Bire bin veren yatırım! Sizde yapabilirsiniz

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde yazıları ilgiyle takip eden Fatih Koca’nın girişimcilik öyküsünü yazdı.

Fatih Koca, çaydan kahveden tasarruf ederek parasını yöneterek, kendi başına bir sürü inisiyatif alarak girişimci oldu. Neden sen de olmayasın?

Herkes yatırım soruyor, özellikle gençler. 20’li yaşlarda borsayla, blokchainle, değerli madenlerle tanışıp, öğrenmek, iyi bir ‘yatırım kası’ oluşturmak şart. Lakin bu yaşlarda en iyi yatırım insanın kendine yaptığı yatırım. Geçen hafta beni 10 yılı aşkın zamandır POSTA yazılarımı takip eden Fatih Koca, ofise ziyarete geldi. Çok mutlu oldum. Sohbet ettik. İşte Fatih’in anlattıkları:

Yaklaşık 10 sene önce, üniversitede öğrenciyken bize fikir versinler diye, işletme ve ekonomi kulübü olarak kariyer sahibi insanları davet ederdik. İşte sizi o tür bir toplantıda tanıdım. Orada ‘en iyi yatırım insanın kendine yaptığı yatırımdır. Dil öğrenmek aslında insanın kendine yaptığı bir yatırımıdır. Başka ülkeleri gezmek kendine yatırımdır. Tüm yatırım tavsiyeleri arasında en iyi yatırım tavsiyesi de budur’ demiştiniz. Ben de çok etkilenmiştim. Zaten bizim okulun eğitim dili İngilizceydi ama yine de ben İngilizcemi sizi dinledikten sonra geliştirdim.

Girişimcilere tavsiyem

Bir de şöyle bir öneriniz var ya ‘istediğiniz şey sizin isteğiniz mi yoksa ihtiyacınız mı?’ diye. Şimdi sizi beklerken çay söyledim kendime, burada bile düşündüm bunu. Bu, insan hayatının her anına dokunabilen bir düşünce aslında. Ben bunu sizden 10 sene önce gençken öğrendim. Gençken kendine yatırım yapmak çok daha iyi. Şu anda kendi firmamda bebekler için organik çamaşır ürettiğimiz bir atölyemiz var. Avrupa’ya açılmak için iş geliştiriyoruz. İngilizceyi iyi bilmem çok işime yarıyor. İstek-ihtiyaç ayırmam iş hayatımda da çok faydalı oldu. Girişimcilere tavsiye ederim.

Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?

Üniversite’de son dönemim olmasına rağmen, yani sekizinci dönem olmasına rağmen Erasmus’la Budapeşte’ye gittim. Kendi inisiyatifimle ve aldığım bursla. Ailemden para istemeden. Sonra İngiltere’de dil okuluna gittim. Yani okulumuz İngilizce olmasına rağmen... Sizi dinledikten sonra kendime daha iyi yatırım olsun diye İngiltere’ye gittim. Ondan sonra ‘işte bu’ dedim… O zaman kur bu kadar yüksek değil tabii, 1 Euro, 3 lira civarındaydı. Avrupa’yı çok gezme fırsatım oldu. Fransa’ya, Belçika’ya, Hollanda’ya gittim. ‘Bu kadar zor değildi’ diyorum ama ‘çok kolaydı’ da diyemem. Ben paramla kendimi geliştirmeye karar verdiğim için bu seyahatleri yaptım. Şimdi düşünüyorum, sizi dinlememiş olsaydım belki bu kadar şevkle ve bu kadar genç yaşta başlamazdım. İngilizcemi daha da geliştirmeye gerek duymazdım.

Günün sorusu: 6 bin dolarım ve 10 gram altınım var

SORU: 6000 dolar ve 10 gram altın biriktirdim. Doğru mu yapıyorum bilmiyorum. Araba almak istiyorum sizden yatırım tavsiyesi alabilir miyim?

CEVAP: Tebrikler, bravo. Yatırım şart! Para durduğu yerde enflasyona karşı erir. Prensip gereği ben yatırım araçları konusunda tavsiye vermiyorum. Lakin önemli birkaç şey söyleyeyim:

1 Bundan sonrası için biraz daha çeşit yap. Bir yatırım sepeti (döviz, borsa fonları, kur korumalı mevduat, farklı değerli madenler...) oluşturabilirsin. Çeşit arttıkça, risk azalır.

2 Sakın tüm paranı pat diye koyma, küçük başla (20 bin liran varsa 500 TL ile başla). Tanış, alış. 3Kendi risk anlayışına (yüksek risk, orta risk, risksiz hangisi isen) uygun olan bir şey seç. Akşam huzurla uyuman önemli.

SİZ DE YAPABİLİRSİNİZ

Siz de evinizden yabancı dil öğrenebilirsiniz. Ücretsiz, sayısız harika cep telefonu uygulamaları var artık. Tembel olmayın, karar alın ve girişin!

KARARLI OLUN

İsteyen yapıyor. Sakın hayat pahalı diye karamsarlığa kapılmayalım. Yeter ki kararlı olalım, kendimize inançlı olalım. Hedef koyalım. Gerisi bir şekilde geliyor.

Lise geçiş sınavı

Geçen pazar günü lise sınavına giren bütün çocuklarımıza hayırlı olsun… Anne babalar size sesleniyorum: Sonuç her ne olursa olsun size tavsiyem sonuçlar açıklanana kadar sınavı unutalım ve çocuğumuzun finansal özgürlük geleceğini planlayalım. Bunun da en az akademik hayat başarısı kadar önemli olduğunu hatırlayalım. Çünkü finansal özgür olmayan, hangi okula girerse girsin, gerçekten özgür olamaz!

Yorumlar
Kalan Karakter 800