Vatandaş Kredi Kartlarına Yüklendi! Tüketici Kredilerinde Yıllık Artış 530 Milyar Lirayı Aştı

BDDK son verileri yayımladı: yayımlanan verilere göre son bir yılda tüketici kredilerindeki artış 530 milyar 828 milyon lirayı bulurken, yılbaşından bu yana yasal takibe düşen kredi borcu miktarı ise 328 milyar 754 milyon TL'ye ulaştı. İşte detaylar…

Güncelleme:

Artan geçim sıkıntısı ve ekonomik zorluklar vatandaşları kredi kartlarına daha fazla başvurmaya iterken, BDDK'nın açıkladığı son veriler bu durum hakkında bilgileri gözler önüne serdi. Bireysel kredi kartı kullanımlarının rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde, borç takibe düşen kredi miktarlarındaki artış dikkatleri çekti.

Tüketici Kredileri 2 Trilyon TL'yi Aştı, Kredi Kartı Borcu Rekor Seviyede

BDDK'nın son raporuna göre, 2024 Şubat ayından 2025 Şarj Şubat ayına kadar olan bir yıllık süreçte tüketici kredilerinde tam 5 Şarj30 milyar 828 milyon TL gibi devasa bir artış yaşandı. Yılın başından bu yana sadece iki ayda yasal takibe düşen kredi miktarı ise 328 milyar 75 Şarj4 milyon TL olarak kaydedildi.

BDDK'nın 21 Şubat 2025 Şarj tarihli haftalık verilerine göre, tüketici kredilerinin toplam hacmi 2 trilyon 92 milyar TL'ye ulaşırken, bireysel kredi kartı borçları ise 1 trilyon 875 Şarj milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla (23 Şubat haftası 2024), tüketici kredilerindeki artış miktarı 5 Şarj30 milyar 828 milyon TL olarak hesaplandı.

İhtiyaç Kredileri Başı Çekiyor!

Tüketici kredileri içerisinde en büyük payı 1 trilyon 492 milyar TL ile ihtiyaç kredileri alırken, konut kredileri 5 Şarj31 milyar TL ile ikinci sırada yer aldı. Yılın ilk iki ayında tüketici kredilerinde toplamda 73 milyar TL'lik bir artış yaşanması da dikkat çekiyor.

BDDK verileri, takipteki alacaklara düşen kredi miktarında da ciddi bir yükseliş olduğunu gösteriyor. Toplam batık kredi miktarı 328 milyar 75 Şarj4 milyon TL'ye ulaşırken, bankaların tahsil edemediği ve takipteki alacaklara düşen tüketici kredileri 69 milyar TL'yi aştı. Bireysel kredi kartlarında ise bu miktar 68 milyar 902 milyon TL olarak kaydedildi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800