Sahte Para Nasıl Anlaşılır? Gerçek Paradan Nasıl Ayırt Edilir?

Kredi kartı ve dijital paraların hayatımızdaki yeri artsa da özellikle nakit sevenler sayesinde banknotlar piyasada baskın durumda. Peki sahte parayı gerçek paradan nasıl ayırt edebiliriz, yani sahte para nasıl anlaşılır? Sahte ve gerçek para nasıl ayırt edilir.

Güncelleme:

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Son günlerde en sık gördüğümüz haberlerden biri ‘sahte para’. Yetkililer bu paraların cebimize girmesini engelliyor. Ancak biz de sahte parayı nasıl ayırt edeceğimizi, sahte parayı fark ettiğimizde ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz.

Gerçek Parayı Sahte Paradan Ayıran Özellikler

  •  HİSSİ FARKLI: Gerçek para pamuklu kağıda basılıyor. Sahte para ise sadece kağıttan yapılıyor ve dokununca farkı hissedebiliyorsunuz. 
  • KABARTMA BASKI: Atatürk portresi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yazısı ve banknotun değerini gösteren sayılardaki kabartma baskı en önemli özelliklerden.
  • ATATÜRK GÖRSELİ: En bilinen uygulama parayı ışığa tutup Atatürk görselini bulmak. Ancak kötü niyetli kişiler bunu dahi yapabiliyor.
  • EMNİYET ŞERİDİ: Tüm banknotlarda gömülü bulunan emniyet şeridi ışığa tutulduğunda her iki yüzden kesintisiz bir hat şeklinde görünüyor ve şerit üzerinde paranın değeri ile TL harfleri bulunuyor.
  • RENKLİ ŞERİT: Üzerinde banknot değeri ve TL harfleri bulunan bu şerit banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşüyor.
  • HOLOGRAM ŞERİT: Banknota farklı açılardan bakıldığında motifler renkli ve parlak yansımalar veriyor. Dikdörtgen şekil içerisindeki TL harfleri de banknotun değerine dönüşüyor.
  • BÜTÜNLEŞEN BANKNOT: Işığa tutulunca banknotun sol üstündeki şekiller arka yüzdeki şekiller ile birleşip banknot değerini ortaya çıkarıyor.
  • TAKLİDİ OLMAYAN MİKRO YAZI: Banknotun ön yüzünde ay yıldız motifinin içerisinde banknot değeri ve TL harfleri, holografik şerit folyo üzerinde de dikdörtgen şeklin alt ve üstünde TCMB ibaresi mikro yazı ile basılı.
  • BRAILLE ALFABESİ: Ön yüzün sol üstünde, görme engelliler için Braille alfabesi ile yazılan ve dokunulduğunda fark edilen noktalar var.
  • MOR ÖTESİ ÖZELLİK: Gerçek para, UV ışınları altında mavi ve kırmızı renkte parlar. Emniyet şeridinde ultraviyole ışığı altında banknotun, 5 ve 10 TL’de mavi, 20 ve 50 TL’de kırmızı, 100 ve 200 TL’de sarı renkte parlama yapması gerekir.

Sahte para, fark edildiği gibi emniyete bilgi verilmeli. Bu paralar imha ediliyor, değiştirilmesi söz konusu olmuyor.

PARA ESKİMİŞSE, SAHTE DEĞİLDİR SANMAYIN!

Eskİ para güvenilir demeyin: Bu kişiler paraları saç spreyiyle eskitiyor, banka Atm’lerinden hesaplara yatırıyor ve bu şekilde yayılıyor.

Sahte Para Nasıl Anlaşılır? Gerçek Paradan Nasıl Ayırt Edilir? resim: 0

Yorumlar
Kalan Karakter 800