Sevgililer Günü'nün finansal yüzü

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde Sevgililer Günü'nü finansal açıdan değerlendirerek, önemli tavsiyelerde bulundu.

Güncelleme:

Aşkı kutlamak ve sevdiklerimize değer verdiğimizi göstermek için özel bir gün seçilmiş; 14 Şubat. Bu romantik günün tabii bir de finansal yüzü var. Pahalı hediyeler, lüks yemekler ve büyük jestler... Hepsi güzel ama unutmayalım; sevgi etiket fiyatıyla ölçülmez!

Haftaya, pek çok çift tarafından kutlanacak Sevgililer Günü’ne, bugün finansal açıdan bakalım... Bütçeyi koruyalım.

TÜKETIM TOPLUMU ANLAYIŞI

Bu dönemde reklamlar, kampanyalar, yapılan iletişimler seni harcamaya itebilir. Hatta sırf sevgilin için değil, kendin için bile. Aman dikkat!

PLANLAMA

Bu tip özel günleri kutluyorsan, önceden plan yapman iyi olur. Bütçeye uygun aktiviteler ve hediyeler, son dakika masraflarını önler.

FİYAT ARTIŞLARI

Sevgililer Günü’ne özel olarak, çiçeklerden restoran menülerine kadar birçok ürün ve hizmetin fiyatlarında birden artışla karşılaşılabiliyor. Araştır, fiyat karşılaştır.

BEKLENTİLER

Sevgililer Günü’nde çiftler arasında yüksek beklentiler oluşabilir. Kendini zorunlu hissederek bütçeyi aşan, seni zora sokan harcamalar yapma. Sonradan finansal gerginlik aranızı açmasın.

ALMAZSANIZ!

Siz sevgilinize hediye alacak mısınız? Almazsanız bozulur mu?

ANLAMLI HEDİYE

Eğer hediye alacaksan, genel geçer, pahalı bir şey yerine hediyede anlam ara. Mesela, kişisel ilgi alanlarına ve anılara hitap eden hediyeler, derin duygusal değere sahiptir. İnsanların hediye alma konusundaki veya hediye için para harcama konusundaki görüşleri farklı olabilir. Ailesinden öyle görmüştür. Birbirini anlamak, saygı duymak gerek.

AŞKA YATIRIM

Sevgililer Günü, maddi hediyelerin ötesinde, ilişkiyi güçlendirecek yatırımlar yapmanın bir fırsatıdır. Birlikte geçirilen kaliteli zaman, ilişki üzerinde uzun vadeli olumlu etkiler yaratır.

SENELİK DÜŞÜN

Sevgililer Günü, yıldaki özel günlerden sadece biri. Doğum günü, yıldönümü, bir sürü ‘gün’ var daha. En iyisi tüm bunlar için o ay özelinde önceden plan yapmak.

KREDİ NOTUM NEDEN YETERSİZ?

SORU: Finansmanla elektronik eşya alacaktım, kredi notum yetersiz çıktı. Neden olabilir?

CEVAP: Borç ödemelerini düzenli ve tam zamanında yapmadığında veya yeni bir borçlanma yaptığında (kredi, kredi kartı) kredi notun düşebilir.

DASK

Kalplerimizi derin bir hüzünle dolduran 6 Şubat büyük deprem felaketinin yıldönümü haftasındayız. Unutmayalım ki, hazırlıklı olmak ve önlem almak, bu tür felaketler karşısında daha güçlü ve dirençli olmamızı sağlar. Zorunlu deprem sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı 1 milyon 272 bin TL. Poliçesini her yıl yenileyen poliçe sahipleri, yenileme indiriminden faydalanabiliyor.

TEMETTÜ VERIMLİLİĞİ NEDİR?

SORU: Bir sürü hisse aldım ama bilmeden. Şimdi temettü verimliliği diye bir şey duydum, öyle mi almalıydım? Borsacı Nalan

CEVAP: Hisse senedinin temettü (kâr) verimliliği, dağıtılacağı açıklanan temettü miktarının hisse senedinin güncel fiyatına oranlanmasıdır. Diyelim hisse fiyatı 30 TL, dağıtılacak kâr 3 TL, o zaman temettü verimliliği yüzde 10 olur. Temettü verimi değerinin yüksek olması şirketlerin hisse başına ödediği temettü tutarının yüksekliğini ifade eder (Türkiye’de yüksek mesela -yüzde 10-) . Yani o şirket kâr ediyor ve bunu size dağıtıyor ve bu oran hisse başına yüksek. Kimi şirket çok kâr dağıtır, onu almak istersin, kimi şirket çok kâr dağıtmaz ama değeri çok artar, oradan kazanırsın. Nadir olarak da ikisini birden yaparlar. Hem fiyatı artar hem çok kâr dağıtır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800