılın ikinci yarısında enflasyon, Temmuz'da %9.49, Ağustos'ta %9.09 olarak gerçekleşti ve Eylül ayında %4.75'e kadar düştü.

Bu durumla birlikte memur ve emeklilerin ilk üç ay için %25.11 enflasyon farkı alacaklarını gösteriyor. Merkez Bankası anket sonuçlarına göre, yıl sonunda enflasyonun %75 civarında olacağını tahmin ediyoruz. Yıl sonunda enflasyonun %75 civarında kapatabileceğimize inanıyoruz.

Ancak hala iki aylık enflasyon verisi bekleniyor. Önümüzdeki ayın üçünde Ekim ayı enflasyon verileri açıklanacak. İkinci yarının sonunda açıklanan ilk üç aylık enflasyon %25.11 idi. Yeni enflasyon verisiyle bu oran artacaktır, ancak iki aylık veriyi beklememiz gerekiyor.

Tüm emeklileri ve asgari ücretlileri ilgilendiriyor! Enflasyon zamlara nasıl yansır? resim: 0

Memur ve emeklilere yönelik zam beklentileri nedir?

Yıl sonu enflasyon farkı, yaklaşık %38 civarında olacaktır, bu da Sayın Bakan Vedat Işıkhan tarafından açıklanmıştır. Bakan, memur ve memur emeklilerine %50 civarında zam yapılacağını belirtti çünkü Haziran ayındaki toplu sözleşme zammı %6 düzeyindeydi. Ocak ayında yapılacak toplu sözleşme zamı %15 olacak. Aradaki 9 puanlık fark nedeniyle memur ve memur emeklilerine enflasyonun üzerine ekstra 9 puanlık bir artış yapılacak.

Artışlar genellikle enflasyon farkı ve refah payı eklenerek yapıldı. Bu nedenle SSK ve Bağkur emeklilerine ve memurlara %50'ye yakın bir maaş artışı yapılacağını düşünüyorum.

Asgari ücretli maaşları ne kadar artar?

Asgari ücretlilere en az enflasyon farkı kadar bir artış yapılması bekleniyor. Ara dönemde %35 zam yapıldı. Bu ara zamla birlikte SSK ve Bağkur emeklilerine göre daha yüksek bir zam yapıldı. Bu nedenle asgari ücretlinin enflasyon farkı kadar artırılacağını düşünüyorum."

Yorumlar
Kalan Karakter 800