Bütçe oluşturmadan önce yapmanız gerekenler

Bütçe oluşturmadan önce ne yapmalısınız? İşte atmanız gereken adımlar...

Güncelleme:

Neden bütçe istediğinizi belirleyin

Bütçe paranızı takip etmek için kullanışlı bir araçtır. Bazılarımız, paramızı nereye harcadığımız konusunda dikkatli olmak ve harcamalarımızı kısmak için bütçe yapıyor. Bazılarımız ise genel olarak doğru yolda kalmak ve ne kadar tasarruf ettiklerini görmek için bütçe yapmaya başvuruyor.

İlk bütçenizi oluşturmadan önce, neyi başarmayı umduğunuzu düşünmeye değer. Bu, sonraki adımlarda ilerlerken size yardımcı olacaktır.

Monay uygulamasını indirin

Bütçe oluşturmaya karar verdikten sonra kullanılacak en iyi araç Monay’dır.

Monay uygulamasını harcamalarınızı takip etmek için kullanabilirsiniz. Tüm harcamalarınızı yazabilir, kategorilere ayırmaya ve izlemeye başlayabilirsiniz.

Harcamalarınızı inceleyin

Hedefleriniz ne olursa olsun, bütçe söz konusu olduğunda, para alışkanlıklarınıza dikkat edin. Harcama ve birikim alışkanlıklarınız hakkında bir fikriniz olmadan hedeflerinizi belirleme ve gerçekleştirme konusunda ilerleyemezsiniz.

Bütçeleme hedefleri belirleyin

Artık neden bir bütçeye başlamak istediğinizi anladığınıza ve harcama alışkanlıklarınıza girmeye başladığınıza göre, bazı bütçeleme hedefleri belirlemenin zamanı geldi. Sonuçta, net bir misyona sahip olmak iyidir. Öyleyse, bir bütçe başlatma kararınızın arkasındaki nedene geri dönelim.

Diyelim ki, bütçeleme hedefiniz 'istekleriniz’ için her ay şu an harcadığınızdan daha az harcamak olabilir.

Bütçeleme hedeflerinizi belirlerken hatırlamanız gereken iki şey var.

İlk olarak, hedefinizi mümkün olduğunca spesifik hale getirin. Amacınız “Daha az para harcamak istiyorum” gibi geniş bir konuysa, üzerinde çalışabileceğiniz net bir şey yok demek. Bu geçen ay en çok neye harcama yapmışsanız onu kesmeniz anlamına geliyor.

Zayıf yönlerinizi belirleyin

Birçok kişi parasını yönetmekte daha iyi olmak istiyor, bu da öğrenmeleri gereken bazı şeyler olduğu anlamına geliyor. Bu nedenle, hemen bütçelemede mükemmel olmayı beklemeyin. Her şey süreç alır.

Önce zaaflarınızı bulun ve üstesinden gelmeye çalışın. Bütçeleme hedeflerinizle birlikte geçmişte yaşadığınız sorunları göz önünde bulundurun. Ardından, yolda kalmanın yollarını düşünün.

Planlayın

Tek yapmanız gereken, bütçenizi kontrol etmek için düzenli hatırlatıcılar ayarlamak.

Paranın kısıtlı olduğunu biliyor ve bütçeniz konusunda katı olmak istiyorsanız, telefonunuza günlük bir uyarı/alarm ayarlamanız iyi olabilir.

Unutmayın: Bütçenizin ne denli sıkı takip ederseniz, hedeflerinize başarılı bir şekilde ulaşma şansınız o kadar artar. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800